Címlapsztori Sztár

Legendás szépség volt Kertész Zsuzsa édesanyja: „Tanított, hogyan kell elcsavarni a férfiak fejét”

Egy tragédia miatt a televíziósnak két apukája volt: egy, aki nemzette, és egy, aki felnevelte.

A cikk eredetileg 2013-ban jelent meg a Meglepetés magazinban. Akkor arról kérdeztük a televízióst, hogy mit tesz másként, vagy éppen ugyanúgy, mint az édesanyja, Katica az ő korában. 

„Anyukám két gyereket szült: a nővéremet és engem. Nekem egy fiúgyerek adatott. Andort 25 évesen szültem.”

„Külsőnket tekintve rajta is volt fognivaló. Szelíd tekintetű, szép arcú, formás teremtés volt. Dús, barna, majd nagyon szépen megőszült hajjal. Sírásig tudott kacagni. Mindezekben egyek voltunk, még magasságra is azonosak.”

Ágyneműket varrt

„Nemcsak hobbija, de kenyérkeresete is volt a kézimunkázás. Hosszan abból tartotta el kis családunkat, hogy ágyneműket varrt, monogramokat hímzett. De fontos volt számára a kiskertje is, ahol minden megtermett, ami a háztartáshoz kellett. Élete vége felé az szerzett neki nagy örömet, hogy együtt utazhattunk. Emlékezetes marad számomra, amikor »meghódította« a tengert. Az én hobbim: utazás, alkotás, kertészkedés.”

„Hivatásszerűen anyuka volt”

„Édesanyám Tárnokon született, de Budapesten élte le az életét. Hivatalosan úgy mondták: háztartásbeli, de hivatásszerűen: Anyuka volt. A háború után magára maradt két gyereke felnevelésének gondjával. Négy hónapos voltam, amikor édesapám balesetet szenvedett, és meghalt.”

Mire ösztönözte?

Tanított, hogyan kell tetszeni, elcsavarni a férfiak fejét. Miként kell ízlésesen, ötletesen teríteni és a semmiből ünnepi étket varázsolni. Arra ösztökélt, hogy merjek lépni, elérni, amire vágyom. »Adj magadnak esélyt, különben hogy akarsz nyerni!?«” – ezt mondogatta nekem.

Szépségversenyt nyertek

„Rákospalotán történt a nevezetes Csokonai Művelődési Központban: Édesanyámat az 1938-as báli rendezvényen bálkirálynővé választották. Én 16 évesen, ugyancsak a Csokonaiban a Bál szépe lettem. Meg kellett érnem a 18-at, amikor szépségkirálynőnek
választottak, de az már a Cérnagyár bálján történt.”

„Egyszer voltam férjnél”

„Két férje volt: az egyik, aki nemzett, a másik, aki felnevelt. Kertész Oszkárnak 7 éven át volt gyűrűs menyasszonya, míg meg tudták teremteni az anyagi hátteret a házasságukhoz. Én – papírral dokumentáltan – egyszer voltam férjnél. Többször is sor került az életemben lánykérésre, de a kapcsolataim minősége nem a dokumentumtól függött.”

Fotó: archív