Riportok

Alvás közben is kiismerhetjük a másikat: ezt árulja el a póz, amiben a partnere alszik

Hogyan alszik legtöbbször: az oldalán, a hasán vagy a hátán? Esetleg összegömbölyödve? Most megmutatjuk, a testhelyzet alapján milyen ember fekszik a takaró alatt.

Álmunkban, amikor senki nem figyel minket, biztosan nem játszunk szerepet. Szakemberek szerint ezért sok mindent megtudhatunk ilyenkor a személyiségünkről, illetve a társunk viselkedéséről. Tudjuk jól, hogy ritka az, amikor valaki egyetlen pózban fekszik egész éjszaka, de az sem jellemző, hogy minden éjjel teljesen más helyzetben aludnánk el. Lehet, hogy másként viselkedünk, ha egyedül hajtjuk álomra a fejünket, és megint másként, ha a párunkkal, férjünkkel együtt. De biztosan van mindenkinek egy kedvenc testtartása, amelyet a legtöbbször választ.

Háton alvás
Ebben a helyzetben vagyunk a leginkább kiszolgáltatottak, tehát, aki így alszik a leggyakrabban, az biztosan nagy önbizalommal rendelkezik. Okos, rugalmas, akinek mások támogatása – legyen az egy jó tanács vagy csak néhány bátorító szó – szinte hobbinak számít. Jó hallgatóság, segítőkész, és szívesen ad tanácsot. Aki pedig az úgynevezett katonapózban alszik, vagyis háton, kinyújtott kézzel és lábbal, az nagyon megbízható, kivívja mások tiszteletét.

Hason fekve
Kutatók szerint, amennyiben valaki hason alszik, ráadásul a karját a fejével párhuzamosan, esetleg a fölé helyezi, képes sok mindennel megbirkózni. Még azzal is, amit nem igazán ért, vagy szokatlannak talál. Ez a tulajdonsága valószínűleg abból fakad, hogy mindig úton van, imád újdonságokat felfedezni és megismerni. Ugyanakkor az érzelmeit nem szívesen mutatja ki, csak azoknak, akiket igazán ismer és szeret, ezzel védve magát a csalódásoktól.

Szabadeséspóz
Ez a típus is hason alszik, a feje oldalra fordítva, míg a karok körbefonják a párnát. Az így alvó ember nagyon kommunikatív, gyorsan hoz döntéseket, ugyanakkor keresi a védelmet, általában olyan párt választ magának, aki képes őt megóvni. Ez a típus nehezen bírja a kritikát, mindent támadásnak vesz, pedig nem ártana elfogadni: a hibáinkból is tanulhatunk.

Magzati póz
Találékony és társaságkedvelő személyiség, de közben igen érzékeny is. Bár első ránézésre visszahúzódónak tűnik, az idegenekkel kezdetben megtartja a három lépés távolságot, ám ha megismer valakit, közvetlen, kedves. Ez a típus szereti kipróbálni az újdonságokat: mindegy, hogy egy új sportról, tanfolyamról van szó, vagy csak egy receptről. Ám ez a zsizsgés kifejezetten fárasztó is lehet, így sok alvásra van szüksége.

Oldalt alvás
Kompromisszumot köt a háton és a hason alvás között. Az oldalán fekszik, de a lábak, karok kényelmesen behajlítva. Ez a pozíció kedves, alkalmazkodó típust jellemez, aki mindig megtalálja az egyensúlyt. A humora miatt mindenki kedveli, ő a társaság Mókamikije. Kifejezetten élvezi, ha új ismeretséget köthet. Azt sem bánja, hogy időről időre csalódnia kell az emberekben. Az örök álmodozó a kezét kinyújtva alszik, mintha valami felé nyúlna (ez a vágyódó póz), próbálja mindenben a pozitívumot keresni, ám sokszor éri őt csalódás.

Tengeri csillag
Háton fekszik, a lábak behajlítva, a karok a fej fölött picit behajlítva. Aki így alszik, segítőkész, nyitott és szívesen meghallgat másokat, így könnyen köt barátságot, ugyanakkor fenntartásokkal fogadja az idegenek közeledését, nem túl naiv, nehezen lehet őt csőbe húzni. Megkönnyítené az életét, ha időnként egy picit nyitottabb és kevésbé gyanakvó lenne. Általában nem szeret a középpontban lenni, de kedveli a nagy társaságot.

Fatörzspozíció
Szintén az oldalán alszik, ám ez az illető a lábait, karjait kinyújtja, úgy, hogy a karok közvetlenül a törzs mellett vannak. Az így alvó ember kedves, kiszámítható, egyszerű, nem szereti a taktikázást, a játszmákat. Nehezen viseli a magányt, így mindig nagy társaság, sok ember veszi körül. Kicsit talán társfüggő, így hajlandó komoly kompromisszumokat kötni csak azért, hogy valaki legyen mellette, ám fontos, hogy önmagára, a saját igényeire is figyeljen.

Párosan is szép az élet!

Nemcsak a személyiségünkről, de a kapcsolatunkról is sok mindent elárul az, hogyan alszunk a párunkkal együtt. Nézzünk néhány páros testtartást!

Védelmező – A pár egyik fele (általában a férfi) a hátán fekszik, és átöleli karjával az oldalán fekvő, hozzábújó partnerét. Nem nehéz kitalálni, hogy az így szundikálók szívesen vannak egymás közelében. Ez a fajta pihenés a mély, őszinte szerelem jele. Mindketten szem előtt tartják a másik igényeit, szeretnék, ha a másik boldog lenne és biztonságban érezné magát. Fontos azonban, hogy ne feledkezzenek meg a saját igényeikről sem.

Kiskifli, nagykifli, más néven: kanálpóz – Az újdonsült párok egyik legkedveltebb alvási pozíciója: intimitást, bizalmat, szerelmet jelent, amikor mindkét fél vágyik arra, hogy a másik közelében legyen. Mivel itt a felek helyzete nem állandó – tehát változtathatják a pozíciót –, akik így alszanak, egyenrangú kapcsolatban élnek, amelyben mindketten tudnak és mernek aktívak és passzívak is lenni, ahogy éppen a helyzet adja.

Egymásnak háttal – Bár sokan azt gondolják, ha egy pár hátat fordít egymásnak az ágyban, akkor ott gondok vannak, ez azonban tévedés. Szakemberek szerint pont ellenkezőleg: ez a kapcsolat a bizalmon, a megértésen alapul. Azt jelzi, hogy mindkét fél ki tudja mutatni az érzelmeit, úgy tud komolyan, mélyen elköteleződni, hogy közben megőrzi a saját függetlenségét.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete