Egészség Riportok

Migrén és cluster – a legkínzóbb fejfájások: botox segít, ha a fájdalomcsillapító már semmit sem ér

Két rettegett fejfájástípus, ami alaposan megkeserítheti a mindennapjainkat. Neurológussal jártunk utána, mit tehetünk az ellen, ha cluster, és mit, ha migrénes rohamok nehezítik az életünket.

Ha hajlamosak vagyunk a kettő közül valamelyikre, az nem csupán fizikai, de lelki teher is. Hiszen sosem tudhatjuk, mikor csap le ránk és teszi akár napokra lehetetlenné az életünket. Aki ugyanis ezektől szenved, sok esetben teljesen cselekvőképtelenné válik. A fájdalom az úr és szabadon jár-kel a „házban”, ahogy neki tetszik. Azonban ahelyett, hogy szoronganánk miatta, érdemes végiggondolni a kezelési lehetőséget. Ez ügyben igazít most el bennünket dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ szakorvosa.

Az egyik így kínoz, a másik úgy
Szakértőnk szerint ahhoz, hogy ezeket a fejfájástípusokat hatékonyan kezelni lehessen, először is fontos tudni, pontosan mivel állunk szemben. „Szerencsére a két típus könnyen elkülöníthető, mert markánsan más tüneteket okoz – mondja dr. Simon Márta. – A cluster fejfájás kifejezetten erős, hirtelen kezdődő, majd gyakran ismétlődő rövid, de rendkívül intenzív rohamok formájában jelentkezik. A fájdalom tipikusan az egyik oldalon tör ránk, gyakran a szemek és a halánték környékén, időtartamban pedig lehet 15 perc, de akár 3 óra is. Van, akinél ez időszakosan akár hetekig vagy több hónapig is eltart, majd hosszas tünetmentesség következik be. Ezzel szemben a migrénes fejfájás krónikus fejfájásforma, amit intenzív, jellemzően féloldali pulzáló fájdalom kísér, és olyan további tünetek, mint a hányinger, a hányás vagy a fény- és hangérzékenység. Egy-egy periódus napokat vehet el a felhőtlen életünkből. Szerencsére ma már vannak korszerű kezelési eljárások mindkét fejfájás esetében, azonban az egyéni terápiát alapos kivizsgálásnak kell megelőznie ahhoz, hogy eredményes legyen és tartós életminőség-javulással járjon.”

Mindkettő örökletes lehet
A cluster fejfájásban leggyakrabban a 20-40 közötti korosztály érintett, és inkább férfiak, mint nők. A migrén azonban inkább a nőkre jellemző, és gyerekkortól akár egy életen át elkísérhet bennünket anélkül, hogy a fájdalom mögött bármi szervi gond állna. Mindkét fejfájástípus hátterében igen gyakori a genetikai hajlam, az örökletesség.
TIPP: Amikor a fejfájásunkkal orvoshoz fordulunk, nagyon jó, ha vezetünk fejfájásnaplót. Egy néhány hetes-hónapos tünetleírás sokat segíthet a neurológus szakembernek abban, hogy felállítsa számunkra a diagnózist és a kezelési tervet.

Cluster ellen oxigénterápia
„Cluster fejfájás esetén alkalmazhatók speciális gyógyszerek, amelyek enyhítik a fájdalmat és csökkentik a rohanok gyakoriságát is. Ilyenek például a triptánok és a kortikoszteroidok, ezeket persze csak orvosi felügyelet alatt lehet alkalmazni. Sokat segíthet az oxigénterápia is, ami annyit jelent, hogy a pácienssel magas koncentrációjú oxigént lélegeztetünk be a fájdalom enyhítésére. Szoktuk javasolni, hogy akut helyzet esetére otthonra is szerezzenek be erre alkalmas palackot. Vannak megelőző kezelések is, amelyek hosszú távon csökkenthetik a tünetek súlyosságát, emellett javasolt az életmódváltás: például a stressz csökkentése, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, az egészséges táplálkozás és a mentális jóllétre való törekvés” – foglalja össze a doktornő.
Hozzáteszi: a cluster akut helyzetben rendkívül ijesztő lehet a fájdalom intenzitása miatt, főleg azok számára, akik először élik át a rohamot. Nem ritka, hogy ilyenkor cselekvőképtelenné válunk, és bárhol ér minket, magzati pózba kuporodva várjuk a világvégét. Ebben az esetben az egyetlen lehetőségünk a mélylégzés és hogy tudatosítsuk magunkban: bármennyire fáj is, hamarosan el fog múlni.

Búcsú a migréntől
A migrén kezelése is az egyedi tünetektől, a súlyosságtól és a gyakoriságtól függ. A neurológus szerint ilyenkor is jó szolgálatot tesznek a triptán hatóanyagú gyógyszerek – igaz, abban, hogy kinek mi hatásos, jelentős eltérések lehetnek. Migrén csillapítására alkalmaznak nem-szteroid gyulladáscsökkentőket is.
„Itt is van megelőző kezelés, amely gyógyszeresen történik, ez is csökkentheti a rohamok előfordulását. Fokozottan érdemes figyelni arra, mi történik a migrénes periódus előtt, tehát milyen ételek, italok, körülmények vagy akár élethelyzeti tényezők aktiválják. Fontos, hogy elkerüljük ezeket a kiváltó okokat, ahogyan az is, hogy a rohamok alatt meg kell teremtenünk az optimális közeget a helyzet átvészelésére. Ha nyugalomban, akár egy lefüggönyözött szobában, zajmentesen pihenve várjuk meg a végét, már sokat tettünk magunkért. A migrén esetén is érvényes, hogy nagyon jó hatással lehet a stresszcsökkentés, az egészséges étrend és a sok mozgás a szabad levegőn. Emellett nem egy páciensemről tudok, akinél munkahely- vagy magánélet-változtatás is segített abban, hogy elbúcsúzhasson a kínzó tünetektől” – mondja dr. Simon Márta.

A botox is segíthet
A migrén állapotán sokat javíthat még a masszázsterápia és az akupunktúra is, viszont fontos kerülni az érösszehúzó gyógyszerek és a hormonális fogamzásgátlók használatát. A korszerű orvostudománynak köszönhetően egészen különös módszerek is megjelentek a migrén kezelésére. Ilyen például a botox, ami ugyan szépészeti eljárás, de a hatóanyag a megfelelő izmokba injekciózva csökkenti azok összehúzódási képességét, így hozzájárul a migrénes fejgörcs ­elkerüléséhez is.

Szenvedni nem érdemes

Ugyan manapság sokan vagyunk gyógyszerellenesek, és igyekszünk az életünket a leginkább kemikáliáktól mentesen élni, a neurológus szerint a fejfájás az, amivel nem érdemes kínlódni, egyszerűen be kell venni a megfelelő, számunkra bevált készítményt. Ennek elmaradása ugyanis olyan súlyos életvezetési nehézségeket okozhat, amitől könnyen úrrá lesz rajtunk a stressz, a fáradtság, a reménytelenség érzése. Egyszóval, ha fáj, ne várjunk! Forduljunk orvoshoz, és mielőbb leljünk rá a számunkra leghatékonyabb fájdalomcsillapítóra. A feketeöves fejfájások ellen ugyanis a vény nélkül kapható gyógyszerek gyakran tehetetlenek.

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete