Konyha

Ráérős reggelekre: édes bundáskenyér és házi granola lesz a nyár sztárja

Van-e nagyobb élvezet, mint egy harmatos nyári reggelen a még hűvös levegőben meginni a reggeli teát vagy kávét, és kényelmesen elfogyasztani egy finom reggelit?

Sütőben sült édes bundáskenyér

Hozzávalók 4 személyre:

  • 12 szelet toast kenyér
  • 8 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 dkg bogyós gyümölcs vegyesen (málna, áfonya, ribizli)

Elkészítés:

  1. Bekapcsoljuk a sütőt, és 180 fokra előmelegítjük.
  2. A tojásokat tálba ütjük, villával enyhén felverjük.
  3. Vajjal vékonyan kikenünk egy tűzálló tálat. A toast kenyereket felezve háromszögeknek felvágjuk, megmártjuk a felvert tojásban, majd a tűzálló tálba helyezzük.
  4. A vajat megolvasztjuk, jól összekeverjük a tejjel, majd ezt elvegyítjük a maradék felvert tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral.
  5. A kenyerekre öntjük a tejes keveréket (mindenhova jusson!), rászórjuk a gyümölcsöt, és 20 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.

Vanília az őszibarackhoz, bazsalikom a málnadzsembe: itt vannak a legfinomabb fűszeres lekvárok

Ribizlis-kakaós házi granola joghurttal, gyümölccsel

Hozzávalók kb. 60 dkg granolához (6 személyre):

  • 10 dkg zabpehely
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg aszalt áfonya apróra darabolva
  • 10 dkg barna cukor
  • 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 evőkanál napraforgóolaj
  • 10 dkg ribizli
  • natúr joghurt, gyümölcsök a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A zabpehely felét konyhai mixerrel felaprítjuk.
  2. A vaj, az olaj és a ribizli kivételével összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a már nem túl hideg felkockázott vajat, az olajat, a villával összetört ribizlit, és kézzel morzsásra dolgozzuk.
  3. A morzsát vékony rétegben sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, majd előzetesen 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt ropogósra sütjük. Figyeljünk oda rá, hogy ne égjen meg.
  4. Ha teljesen kihűlt, natúr joghurttal, tetszés szerint összeválogatott gyümölcsökkel tálaljuk.
  5. Tipp: A granolát előre elkészíthetjük. Miután kihűlt, üvegben 1 hétig tárolhatjuk.

Sárgabarackos csiga

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 50 dkg érett sárgabarack
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 275 g leveles tészta (kész, előhűtött)
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kajszibarackokat jól megmossuk, kimagozzuk, a fele barackmennyiséget botmixerrel pépesre turmixoljuk, és elkeverjük a vaníliás cukorral.
  2. A maradék barackot egészen apróra kockázzuk.
  3. Óvatosan kitekerjük a félkész leveles tésztát, megkenjük a barackpürével, egyenletesen rászórjuk a felkockázott barackot, majd a rövidebbik oldalánál fogva rúdnak feltekerjük.
  4. Késsel 10 egyforma darabra vágjuk, a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, enyhén laposra ütögetjük őket, majd az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Képek: Vrábel Kriszta