Riportok

Hogyan idegeskedhet kevesebbet az anyagiak miatt? 4 pénzügyi szokás a lelki békéért

Attól függetlenül, hogy mennyire vagyunk éppen anyagilag eleresztve, a pénzünk és a mentális állapotunk szorosan összefüggenek. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy mennyit idegeskedünk a boltban a kasszánál vagy a postán csekkbefizetéskor, hiszen el kell fogadnunk, hogy a forintok jönnek-mennek az életünkben.

Koronavírus, háborúk, éhínség: megannyi borzalom elegendő okot ad a szorongásra, az amerikaiak mégis a bankóik miatt stresszelnek a legtöbbet – derült ki az Amerikai Pszichológiai Társaság legfrissebb kutatásából. Nálunk sincs ez másképp, elég csak szóba hozni ezt a témát a családban vagy a baráti társaságban. Mindenki küzd a pénzszórás ellen, és igyekszik megfogni a guruló forintokat, ahol csak tudja. A szakértők szerint, aki nem biztonságos anyagi környezetben nőtt fel, az felnőttként különösen sokat stresszel a financiális dolgok miatt – a pénzköltést rossznak vagy veszélyesnek érzi. De más családi szokások is „beragadhatnak” az agyunkba.

Ugyancsak a kutatók mondják, hogy ha gyerekként soha nem beszéltek velünk az anyagi felelősségről a szüleink, később, felnőttként nyomasztónak élhetünk meg minden olyan kötelező tennivalót, ami a pénzhez kötődik. Például ebben az esetben előfordulhat, hogy többnyire nem fizetjük be időben a számlákat, sohasem takarékoskodunk, és az árakat is csak akkor nézzük a boltban, amikor már vészesen lefogyott az egyenlegünk. Sőt, a társadalomnak is nagy szerepe van a pénzügyi szorongásban, hiszen a gazdag embereket általában okosabbaknak vagy boldogabbaknak tüntetik fel, és a közösségi médiában is ez a legerősebb üzenet.

Miért költünk többet, mint kellene?

Egy országosan ismert biztosító társaság felmérése szerint az ügyfeleik több mint fele a közösségi médiában látottak miatt költött többet a tervezettnél. Az is érdekes tény, hogy nagyobb valószínűséggel szórjuk a  pénzt, ha stresszesek vagyunk. Ennek az a pszichológiai háttere, hogy a vásárlás azonnali kielégülést okoz, dopamináradatot, boldogságérzetet juttatva a szervezetbe. Amikor azonban ez a hormon elillan (és elég gyorsan teszi), a korábbi állapotunkba kerülünk vissza. Sőt, még rosszabb lesz a helyzet, mert a bűntudat és a lelkiismeret-furdalás is hozzánk szegődik az indokolatlan költés miatt.

Viszont van egy jó hírünk!

Néhány könnyen betartható szokással meg tudjuk fékezni a hirtelen felindulásból elkövetett költekezést is.

1. Ne vásároljunk dühösen vagy fáradtan!
Mielőtt besétálnánk a boltba, vagy rákattintanánk az online vásárlási felületre, tartsunk egy kis szünetet. Figyeljük meg, mit érzünk! Ha feldúltságot, dühöt, csalódottságot vagy fáradtságot, adjunk magunknak időt lecsillapodni, illetve pihenjünk egy nagyot. Kezdetben nehéz lesz megtörni az impulzus­vásárlási szokásainkat, de ha belátjuk, hogy az új táskával vagy blúzzal kizárólag a  rossz érzelmi állapotunkon próbálunk javítani, talán könnyebben ellenállunk a shoppingolásnak. Inkább hívjuk fel az egyik barátunkat, sétáljunk egyet, vagy takarítsuk ki az otthonunkat – szó szerint bármi jó, ami képes elvonni a figyelmünket. Néhány legyintés után lassacskán elkezdjük megtanulni azokat a technikákat, amelyek abban segítenek, hogy költségek nélkül is változtatni tudjunk a rosszkedvünkön. Az a csodálatos benne, hogy az agy szépen megszokja, hogy a pozitív hullám nem feltétlenül a vásárláshoz kötődik.

2. Gondoljuk át, mit nyerünk a termékkel!
Csakúgy, mint egy divatos diéta esetében, a teljes megvonás itt sem működik. Ha minden egyes forintot megtagadunk magunktól, az még több szorongást okozhat. Próbáljuk ki a következő módszert! Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy ha megvesszük a kiszemelt dolgot, azzal időt takarítunk-e meg, megkönnyítjük-e a munkánkat, vagy esetleg közelebb hoz-e egy szerettünkhöz? Máris kiderül, érdemes-e lehúzni a kártyát a kosarunkban lapuló tárgyért. Soha nem szégyen valamit visszatenni a polcra.Az is jó módszer, ha alszunk rá egyet, és megfigyeljük, másnap reggelre megszűnik-e a vágy.

3. Megérdemeljük, mert értékesek vagyunk
Legyen szó egy régóta vágyott nyaralásról, új háztartási gépről vagy csak egy reggeli tejeskávéról a cukrászdában, ha a pénzköltés bűntudatot kelt bennünk, próbáljuk ki ezt a tudomány által is jóváhagyott trükköt. A kutatók megállapították, hogy ha a költéssel szégyenérzet párosul, az a szorongás önerősítő körforgását hozza létre. Több tanulmányból is kiderül, hogy azzal ellensúlyozhatjuk ezt az érzést, ha megerősítjük az énképünket az értékes tulajdonságainkkal. Nyugodtan mondjuk azt, hogy „megérdemeljük azt a drága süteményt vagy a konyhai aprítót, mert keményen dolgozunk a hétköznapokban, mert gyakran segítünk másoknak, vagy mert törődünk a barátainkkal, embertár­sainkkal”. (Persze nem árt, ha ez igaz is!)

4. Osszuk több részre a fizetésünket!
A pénzügyi aggodalmak állandó örvényéből úgy is kiszakadhatunk, ha őszintén megvizsgáljuk a kereteinket és a szokásainkat. Készítsünk terveket dátumokkal és pontos összegekkel. Különítsük el a fizetésünk azon részét, amit a kötelező dolgokra kell áldozni (rezsi, étel, benzin stb.), a maradékból tegyünk el valamennyit arra, ha valami megtetszene, és legyen némi megtakarításunk is. Ha kezdetben ez egy-két ezer forint, az is számít. Ez nagyban lecsökkenti az anyagi stresszt, és egy váratlan pénzügyi krach sem tud annyira kibillenteni minket, mintha semmilyen számvetést nem
készítettünk volna.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete