Divat

Friss vérrel a ráncok ellen: így működik valójában drakulaterápia és a csiganyál

Eddig csak a vámpírok örökifjúságáról hallottunk misztikus történeteket, a vérplazmás arckezeléssel azonban bárki részese lehet a csodás fiatalodásnak. Ráadásul drága krémek sem kellenek hozzá, csak saját, friss vérünk.

A csodaszérum bennünk lakozik

A különös eljárás során a könyökhajlat vénájából veszik le a néhány milliliternyi vért, melyből egy készülék kivonja a vörös vértesteket, a fehér vérsejteket és a kevésbé értékes összetevőket. Majd az így kapott vérlemezkében gazdag plazmával, más nevén PRP-vel töltik fel az eltüntetni kívánt ráncokat.

„A kinyert vörös folyadékban az alvadásért felelős vérlemezkék egy növekedési faktor nevezetű összetevőt termelnek és szabadítanak fel magukból, mely a sebgyógyulásért is felelős. Ez a sejtregenerációt és sejtosztódást előidéző hatóanyag az egész eljárás kulcsa, ami szó szerint megfiatalítja a bőrt” – meséli Gajdos Gábor sebész, traumatológus.

Teljes megújulás

A hajszálvékony tűvel befecskendezett szérum egyszerre kétféle mechanizmussal segít a ráncok eltüntetésében. Első, azonnal látható eredménye, hogy ténylegesen feltölti a mélyedéseket, barázdákat, ezzel csökkentve az egyenetlenségeket. Másik, ennél is fontosabb hatása néhány hét alatt jelentkezik, melynek köszönhetően tartósan beindulnak, illetve felgyorsulnak a hámréteg megújulási folyamatai, vagyis a rejuvenáció.

„A kezelés révén új sejtek jönnek létre, valamint átépülnek a bőr alatti kötőszövet rostjai, leváltva a már megöregedett, rugalmasságukat, folyadéktartalmukat vesztett rétegeket. Jelentősen fokozódik a saját hyaluronsav-elválasztás, ezáltal arcunk több nedvességet képes megkötni, így láthatóan feszesebbé válik” – mondja a szakértő. A Drakula-terápiával a szem alatti karikákat is csökkenthetjük, kezelhetjük vele nyakunkat, dekoltázsunkat és kézfejünket is. A bőr láthatóan megújul, kisimul, és naponta több tíz bókot gyűjthetünk be az ismerőseinktől. Mindehhez azonban nagyon fontos, hogy mi magunk is segítsük az átváltozást: fokozottan figyelnünk kell a folyadékbevitelre.

Csiganyállal szépülni

Egy másik hasonlóan megdöbbentő módszer a csigaváladékos arckezelés. Az ötletet az adta, hogy a csigák egy olyan váladékot termelnek, amely megvédi érzékeny bőrüket a horzsolásoktól, vágásoktól, baktériumoktól és gyulladásoktól, sőt, akár súlyos sérülés esetén is gyorsan regenerálja azt.

A kezelés nemcsak a ráncok eltüntetésében segít, hanem szőrtüszőgyulladás, pattanás, rosacea, mitesszer, heg és szülési bőrhúzódás esetén is.

Miben különbözik másoktól:

✸ Nem mechanikus feltöltésről van szó, hanem a bőr természetes megújulásáról.

✸ A kezelés hatása a szokásos ráncfeltöltésekkel ellentétben (3–6 hónap), akár 12–18 hónap is lehet.

✸ Mivel hosszan kitart az eredmény, olcsóbb, mint más eljárások.

✸ Testazonos, ezért nem okoz allergiás reakciót, nem jár kockázattal.

✸ Nincs felső korhatár, mint a botoxnál. (65 év)

✸ Nem csak az ép hajhagymákat serkenti, de a károsodottakat is újraéleszti.

Tudta?
A kezelési eljárás a traumatológiában évtizedek óta alkalmazott,
sajátvér-injekcióból fakad. Ennek elve, hogy bizonyos sérülések eredményesebben és gyorsabban gyógyultak, ha bevérzés alakult ki körülöttük. Igaz, ma már vér helyett itt is csak a vérlemezkében gazdag összetevőt használják. Inak körüli gyulladások, műtétet nem igénylő szalagszakadások, fedett izomsérülések, ízületi kopások és fájdalmak enyhítésére és megszüntetésére, valamint nehezen vagy nagyon lassan, szövődményesen forradó csonttörések gyógyulásának felgyorsítására alkalmazzák.

Egyéb alkalmazása

Hegek
és aknék
A terápia a csúnyán gyógyult sérülések, a műtéti hegek és az ún. másodlagosan gyógyult sebek eltüntetésére is használható, amikor a szokásos vékony, fehér vonal helyett, egy kidomborodó, vöröses heg képződik, ami hónapok, évek múltán ráncos felszínnel visszasüllyed. Mindez nagyban rontja a bőr szépségét, rá-
adásul gyakran fájdalommal
és viszketéssel is jár. A kezelés az arcbőrt elcsúfító aknés csomókat és a belőlük visszamaradt hegeket is enyhíti.

Striák
A szülés után vagy a jelentősebb testsúlyváltozás, illetve a hirtelen növekedés kapcsán kialakuló striák halványítására is alkalmazható. „Ez annak köszönhető, hogy az eljárás képes visszaépíteni a bőr szerkezetét, és megújítani annak rétegeit. Ebben az esetben
érzéstelenítő krémmel csillapítjuk a fájdalmat, mivel minden egyes stria alá saját vérplazma-injekciót adunk”
– magyarázza Gajdos Gábor.
A szérum beadásán túl
a speciális kozmetikumokkal történő utókezelés is szükséges, és itt is elengedhetetlen
a hidratálás.

Hajhullás
A terápia erős regeneráló hatása miatt sikerrel kezeli a különböző eredetű hajhullásokat is. A vérplazma bejuttatása
a fejbőrbe esélyt ad a hajhagymák működésének újraindítására.
Az eredmény néhány hónapon belül szemmel látható. Először lelassul a hullás, majd megjelennek az új hajszálkezdemények, végül frizuránk ismét besűrűsödik. Látványosabb eredmény érhetünk el, ha a kezelés mellett néhány, orvosunk által ajánlott vitamint is beszedünk.

Fotó: shutterstock