Divat Konyha

Sokszor tényleg nem a túlzott evés a hibás: 5 ok, ami a plusz kilókról tehet

Gyakran olyan problémák állnak az elhízás és a makacs zsírpárnák hátterében, amire nem is gondolnánk.

1. Alváshiány

A nyugodt alvás a csodás alakért is felel. Ha nem pihenünk eleget, azt a szervezetünk stresszként éli meg, és elkezdi a zsírt raktározni. Ráadásul, az alváshiány megnöveli az éhségérzetért felelős grelin hormont, viszont csökkenti a jóllakottságért felelős leptinszintet. Csoda hát, hogy miután álmatlanul forgolódunk, azonnal a konyha és a hűtő felé visz az utunk?

A ragyogó reggeli arcbőr alvás közben készül: így regenerálja a bőrét éjszaka

2. Menopauza

40 fölött sajnos jobban ragaszkodnak hozzánk a kilók, és amihez elég volt némi diéta a 30-as éveinkben, az ma már meg sem mozdítja a mérleg nyelvét lefelé. Erre tesz rá egy lapáttal a menopauza: az ösztrogénszint csökkenésével a hastájékra kezdenek rakódni a zsírpárnácskák. Ezek ellen pedig szigorú szénhidrátmegvonás mit sem ér: célzottan kell tornagyakorlatokkal szétbombázni őket.

3. Pajzsmirigy

A pajzsmirigyünk az anyagcsere egyik motorja, így, ha működése felborul, az indokolatlan hízást vagy akár fogyást is okozhat. A plusz kilók megjelenése mellett aluszékonyság, szorulás, fázékonyság és hajhullás is utalhat arra, hogy ez a szervünk támogatásra szorul. A pajzsmirigy munkáját a szelén is segíti, ezért érdemes bevezetnünk a napi vitamin- és ásványianyag-adagunkba.

4. Lassú emésztés

A lassú bélmozgás is okozhat elhízást, amelynek oka lehet a nem megfelelő táplálkozás – a kevés rostbevitel –, vagy akár a baktériumflóra felborulása a bélrendszerben. Ebben az esetben segítségünkre lehetnek a probiotikumok, illetve rostban gazdag ételek fogyasztása. Vegyük fel a menünkbe az almát, epret, narancsot, céklát, édesburgonyát, kelkáposztát, spenótot és a paradicsomot, de ajánlott a tökmag, a földimogyoró és a dió vagy a mandula is.

Hús nélkül is lehet mennyei az ebéd: a nyár slágere lesz ez a fetás cukkinitekercs

5. Tápanyaghiány

Ha a szervezetünkből fontos tápanyagok és vitaminok hiányoznak – például a magnézium, a vas, vagy a D-vitamin –, az gyengíti az ellenálló képességünket, csökkenti az energiaszintünket és lelassítja az anyagcsere-folyamatokat. Ha pedig fáradtak vagyunk, nem szívesen mozgunk, vagy némi csokoládéval pörgetjük fel magunkat.

Kiemelt kép: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete