Egészség Riportok

Nem múlik a köhögés? A legjobb házi praktikák a folyamatos krákogásra

Kimondottan bosszantó tud lenni, ha egy mondatot sem tudunk elmondani anélkül, hogy ne krákognánk, köhécselnénk közben. Készítsünk egy bögre gyógynövényes teát, vagy üljünk be egy kád forró vízbe, és máris jobb lehet a közérzetünk.

A köhögés nem minden esetben rossz: a szervezet ezzel a folyamattal védi a légutakat és a tüdőt az olyan irritáló anyagoktól, mint a por vagy a nyálka. Ennek a tünetnek számos kiváltó oka lehet, a vírusos megbetegedésektől kezdve az asztmán, a refluxon át a szezonális allergiáig, és persze jelentősebb egészségügyi problémák velejárójaként is jelentkezhet – például krónikus tüdőbetegségek, szívelégtelenség, daganat adhat így jelet magáról. A tartós köhögést a koronavírus szövődményeként is tapasztalhatjuk. A szakemberek javaslata szerint, ha ez a kínzó, bosszantó állapot nem múlik el egy-másfél hét után, esetleg erősödik, vagy magas láz kíséri, mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat, aki további vizsgálatokat javasolhat. Ha nem nagy a baj, vagy nem elhúzódó állapot áll fenn, akkor viszont érdemes házi gyógymódokkal kezelni a torkot és a légutakat, hogy a  nappalaink és az éjszakáink nyugodtak maradjanak.

Habokban gyógyulni
A forró fürdő vagy a zuhanyzás amellett, hogy segít levezetni a stresszt egy hosszú, nehéz nap után, a megfázásos tüneteket – az orrdugulást, a köhögést – is enyhítheti. A gőz szépen megnyitja a légutakat, és könnyebben ki is tudjuk fújni az orrunkat. Alternatív megoldásként berakhatunk a szobába egy párásító készüléket, ami szintén hasznos segédeszköz megfázás esetén.

Még több folyadék
A megfelelő hidratálás minden nap fontos, főleg, ha egyfolytában köhögünk. A folyadék – lehetőleg tiszta víz vagy gyógytea – megnyugtatja a torok hátsó részében található vékony nyálkahártyát, ezzel csillapítja az ingert. Ha gyógyteát készítünk, használjuk ki a köhögést enyhítő gyógynövények jó hatását is. Készülhet az italunk például kamillából, lándzsás útifűből, hársfavirágból.

Édes bevonat
A hasznos növényi hatóanyagok szirup vagy pasztilla formájában is segíthetnek. A klasszikus gyógyfüvek mellett az izlandi zuzmót, gyömbért, eukaliptuszt tartalmazó folyékony köhögéscsillapítók védőréteggel vonják be az irritált nyálka­hártyát, és segítenek a váladék feloldásában. A szopogatótabletták a nyálelválasztás fokozásával járulnak hozzá, hogy a torkunk folyamatosan hidratált maradjon.

Mosásra felkészülni!
Az orrfolyás utáni köhögés enyhítésére az is remek módszer, ha kimossuk az orrjáratokból a port és a váladékot. Az orrmosó készülék vagy kancsó különösen ajánlott az allergiásoknak és az arcüreggyulladásban szenvedőknek, mivel azzal könnyedén eltávolíthatók a felső légutakban megtapadt baktériumok. Ne feledjük, hogy kizárólag steril vízzel szabad ezt a műveletet elvégezni, hogy biztosan ne legyenek benne szennyeződések, amelyek további problémákat okozhatnak.

Enyhülés a hűtőből
A probiotikumok elősegíthetik a bélrendszer jó egészségét, de kimutatták azt is, hogy enyhítik a náthát és a köhögési rohamokat. Együnk joghurtot, ami erősebbé teheti a csontokat, és a magas vérnyomást is csökkentheti. Lehetőleg élőflórás joghurtkultúrát tartalmazó terméket vegyünk, és az a legjobb, ha cukormentes verzió kerül a kosárba. A probiotikumokban gazdag kovászos uborka is hasznos a náthás időszakban.

Természetes fertőtlenítés
Köztudott, hogy a só elpusztítja a baktériumo­kat, tehát a sós vizes gargalizálást is érdemes bevetni. Keverjünk össze két deci meleg vizet fél teáskanál konyhasóval, és azzal öblögessünk. Hurutos köhögésnél ez a módszer a letapadt váladékot is szépen felszakítja.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete