Riportok

El akarja adni a számítógépét, régi mobilját? Ezt tegye, hogy megóvja az adatait

Manapság olyan digitális korban élünk, melyben az okostelefonokat, táblagépeket és laptopokat néhány évente újabb modellekre cseréljük. Csakhogy sok személyes információt, fotókat is tárolunk rajtuk, őrizheti az ujj-lenyomatunkat, az arcunkat is a mobilunk azonosítója. Azokkal mi lesz? 

A régi telefonok, számítógépek eladásánál fontos, hogy ne csupán az értük kapott árat nézzük, hanem biztosítsuk a személyes adataink védelmét. Az alábbiakban Rónaszéki Péterrel, a FORTIX Consulting Kft. ügyvezetőjével összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket, amelyeket érdemes megtenni, mielőtt búcsút intünk digitális társainknak.

Mentsük, ami szükséges!

Az első lépés, hogy ne feledkezzünk meg az eszközeinken tárolt adataink mentéséről.
„Legyen szó a családi fotóinkról, dokumentumokról vagy kedvenc zenéinkről, helyezzünk át mindent egy másik eszközre, külső tárolóra vagy akár felhő alapú tárhelyre. Ez a lépés nemcsak a személyes információink megőrzését szolgálja, hanem biztosítja, hogy az új eszközön zökkenőmentesen folytathassuk a digitális életünket” – kezdi a szakember.

Kijelentkezés és törlés

Ne felejtsünk el kijelentkezni minden alkalmazásból és weboldalról. A legfontosabb lépés a készüléken tárolt adatok törlése.
„Az adott eszköz gyári beállításainak visszaállítása a legegyszerűbb módja annak, hogy az eszközről minden személyes adat, beállítás, elmentett jelszó eltűnjön. Kiemelten fontos, hogy ezt a lépést csak akkor végezzük el, ha már biztosak vagyunk abban, hogy minden adatot lementettünk” –  tanácsolja Rónaszéki Péter.

Frissítések és tisztítás

Fontos, hogy az eszköz legfrissebb szoftververzióját futtassuk, így az új tulajdonos nem találkozik majd biztonsági résekkel. Emellett a sorozatszámok és a garanciadokumentációk megőrzése is kulcsfontosságú lehet, hiszen ezekre a jövőben az új tulajdonosnak is szüksége lehet.

„Mielőtt a készüléket eladásra ajánlanánk, ne feledkezzünk meg a külső tisztításról sem. Egy tiszta, karcolásmentes eszköz sokkal vonzóbb a vásárlók számára, könnyebb reális áron eladni. És végül, de nem utolsósorban, válasszunk megbízható eladási platformot. Legyen szó online piactérről vagy helyi üzletről, biztosítsuk, hogy az adásvétel biztonságos körülmények között történik” – mondja az ügyvezető. Az eszközök eladása során nemcsak a pénzügyi, hanem a személyes biztonságunk is fontos. A fent említett lépéseket követve megelőzhetjük az adatlopást és biztosíthatjuk, hogy a digitális életünk ne kerüljön illetéktelen kezekbe. Az eszközök biztonságos eladása nemcsak a saját nyugalmunkat szolgálja, a digitális világ integritását is védi.

Távolítsuk el a kártyát, és állítsuk vissza a gépet a gyári helyzetbe!

Ne feledkezzünk meg a SIM-kártya és az esetleges memóriakártyák eltávolításáról sem, hiszen ezek is személyes információkat tárolhatnak. Ezenkívül, ha az eszköz tartalmaz bármilyen fizikai biztonsági elemet, mint például ujjnyomat-olvasót vagy arcfelismerőt, győződjünk meg róla, hogy ezeket teljesen kikapcsoltuk, és eltávolítottuk a profilunkat. Ezt a lépést az eszköz gyári helyzetbe történő visszaállítás funkciója is elvégzi helyettünk.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete