Címlapsztori Sztár

45 éve forgatták az Indul a bakterházat: népmesének indult, tragédia lett az árva főszereplő sorsa

Regős Bendegúz, a Bakter, a Patás, a Banya. Mennyi felejthetetlen karakter egy filmben! A Mihályfy Sándor rendezte Indul a bakterház 1979-ben készült, s egy évvel később mutatta be a Magyar Televízió. Hamar kultuszfilmmé vált.

Koltai Róbert, Horváth Teri, Haumann Péter, Csákányi László, Pécsi Ildikó, Bánhidi László, Molnár Piroska és persze Olvasztó Imre. Csak pár név azok közül, akik a főszerepeket alakították a filmben, s akik közül oly sokan nincsenek már velünk.

Mezítláb ment a meghallgatásra

A film mind a nézők, mind a szakma részéről óriási elismerést kapott: Csehszlovákiától Svédországig vetítették a tévék. Maga a történet 85 éve, 1939-ben kezdődött. Az akkori Népszavában ugyanezen a címen megjelent egy folytatásos történet Rideg Sándor tollából, melyet 1943-ban regény formájában is kiadtak. Élt egy asszony, aki rajongott a bohókás történetért, s gyakran olvasott fel belőle fiának, Mihályfy Sándornak. A kis Sanyiból nagy filmrendező lett, majd gondolt egyet, és megfilmesítette édesanyja kedvenc regényét. Hát ennek köszönhető a film léte.

Olvasztó Imre 2013-ban öngyilkos lett

A pasaréti válogatón óriási volt az érdeklődés, több mint háromezer gyereket hallgattak meg. A 13 éves Olvasztó Imre mezítláb érkezett meg. A rendező arra kérte a kiskamaszt, hogy csibészségét bizonyítandó, rúgja őt fenékbe, és mivel a fiú azonnal megtette, le is szerződtették. A szerepet mintha rá írták volna, főleg, hogy kisgyerekként őt is sok sérelem érte.

„Nem olyan rossz gyerek a Bendegúz. Csak komiszul bánnak vele, és ő ezt vissza­adja, ahogy tudja, mint Lúdas Matyi” – mondta később a szerepéről. 1979 nyarán forgatták a bakterházat. Imre bosszús volt, mert ugrott a nyara, inkább ment volna naphosszat horgászni a Zagyvára, vagy megdézsmálni a szomszéd barackfáját, mint filmet forgatni. De közben nagyon imádta. Csak két dolgot nem szívelt: utált lovagolni és fájt neki, amikor megkapta az első pofont filmbéli édesanyjától, Molnár Piroskától. Ugyanakkor az nagyon szórakoztatta, hogy a filmben szereplő kutya gyakran megmakacsolta magát, és nem volt hajlandó teljesíteni a parancsokat. S imádta azt a jelenetet is, amikor a Patásnak, akit Hau­mann Péter alakított, megdöglött a lova. Mint kiderült, Haumann felrúgta a forgató­könyvet, és a rögtönzése – „Sanyi, Sanyikám…” sírt a színész – a stábból is nevetőgörcsöt váltott ki.

Fagyott gombóc okozott gondot

A filmet részben Ócsán, a falumúzeumban, részben pedig a Szalkszentmárton és Dunavecse közötti Csabony nevű vasútállomáson forgatták egy elhagyatott bakterházban. De forgattak Vecsésen, egy mocsárban is, ahova a fél település kiözönlött bámészkodni. Olvasztó Imrének le kellett volna vennie a nadrágját a jelenetben, de a tömeg láttán annyira zavarba jött, hogy otthagyta a stábot, és elindult haza. A film végén a bakterházat le kellett dönteni. Ez a feladat a helyi lakos Béki Józsefnek jutott, aki – mint akkori szalkszentmártoni tsz-dolgozó – egy hatalmas SZ–100-as orosz monstrummal kellett, hogy ledózerolja az épületet – elevenítette fel a történetet a Dunaújvárosi Hírportál. A gép egyik kampóját beakasztották a bakterház tetőgerendájába, majd a forgatókönyv szerint, miután a bakter szerepét játszó Koltai Róbert kiszalad az épületből, Józsi bácsi beindítja a monstrumot, így összedől a ház. Csakhogy akadt egy kis gond! Benn a gombócjelenetet vették fel, s Olvasztó Imre úgy eltalálta a szemén Koltai Róbertet, hogy az kimenekült a házból. Miután ezt látta Józsi bácsi, az előre megbeszélt utasítás szerint a gépével ledöntötte a bakterházat. Csak a szerencsének köszönhető, hogy senki sem sérült meg a házban, de az akciót sikeresen felvették, és be is került a filmbe. A szilvás gombócos jelenet után amúgy Koltai azért futott ki, mert Imre fagyasztott gombóccal találta el. Előző nap ugyanis félbemaradt a forgatás, a gombócokat pedig lefagyasztották. Imre később elmondta, hogy véletlenül találta el Koltait, ugyanis valójában a Farkas Antal alakította csendőrön akart elégtételt venni, amiért nagy erővel mellbe dobta egy kőkemény gombóccal.

Csákányi László, Haumann Péter és Koltai Róbert is élvezte a forgatás minden pillanatát

Félresiklott az élete

Kifejezetten tragikus, hogy a Regős Bendegúzt alakító, akkor 13 éves Olvasztó Imre sem él már, ő 2013-ban önkezével vetett véget életének. Pedig Imre élete maga volt a megvalósult népmese, legalábbis eleinte. Nyolc hónapos korában árván maradt, soha nem tudta meg hány testvére van, majd hároméves korában egy idős néni fogadta magához. Szentlőrinckátán élt, és végre valakit anyunak szólíthatott. Nem csoda, hogy bár az Indul a bakterházzal elképesztően népszerű lett, ő mégsem filmes karrierről álmodott.

„Sosem vágytam a reflektorfényre, csak arra, hogy boldog, harmonikus családi életem legyen” – mondta. Első feleségétől való válása után, akivel 15 évig voltak együtt, és akitől egy fia és egy lánya született, ismét rátalált a boldogság. Második nejétől is született egy fia, akit Bendegúznak kereszteltek. Azonban ez a házasság is zátonyra futott, félresiklott az élete, az otthonára pedig kikerült az eladó tábla, ami nagyon mélyen érintette az egykor ünnepelt gyerekszínészt. Olyannyira, hogy 2013. július 13-án a magánéleti válsága miatt Fót és Csomád között, egy erdős részen felakasztotta magát egy fára. Egy ország rendült meg a halálhírére, mind­össze 46 éves volt.

Mennyi volt a gyerek­színész fizetése?

Olvasztó Imre a filmért összesen 20 ezer forintot kapott takarékbetétkönyvben, amit csak öt évvel később, 18 éves korában, nagykorúan vehetett fel. Keserűen mondta aztán, hogy addigra csak a felét érte a fizetése.

fotó: Falus Kriszta, Mti