Riportok

Műtétem lesz, be kell feküdnöm a kórházba: ezeket csomagolja össze, ha operációra készül

Legyen szó rutinműtétről vagy fekvőbeteg- ellátásról, nagyon nem mindegy, mit csomagolunk a táskába ahhoz, hogy a lehető legkomfortosabban teljenek a kórházi ágyas napok. Ebben segítünk.

A bepakolás alapjai

Egy rövidebb vagy hosszabb tartózkodásra való felkészülés során is jusson eszünkbe minden olyan dolog, amit esetleg egy hétvégi kiruccanásra vinnénk. Nem kell nagy bőröndre gondolnunk, inkább a normál kézipoggyász a megfelelő méret, amit jól láthatóan címkézzünk fel. Az elkészített listánkból aztán fokozatosan húzzuk le az olyan értékes tárgyakat, amelyekre nem feltétlenül van szükségünk – ékszerek, elektronikai eszközök.

A kórházak nem vállalnak felelősséget a személyes holmikért, és sajnos nem ritkák a besurranó tolvajok, akik kihasználják a betegek kiszolgáltatott állapotát. Ha ragaszkodunk a laptophoz, csak akkor vigyük be, ha van a szobában legalább egy zárható szekrény. Ugyanígy nem érdemes nagy mennyiségű pénzt tartani a tárcában, szinte minden kórház környékén van ATM, ha hirtelen készpénzre lenne szükségünk.

Mi kell a csomagba?

Kényelmes pizsama vagy hálóing – fontos, hogy lenge legyen.

Köntös a közös helyiségekhez.

Szemmaszk a nyugodt alváshoz, mivel sok kórteremben éjszaka is ég a lámpa.

Füldugó a pihentető alvásért – hogy ne zavarjanak a zajok, a horkolás.

Szemüvegek, amelyek viselése sokkal higiénikusabb kórházi körülmények között, mint a kontaktlencséé.

A kedvenc kispárnánk.

Minden napra tiszta zokni és fehérnemű.

Gumis talpú papucs, nehogy megcsússzunk a járólapon.

Laza, otthoni viselet – leginkább olyan ruhákban gondolkodjunk, amelyek nem dörzsölik ki a műtéti hegeket, és nem akadályoznak a szabad mozgásban, még akár infúzióval sem.

Kell-e diétázni, és meddig ehetünk?

Az sem mindegy, mikor mit eszünk és iszunk. Rajtunk is sok múlik, hogyan sikerül egy műtét, és milyen könnyen épülünk fel belőle. A magyar orvosok szerint a beavatkozás előtt 4-8 héttel érdemes elkezdeni egy diétát, de csakis szakember segítségével. Ez azért lehet életbevágó, mert egyáltalán nem mindegy, hogy túlsúlyosan vagy akár alultápláltan kerülünk-e a műtőasztalra. A minimum a négy hét, amit erre az időszakra kell szánnunk, ennél kevesebbet nem javasolnak.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezeket a javaslatot teszi a műtéti beavatkozások előtt és után.

  • Az operáció előtt fel kell mérnie a szakembernek a tápláltsági állapotunkat – ezt akár egy ápoló is elvégezheti. Ezt utána is ugyanúgy meg kell ejteni.
  • Minden esetben dietetikus szakember segítségét kell kérnünk, és az ő tanácsait szigorúan be kell tartani. Ezzel ugyanis több esély van arra, hogy sikeresen zárul a műtét, kevesebb időt kell ágyban töltenünk, és a szövődményeket is elkerülhetjük. Amennyiben úgy látja az orvos, hogy a szervezetünk nem lenne képes megbirkózni a műtéti sokkal, akár két héttel is elhalaszthatja az időpontot. Az étrend minden esetben egyéni, ne kezdjünk el semmilyen diétát, amit egy családtagnak, ismerősnek javasoltak korábban, mert az nem biztos, hogy nálunk is működni fog, vagy jót tesz.
  • Régebben bevett szokás volt, hogy a beavatkozás előtt 24 órával már nem lehetett enni. A mostani gyakorlat szerint ez 6 órára módosult, vagyis addig még bátran haraphatunk valamit. 2 órával előtte még ihatunk is, de csakis teát vagy vizet. A művi beavatkozás után 4 órával már ihatunk, ehetünk, kivéve, ha máshogy rendelkezik a kezelőorvos. Erre mindenképpen kérdezzünk rá, mielőtt elővennénk a szendvicset és az itókát!

Ezt tegyük a neszesszerbe

Hajkefe vagy fésű.

Az összes gyógyszerünk úgy, hogy melléírjuk a pontos adagolásukat és a teljes nevünket.

Szappan, bőrápoló és hajápoló termékek – a kisebb, utazós

méretek a legpraktikusabbak.

Tamponok, egészségügyi betétek.

Fogkefe, fogkrém, műfogsorragasztó és dezodor.

Félelem, szorongás ellen

Teljesen normális, ha a műtét előtt aggódunk, különösen egy-két nappal korábban. Még akkor is tartunk az injekcióktól és az esetleges kockázatoktól, ha egynapos rutinbeavatkozás vár ránk. A súlyos szorongás azonban kellemetlen tüneteket okozhat. A tipikus jelek közé tartozik a heves és szabálytalan szívverés, az émelygés, a gyomorideg, a légszomj és az alvási problémák. Különböző módon kezeljük a műtét előtti szorongást. Vannak, akik úgy próbálják megelőzni a stresszt, hogy barátokkal, családtagokkal beszélnek az aggodalmaikról, míg mások olvasással vonják el a figyelmüket. Az is hasznunkra válhat, ha relaxációs technikákat alkalmazunk, ami a lassú és mély légzés váltakozásán alapul. Számos tanulmány utal arra, hogy a műtét előtti zenehallgatás enyhítheti a szorongást és segít az ellazulásban. Az aromaterápiát is érdemes kipróbálni, és olyan illatokat párologtatni, amelyek nyugtatják az idegeket – a levendula és a citromfű is hatásos, ahogy egy lazító masszázs is segíthet. A dohányzó emberek ilyenkor hajlamosabbak többet cigarettázni idegességükben. Pedig még ha rövid távon meg is nyugtatja az idegeket, a pöfékelés növeli a műtét utáni szövődmények kockázatát – különösen a sebgyógyulás terén.

Elektronikus és szórakoztató cikkek

Mobiltelefon

Fülhallgató vagy fejhallgató a telefonhoz

vagy számítógéphez

Könyv, e-könyv, rejtvények, magazinok, toll, ceruza

Töltők

Szöveg: Sinkó Edit • Fotó: getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete