Otthon

Csomagolás idegeskedés nélkül: hogyan pakoljunk a bőröndbe, táskába utazáshoz?

Otthon maradt a fürdőruha vagy a gyerek játéka? Összegyűrődött az alkalmi blúz? Kíméljük meg magunkat a stressztől legalább a szabadság alatt!

Tisztázzuk és tervezzünk előre!

Vannak, akik az utazás során is szeretnek minden eshetőségre felkészülni, így rengeteg csomaggal, bőrönddel indulnak útnak. A túlbiztosítás nem jelent komoly problémát, ha saját autóval utazunk, és abban kényelmesen elfér minden. Ám ha busszal vagy repülővel indulunk útnak, akkor bizony már nem árt ésszel pakolni, hiszen súlyos pénzeket fizetünk a nehéz csomagokért, plusz el is kell valahogy jutni velük a szállás(ok)ig.

Ilyenkor a legfontosabb a tervezés: alaposan át kell gondolni, mi az, amire feltétlenül szükségünk van, és nem maradhat ki a csomagból. A legbiztosabb módja annak, hogy semmit ne felejtsünk otthon, ha hetekkel vagy legalább napokkal az utazás előtt listát készítünk. Fogjunk egy füzetlapot, és amikor eszünkbe jut valami, jegyezzük fel. Később ennek segítségével pillanatok alatt elkészülhetünk a csomagolással. Nem mindegy természetesen, milyen pihenésre indulunk. Milyen idő várható a célállomáson? Milyen programokat tervezünk? Lesz városlátogatás, kirándulás, vagy csak a strandon akarunk feküdni, fürdeni? Járjunk utána annak is, milyen felszereltsége van a szállásunknak? Adnak törülközőt? Van hajszárító, ruhaszárító, esetleg mosógép a helyszínen? (Ha ez utóbbi van, akkor jóval kevesebb ruhanemű is elég, mint ahány napra megyünk, de vigyünk mosókapszulákat.) A kérdések megválaszolása után kezdjük a csomagolást.

Lehetőleg sose vigyünk több táskát, mint amennyit gyalog is elbírunk. Pakolás előtt mindenképpen nézzük meg, hogy a bőröndök zárhatók-e, rendben van-e cipzáruk, megvan-e a kerekük, és nem lyukasak-e.

Mi hova kerüljön?

  • A nehéz tárgyak – cipő vagy hajszárító – kerüljenek a bőrönd aljába. Könnyebben tudjuk húzni a gurulós koffert, ha a kerekek közelében helyezzük el ezeket a súlyosabb darabokat.
  • A lábbeliket béleljük ki zoknival – ezzel is helyet spórolhatunk, ráadásul a cipő sem lapul össze –, majd tegyük őket nejlon- vagy papírzacskóba. Így hazafelé sem fogja összekoszolni a többi ruhát.
  • A mobiltöltőket becsúsztathatjuk a cipők, papucsok közé. Amennyiben nagyon nem férünk el, a nagyobb súlyú cipők a kézipoggyászba is kerülhetnek, így a bőröndben több hely marad.
  • A középső rétegbe, a cipzáras zsebekbe, illetve a bőrönd sarkaiba tehetjük az összehajtogatott fehérneműt (a  legjobb, ha a bugyit, alsónadrágot feltekerjük, és a melltartó kosarába tesszük be) és a fürdőruhát. Ezután jöhetnek a nadrágok, szoknyák, pulóverek, blúzok, ingek és pólók. Érdemes jól variálható, semleges színű alapruhadarabokat bepakolni.
  • A halom tetején a neszesszer kap helyet. A biztonság kedvéért a tusfürdőt, testápolót stb. csomagoljuk be külön-külön nejlonzacskóba is. Amennyiben néhány napra utazunk, érdemes a drogériákban kis „utazó” kiszerelésben megvásárolni a kozmetikai szereket (tusfürdő, sampon, fogkrém stb.), illetve parfümtermékmintát csomagolni, mert egy-két napra bőven elegendők ezek, és rengeteg helyet spórolhatunk a neszesszerben.

Gyűrődés elleni tippek

A helyhiány után a leggyakoribb probléma, hogy a szép, elegáns ruhák összegyűrődnek a hosszabb út során. Néhány apró trükkel azonban elkerülhetjük a bosszúságot.

Kényesek a tetejére: A különösen gyűrődő darabokat próbáljuk meg minél kevésbé összehajtogatni, és a holmik tetejére rakni. A blúzokat, blézereket, lenvászon anyagokat kivasalva hajtogassuk be a bőröndbe. Fontos, hogy a felsőket mindig gomboljuk be, az ujjakat a varrás mentén hajtsuk be, simítsuk ki, majd ugyanígy tegyük rá a következő darabokat. A szoknyákat, nadrágokat, hosszú ruhákat keresztbe helyezzük a kofferba. A kilógó részeket hajtsuk be jobbra, illetve balra.
Feltekerve vagy vákuummal: A pólókat, pulcsikat fel is tekerhetjük, sok helyet nyerve ezzel, és kevésbé lesz gyűrött a ruhadarab, mintha hajtogatnánk. Amennyiben nem tudunk megbarátkozni a felcsavarós technikával, vagy még több helyre van szükségünk szerezzünk be vákuumos utazózacskót. Ebben helyezzük el a ruhaneműket, majd – porszívóval vagy a hozzátartozó vákuumszivattyúval – szívjuk ki belőle a levegőt.
Nehezebb ruhákkal „vasalva”: Megakadályozza a gyűrődést, ha a könnyű darabokat – például kendőt – a nehezebb anyagok közé tesszük.

Ha kevés a hely a szálláson

Ha hosszabb időre utazunk, vagy tudjuk, hogy nem fogunk, nem szeretnénk kipakolni a bőröndből a szálláson – mert például folyton úton leszünk, vagy szűk a hely –, akkor érdemes néhány illatpárnát a ruhák közé tenni a bőröndbe, hogy elkerüljük az állott szagokat.

Fő a biztonság

✔ Az úti okmányokat (útlevél, személyi igazolvány, biztosítási kártya stb.) érdemes egy vízhatlan mappába, zacskóba egy helyre tenni, így nem kell keresgélni, ha szükségünk van rá, és nem is fognak elázni, ha kifolyna például a víz a táskában.
✔ A drága ékszereket érdemes otthon hagyni, ám ha mindenképpen vinnénk fülbevalót, nyakláncot, karkötőt, akkor tegyünk egy gyógyszeres tégelyt a táskába, és abban tároljuk az ékszereket, ha nem akarjuk a tóban, tengerben, medencében elveszíteni őket.
✔ A bőröndre vegyünk névtáblát, amelyre írjunk rá egy telefonszámot. A címet nem érdemes látható helyre tenni, nehogy otthon kellemetlen meglepetésben legyen részünk.
✔ A biztonság kedvéért célszerű bőröndlakatot is beszerezni, így nemcsak a reptéren, buszon, de a szálláson is nagyobb biztonságban lesznek az értékeink.

Légi fuvar

Aki repülővel utazik, mindenképpen mérje le otthon a bőröndöt, hiszen csomagonként 20-23 kg (légitársaságonként eltérő lehet) felett fizetni kell a túlsúlyért. A legszükségesebb holmikat és egy váltás ruhát (fehérnemű, póló) mindig tegyük a kézitáskába, és vigyük magunkkal az utastérbe. Így kevesebb bosszúság ér minket, ha a feladott csomag elkeveredik, vagy késve kerül elő.

Fotó: adobestock