Egészség Riportok

Új életszakasz, új szabályok: a hatásos diéta 7 lépésben 40 év feletteiknek

Egyszer eljön a pillanat, amikor ugyanannyit eszünk, mint pár éve, és mégis többet kezd el mutatni a mérleg. Mi történik a testünkben, és mit lehet tenni?

Lelassulunk

„Az idő múlásával megváltozik testünk működése” – meséli Henter Izabella dietetikus. „Természetesen egyénenként különböző, és elsősorban genetikafüggő, kiben mikor indul el a változás. De jellemző, hogy 35 év után, alapvető életfunkcióinkhoz, mint a légzés, szívműködés, de még az agyműködéshez is, sokkal kevesebb energiára van szükségünk. Bármilyen meglepő, de negyven év körül már alapanyagcsere szempontjából 1200-1400 kalóriával is beéri a szervezetünk. Ezek a belső folyamatok sajnos külsőnkön is pillanatok alatt meglátszanak. Ha nem figyelünk, és ugyanannyit eszünk, mint addig, észrevétlenül elkezdenek felkúszni ránk a zsírpárnák. Először csak a nadrágunkat kell nagyobbra cserélnünk, de ahogy múlnak az évek, akár 20 kiló felesleget is összeszedhetünk” – avat be a szakértő.

Főszerepet kap a mozgás

„A legtöbb nő középiskolás évei után abbahagyja a mozgást. A kitartóbbak még harmincéves korukig járnak fitneszórákra, de a gyerekek születése után annyira sűrűvé válnak mindennapjaik, hogy a mozgást elhagyják. Ez óriási hiba” – mondja a dietetikus. Hiszen anyagcserénket befolyásolja izomtömegünk. Kevesen tudják, hogy a testünkben az agy és a máj mellett az izmok működése emészti fel a kalóriákat. Ha tehát nincsenek izmaink, nincs, ami energiát használjon fel. Érdemes hetente háromszor dinamikus, pulzust emelő mozgást végeznünk, de az izomnövelő súlyzózást sem árt időnként beiktatni. Ússzunk, kocogjunk, tornázzunk, táncoljunk! A lényeg, hogy ne hagyjuk elsorvadni izmainkat” – javasolja a szakértő.

Egy korszak lezárul

Ezekkel a változásokkal nem könnyű megküzdeni, sem lelkileg, sem testileg. De egészségünk érdekében mindenképpen át kell gondolnunk, mit tehetünk azért, hogy ne hízzunk el 40 éves korunk után sem. Szigorú diéták és önsanyargatás helyett csak a tartós életmódváltozás hozhat igazi sikert. Ehhez új étkezési és életvezetési játékszabályokat kell magunknak felállítanunk. Lássuk a legfontosabbakat:

A hatásos diéta 7 lépése

1. Ismerjük fel testünk jelzéseit!

Elkerülhetetlen, hogy pontosan ismerjük testünk jelzéseit. Éreznünk és tudnunk kell, mikor laktunk jól, mikor vagyunk éhesek és mikor szomjasak. Az emberek kilencven százaléka nem tulajdonít ennek jelentőséget, pedig hihetetlen mennyiségű pluszkalóriától kímélhetnénk meg magunkat, ha nem kezdenénk el nassolni akkor, amikor csak szomjasak voltunk. Evés előtt, ha vigyázni kell a kilókkal, mindig próbáljunk meg meginni egy pohár vizet, és csak utána lássunk neki a falatozásnak.

2. Óvatosan a cukorral!

Ebben a korban bátran kikiálthatjuk „veszélyes terepnek” a cukrot és az édességeket. Ezek nemcsak az elhízás miatt veszélyesek, de a hormonális és az idegi működést is jelenetősen befolyásolják. Ha csak lehet, kerüljük a plusz és felesleges kalóriákat.

3. Csalóka gyümölcsök

Negyven év felett már óvatosan kell bánnunk a gyümölcsökkel is, hiszen a bennük lévő gyümölcscukor is hizlalhat. Már nem ehetünk meg büntetlenül egy nagy fürt szőlőt, esetleg 2-3 banánt naponta. A gyümölcscukor ráadásul befolyásolja a húgysav termelését is, ami közvetve felgyorsíthatja a köszvényesedést, ízületi fájdalmakat. Inkább nyers vagy párolt zöldségből együnk többet.

4. Két marok az adag

Ebben az életszakaszban fontos, hogy többször, de mindig keveset együnk. Napi ötszöri étkezésekkel elkerülhetjük az éhezést, vércukor- és vérnyomásingadozást. „2 saját maroknyi gyümölcsöt együnk naponta, és inkább az alacsony kalóriatartalmú alma, mandarin vagy eper kerüljön a tányérunkra.

5. Vacsora helyett uzsonna

Jó trükk lehet, ha nem szeretnénk 40 éves korunk után elhízni, ha délután 5-6 után már csak nagyon keveset eszünk. Kora délután lakjunk jól, és este már csak egy almát, néhány csík répát, zellert, egy vékony szelet sajtot, esetleg egy pohár joghurtot együnk.

6. Minden nap álljunk mérlegre!

Ilyenkor érdemes rendszeresen ellenőriznünk súlyunkat. Sokkal könnyebb nyakon csípni egy-két pluszkilót, mintha már elszaladt velünk a ló. Pár napos diétával, sportolással az enyhe felesleget sikeresen leküzdhetjük.

7. Kis kényeztetés

Az új játékszabályok ijesztőnek tűnhetnek, de egy kis kényeztetés belefér. Időnként bátran megehetünk két kocka keserű csokit, de a lényeg, hogy ezt ne csak behabzsoljuk, élvezzük is. Üljünk le, és élvezzük az ízét. A gyümölcsöket is vágjuk inkább kockára, így kisebb adag is nagyobb örömöt okoz. A régi süteményrecepteket próbáljuk meg fele annyi cukorral megsütni, úgy is finomak lesznek.

1 napos mintaétrend

Reggeli: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, rántotta két tojásból, káposztasaláta, hárstea
Tízórai: egy alma, 5 szem mandula
Ebéd: egy tányér zöldségleves, egy szelet sajtos pirítóssal
Uzsonna: egy szelet grillezett csirkemell, párolt brokkolival és répával
Vacsora: egy pohár kefir, egy marék kölesgolyóval

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete