Egészség Riportok

A világ nagymamái még tudták az ősi gyógyító titkot: természetes gyógymódok Ausztráliától Egyiptomig

A Föld szinte minden lakójának van egy jó receptje egyszerűbb betegségek kezelésére, amit még a nagymamájától hallott, és nemzedékről nemzedékre szállt. Akad, amit mi is kipróbálhatunk!

Migrénre mézet
Az Egyesült Államokban élő amisok, akik kerülik minden modern eszköz használatát, gyakran a mézet hívják segítségül gyógyszer helyett. Migrén esetén minden főétkezésnél megesznek belőle két evőkanálnyit. Ha ez sem segít, egyenlő arányú mézet és almaecetet forralnak egy nagy tálban, majd törölközősátor alatt a főzet fölé hajolva inhalálnak.

Élesztőt a szájba!
Az ausztrálok nemzeti eledele a Vegimite, ami egy ragacsos, sötétbarna, édes-sós-kesernyés szirup. Az élesztőkrémként is emlegetett nyúlós öntetet általában a reggeli pirítósra kenik, de ha fekélyt észlelnek a szájukban, azonnal bekapnak egy kanálkával, és 1-2 percig a fájó résznél tartják a nyelvük segítségével. Bár elsőre csíphet, a tünetek hamar enyhülnek, és a fekély meggyógyul. Sőt, gyakran a másnaposságukat is néhány kanál barna szósszal enyhítik. A Vegimite B-vitamin-tartalma csökkenti a fogműtétek utáni fájdalmakat, és gyógyítja az övsömört, ekcémát és bőrgyulladásokat.

Rumos borogatás
Jamaicában is a helyi italra, a fehér rumra esküsznek. Ez a nádcukorból készült 70%-os alkohol külsőleg remek gyógyír az ízületi fájdalmakra. Nem kell mást tenni, mint alaposan bedörzsölni vele
a fájó részeket.

Gyógyital pattanásokra
Indonéziában mindenre van házi készítésű gyógyital. Aknés, pattanásos bőrre tamarindból, pálmacukorból, kurkumából és egy helyi gyömbérfajtából, a galangalból készítenek forró italt. A tamarind egy magas C-vitamin-tartalmú, savanyú ízű trópusi növény. A kurkuma a gyömbérek családjába tartozó, antibakteriális fűszernövény. Szinte minden helyi család kertjében megtalálható, mivel remek gyógyír a náthára és a lázra is, sőt, az étvágyat is növeli. Mindezek együttese mellékhatások nélkül képes rendbe hozni a gyulladt bőrt.

Mexikói gyógyír náthára
Latin-Amerikában nemcsak az ételeket ízesítik a tüzes paprikaszósszal, gyógyszernek is használják. Már a nátha első jeleinél néhány cseppet vízzel kevernek el, és ezzel öblögetnek. A csípős fűszerek azonnal szabaddá teszik az eldugult légutakat. A mexikói Huichol indiánok pedig a sült hagymát használják hörghurut és köhögés kezelésére. Egy fej szeletelt hagymát olajon addig sütnek, míg az összes leve elpárolog és teljesen megpirul. Ezután az összeaszott szeletekből néhányat a mellkasra, néhányat a hátukra erősítenek egy fásli segítségével.

Az oroszok a vodkára esküsznek
Oroszországban a vodka az első számú orvosság. Megfázás esetén azonnal legurítanak egy kupicával, melyet előbb mézzel és borssal kevernek össze. Csak úgy, mint a pálinka, ez is remek baktériumölő, és a légutakat is kiválóan kitisztítja. Ha ízületi fájdalomról van szó, vodka és orgonavirág keverékéből borogatást készítenek, és azzal dörzsölik be a fájó testrészt.

Izzasztó hagyma
A német nagymamák a megcukrozott, friss hagymadzsúszt hívják segítségül a megfázás ellen. Ha a betegség lázzal is jár, a beteg lábát felaprított fokhagymával dörzsölik be, majd több réteg meleg gyapjúzoknit húznak rá éjszakára. Ilyenkor többen takaró alá fekszenek, hogy elinduljon az izzadás. Torokfájás esetén egy gyapjúsállal egy meleg krumplit is kötöznek a torokra.

Hibiszkusszal a megfázás ellen
A kínaiak nemcsak szépsége miatt szeretik és termesztik a hibiszkuszt. Gyönyörűséges virágja kiváló gyógyír a légúti fertőzésekre. A náthás beteget virágszirommal teli kádban fürdetik. Egy másik gyógymód során lobogó vízhez adnak néhány marék szirmot, majd a főzetbe törölközőt mártanak. Ezt a beteg feje köré csavarják, hogy a belőle kicsapódó jótékony gőz kitisztítsa az eldugult légutakat.

Indiai toroköblítő
Nemcsak az indiai ételek fontos fűszere a gyömbér, a légúti megbetegedések gyógyítója is. A helyiek mézzel és citrommal meleg vízből limonádét készítenek, majd hozzáadnak egy teáskanál gyömbérport és néhány szem összezúzott édesköményt. A keverékkel gargarizálnak a tünetek enyhüléséig.

Egyiptomi fájdaloműző
Az egyiptomiak ősidők óta nagyra becsülik a koriander fájdalomcsillapító hatását. A száj-fekélyeket is a belőle készített borogatással gyógyítják, míg a fájdalmas izmokat korianderolajjal masszírozzák be. Gyakran használják reumás fájdalom és gyulladás csökkentésére is.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete