Egészség Riportok

Alvás közben kétféleképpen is árthatunk a testünknek: 11 mozdulat, ami tönkreteszi az ízületeket

Gyakori üzenetírás a mobilon, felületes alvás, féloldalas táskák – nem is gondolnánk, mennyi mindennapos, ártalmatlannak tűnő szokásunk káros az egészségünkre.

Rendszeres cipekedés

Ha sokat gyalogolunk súlyos szatyrokkal, az komoly terhelést jelent a térdeinknek, de a hátnak, a csípőnek és a lábaknak sem tesz jót. Elősegíti a fájdalmakkal járó ízületi kopást, illetve gyulladást, ráadásul a ke­zeink is merevvé és duzzadttá válhatnak tőle.

  • Helyette: Megoldást jelenthet egy gurulós – lehetőleg lépcső­járó – bevásárló­kocsi, amely nemcsak a vásárlást könnyíti meg, hanem a testünket is megkíméljük vele.

Elmarad a nyújtózkodás

Nem feltétlenül kell jógázni (mondjuk, rengeteg előnye van), de a rendszeres nyújtó mozdulatok erősíthetik és rugalmasabbá teszik az üléstől bemerevedett izmokat és ínakat. Ezáltal az ízületek könnyebben mozognak, és a körülöttük lévő izmok is jobban működnek.

  • Helyette: Ha órákig ülünk egy helyben a munkánk során, akkor óránként álljunk fel, mozgassuk át magunkat kicsit, és végezzünk nyújtó gyakorlatokat.

Túl sok mobilozás

Az „SMS-ezős hüvelykujj” egy létező kifejezés, és ez azt takarja, amikor görbén tartjuk az ujjunkat a telefon nyomkodása közben. Ez még nem is lenne baj, ha ettől az ujjtartástól nem sérülnének az ínak. Arról nem beszélve, hogy a rendszeres mobilozás árt a nyaknak és a vállaknak, illetve a fej hosszú ideig tartó előrehajlása az izmokat is megterheli. Ha az állunk szinte a mellkasunkhoz ér, az olyan, mintha a nyaknak egy fej helyett ötöt kellene elbírnia.

  • Helyette: Próbáljunk minél egyenesebb háttal és nyakkal telefonozni. Ha gyakran beszélünk hosszasan, használjunk headsetet, kihangosítót, hogy kíméljük a kezünket, és szabadon mozoghasson a nyakunk. És tartsunk szüneteket a telefonnyomkodós játékokban is!

Dohányzás

Itt egy újabb ok a leszokásra! A cigarettából származó nikotin csökkenti a véráramlást a csontokhoz és a hátban lévő porckorongokhoz, illetve csökkenti a kalcium felszívódását, aminek óriási szerepe van a csontvédelemben. Emellett lebontja azt az ösztrogén hormont, amelyre a csontok egészségéhez nagy szükségünk van, továbbá gyengíti az ízületeinket, és a csípőcsont is nagyobb valószínűséggel törik el egy esés, baleset során.

Rossz sportcipők

Az elhasználódott, kitaposott cipők nagy kárt okozhatnak, hiszen ezek a lábbelik már nem támasztják meg eléggé a lábfejet és a bokát. Sportolás esetén mindig győződjünk meg arról, hogy a tornacipő megfelelő-e az adott sportághoz. A kosárlabdához használt, magas felsőrésszel rendelkező darabok például megvédhetik a bokát a ficamoktól, de vigyázzunk, mert a túl sok párna vagy ívtámasz esetén nem tud természetesen mozogni a láb, ami szintén fájdalmat okozhat.

  • Helyette: Lehetőleg ne a lábbelin spóroljunk. Fontos, hogy helyesen tartsa a lábat, a bokát, gondoljunk rá hasznos befektetésként.

Tűsarkakon járás

Lehet, hogy extrán nőiesnek érezzük magunkat egy csinos magas sarkúban, de a combizmoknak olyankor nagyon keményen kell dolgozniuk, hogy egyenesen tartsák a térdet, ami idővel komoly fájdalmat okozhat. Aki mindennap ilyen lábbelit visel, az megnöveli az osteoarthritis, vagyis az ízületi kopás esélyét. Porckopás esetén a porc elvékonyodik, így az ízületen belüli csontok egymáshoz dörzsölődnek – ez pedig merevséget, fájdalmat és gyulladást okozhat.

  • Helyette: Igyekezzünk csak alkalmi viseletként felvenni a magas sarkút, vagy ha a munkahelyünkön követelmény, akkor a munkaidőnk letelte után bújjunk azonnal át egy kényelmes, lábkímélő cipőbe.

Nehéz vagy féloldalas táskák

Legyen szó ridikülről vagy hátizsákról, a túl nagy teher nyak- és vállfájdalmat okozhat. A csak az egyik vállra nehezedő nagy súly felborítja az egyensúlyt és a járást, az állandó húzás pedig túlfeszíti az izmokat és kifárasztja az ízületeket. Egy idő után úgyis jelez a szervezet – fájdalommal, deformált testtartással –, de jobb megelőzni a bajokat.

  • Helyette: Válasszunk hátizsákot a cipekedéshez, ha pedig szatyrok­kal bajlódunk, akkor osszuk el a súlyt nagyjából kétfelé.

Görnyedt hát

A helyes testtartás fontosságáról soha nem szabad elfeledkeznünk. Főleg, hogy az ízületekre is rossz hatással van, ha púpos háttal ülünk – ez ugyanis terhelést jelent az izmoknak és az ízületeknek is.

  • Helyette: Figyeljünk arra, hogy mindig egyenes háttal üljünk, a vállak pedig legyenek enyhén hátrahúzva. A helyes testtartásban segíthet, ha fitlabdán ülünk munka közben, hiszen így folyamatosan apró mozdulatokat tesz az izomzatunk. Az is segít, ha az irodai székünkre dinamikus, balance párnát teszünk.

Zaklatott alvás

Ha rosszul, felületesen alszunk az éjszaka folyamán, az gyulladást válthat ki a szervezetben, ami idővel ízületi problémákhoz vezethet. Az ízületi gyulladásban szenvedő emberek pedig még több fájdalmat kénytelenek elszenvedni a nyugtalan éjszakák után.

  • Helyette: Törekedjünk arra, hogy megteremtsük a nyugodtabb és pihentetőbb alvás körülményeit. Szedjünk magnéziumot, igyunk levendulateát a vacsorához. Együnk órákkal a lefekvés előtt, és ne igyunk alkoholt egy-két órával elalvás előtt. Szellőztessük ki a szobát alaposan, mielőtt lefekszünk.

Hason alvás

Ez a póz a horkoláson talán segíthet, de a test többi részén már kevésbé. Hason fekve a gerinc rossz pózba kerül, és a fejünk hosszabb ideig egy irányba néz, ami nem egészséges. Miért? Mert nyomást gyakorol az ízületekre és az izmokra, ergo egészségtelen.

  • Helyette: Próbáljunk átszokni az oldalt vagy hanyatt fekvésre, és válasszunk nyakkímélő, memóriahabos párnát, hogy kisebb eséllyel forogjunk hasra.

A kisizmok terhelése

Ha túl nagy terhelést helyezünk a kisizmokra, annak idővel az ízületeink fizetik meg az árát.

  • Helyette: Ha ki kell nyitnunk egy nehéz ajtót, az ujjaink helyett a vállunkkal nyomjuk meg. Amikor felemelünk valamit a padlóról, hajlítsuk be a térdeket, és az erős combizmokkal toljuk fel magunkat. A szatyrot az ujjak helyett a tenyerünkkel tartsuk meg – főleg, ha jól meg vannak pakolva.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete