Divat

Mit pakoljunk az utazós neszesszerbe? Hasznos szépségtrükkök a forró nyári napokra

Jó lenne az otthoni fürdőszobánk kényelmét élvezni a nyaraláson is, de a bőröndbe egészen biztosan nem fér bele minden kozmetikum. Valójában nincs is rájuk szükség arra az egy-két hétre. De mire van feltétlenül?

Aki kevéssé gyakorlott utazó, annak okozhat némi fejtörést, hogy mindent becsomagoljon, amire szüksége lehet. Na ezt az aggodalmat érdemes eloszlatni azzal, ha észben tartjuk, hogy ha bármi fontos otthon maradna, azt szinte bárhol be tudjuk szerezni – kozmetikumok esetén különösen. Ha nem gyógyszerről, orvos által felírt, speciális krémről, nehezen beszerezhető és mindennap használandó termékről van szó, akkor nem lesz gond valami hasonlót vásárolni máshol. Persze, amennyiben van ilyen elengedhetetlenül fontos és nehezen pótolható része a mindennapi tisztálkodásunknak, szépségápolásunknak, akkor ez legyen az egyik első dolog, amit bekészítünk a csomagba. De ha nincs ilyen, akkor valójában nincs miért stresszelnünk. És még csak felesleges kiadásnak sem tekinthető, ha mondjuk a nyaraláson kell beszereznünk egy új tusfürdőt, testápolót, sampont vagy fogkrémet. Lehet, hogy kicsit drágább lesz, mint ahogy egyébként vásároljuk, de azért ez nem lesz olyan óriási tétel a nyaralás költségeihez képest, és legalább kipróbálhatunk valami újat, akár valami helyi dolgot, különlegességet. Amit aztán otthon ugyanúgy elhasználhatunk majd.

Egy kicsi elég

Persze azért jobb, ha nem piperecikkeket kell keresgélnünk a nyaralás alatt, ezért érdemes felkészültnek lenni. Minden fontos, gyakran használt dologból vásárolhatunk akár kis kiszerelést, de még gazdaságosabb megoldás kis tárolókat, tégelyeket beszerezni, és ezekbe tölteni át a mindennap használt tusfürdőből, samponból, testápolóból. Ez különösen jól jöhet akkor, ha repülővel utazunk, és nem nagy bőröndöt, hanem kézi poggyászt viszünk magunkkal, mert így biztosan nem lesz nálunk a fedélzetre felvihető méretnél nagyobb kiszerelésű termék. Hasznos még év közben a vásárláskor kapott, magazinokhoz csomagolt kis termékmintákat eltenni, így nem kell egész flakonnyit cipelni a szükséges termékekből.

Ami ne maradjon otthon

Nem árt egy kozmetikum-lista a csomagoláshoz – még ha nem is pontosan ugyanezeket akarjuk magunkkal vinni, jó kiindulási pontot jelenthet, hogy összeállítsuk a sajátunkat.

– Gyengéd arclemosó

– Ha sminkelünk, sminklemosó

– Ehhez vattakorongok

– Hidratáló arcápoló, esetleg szérum

– Nappalra fényvédős arcápoló vagy arcra való fényvédő

– Hűsítő, nyugtató testápoló

– Tusfürdő vagy szappan

– Dezodor, izzadásgátló

– Sampon, balzsam

– Ha szükséges, borotva és borotvagél

– A strandra fényvédő, naptej

– Legfontosabb fogápolási kellékek, amiket általában használunk

– Fésű, bontókefe

– Szúnyog- és kullancsriasztó spray vagy krém

– Viszketést enyhítő gél vagy spray

– Sebekre, bármilyen bőrirritációra használható nyugtató krém

– Kézfertőtlenítő

Utazós sminkkészlet

Aki szeret sminkelni, és van egy kis kompakt utazó készlete, azt ne hagyja otthon – bár érdemes megfontolni azt, hogy a nyaralás ideje alatt a bőrünknek is adhatunk egy kis pihenőt. Jóval kevesebb sminkre van ilyenkor szükség, és a precíz felvitelt igénylő, szupertartós termékek helyett válasszunk inkább könnyű, krémes állagú, enyhén fényes, egyszerűen használható kozmetikumokat. Alapozó helyett jobb választás a színezett hidratáló vagy a BB-krém, a púdert érdemes otthon hagyni, nem kell ilyenkor tökéletes matt hatásra törekedni. Egy szép rúzst használhatunk arcpírként és szemhéjárnyalóként is akár, és az ajakápolónkat is sokféleképp bevethetjük: adhat egy pici csillogást az orcánknak, a szemhéjunknak, de körömágybőr-ápoláshoz is remek. Bármit, ami törékeny, olvadós, vagy nagyon féltünk, érdemes inkább otthon hagyni.

Mi lesz a hajammal?

A nyaralás alatt lehetünk kevésbé maximalisták a frizuránkat illetően. Jó, ha a fürdések után ki tudjuk öblíteni a hajunkat, és balzsammal ápoljuk, esetleg fényvédős permettel tudjuk pluszban óvni és hidratálni, de a formázásban nyugodtan lehetünk a szokásosnál kicsit lazábbak. Hagyhatjuk a levegőn megszáradni a hajunkat, elég lehet, ha csak a kezünkkel igazgatjuk előtte formára. Jó szolgálatot tehet egy szép kalap, kendő vagy hajpánt, díszes hajgumi vagy csat, hogy feldobjuk a frizuránkat és a fejfedők arra is jók, hogy mind a hajunkat, mind a fejbőrünket megóvjuk az erős napsugárzástól. A hajlakkra, habra jó eséllyel nem lesz szükség, de egy száraz sampon jól jöhet: kitolhatjuk vele a szükséges hajmosás időpontját, tartást adhatunk a tincseinknek, felfrissíthetjük és dúsabbnak mutathatjuk a segítségével az összeesett frizuránkat.

Utazás előtti teendők

Néhány szépségteendő időzítésére érdemes figyelni, hogy megkönnyítsük a nyaralás napjait és biztonságban tudhassuk a bőrünket.

– A szőrtelenítést nem jó közvetlenül strandolás előtt végezni. A gyantázást, epilálást utazás előtt 1-2 nappal végezzük, a borotválást, krémmel való szőrtelenítést lehetőleg strandolás előtti napon vagy este, de semmiképp ne közvetlenül előtte végezzük.

– Ha az induláshoz minél közelebbi időpontban tudunk hajat mosni-szárítani, tovább lehet szép és tartós a frizuránk.

– Bőrradírozást, hámlasztást már ne végezzünk közvetlenül az utazás előtt.

– Kozmetikai kezelést, szempilla- és szemöldökfestést se az indulás előtti 1-2 napra időzítsünk.

– Ám ha a nagy csomagolás közepette van időnk egy kis otthoni „kozmetikázásra”, némi pihenésre, amíg felteszünk egy arcmaszkot, hajpakolást, azzal szépen előkészíthetjük a bőrünket és a hajunkat, hogy a nyaraláson kevesebb ápolást igényeljenek.

Fotó: Pexels