Riportok

Elhunyt Éva néni, az utolsó szemfelszedő – vele örökre kihalt egy szakma is

Szerkesztőségünk szomorúan értesült arról, hogy elhunyt Kovács Sándorné Éva, az utolsó hazai harisnya-szemfelszedő - ezzel együtt egy szakma tűnik el a köztudatból. Éva nénit és különleges munkáját alig több, mint egy éve mutattuk be a Meglepetés hasábjain.

Éva a Lehel Csarnok egyik ikonikus alakja volt, a galérián dolgozott és mindenki ismerte, aki csak arra járt. Mind a saját, mind a piac vendégei, dolgozói szívesen leültek hozzá beszélgetni. Miközben a keze serényen dolgozott, odaadóan hallgatta a hozzá betérők történeteit és megértésével, kedves szavaival rengeteg nehéz helyzetben lévő, szenvedő emberbe öntött lelket. Sokak szerint ő volt a Lehel Csarnok életvezetési tanácsadója!

Az utolsó magyar szemfelszedő, Kovács Sándorné, Éva a Lehel piacon űzte a mesterséget. Azt mondta, ma is volt igény a szemfelszedésre, hiszen a divatos harisnyanadrágok mind drágábbak, 5–6 ezer forintba kerülnek, Éva viszont 3–500 forintért ügyesen megreparálta őket

„A harisnya az már szinte fehérnemű, tehát nagyon intim dolog – mesélte nekünk 2022 őszén Éva néni. – Ha ez a szék, amin ülsz, mesélni tudna! Rengeteg nő megfordul itt, kipakolják a harisnyájukat, és miközben megvizsgálom, javíthatók-e vagy sem, mindvégig beszélgetünk. Kicsit olyan ez, mint a fodrász vagy a kozmetikus, ahol mindent elmesélnek. Én mindenkit meghallgatok, soha nem török pálcát. Micsoda életek vannak! Végigkísértem én már megcsalásokat, szétköltözéseket, válásokat, majd újra egymásra találásokat is.”

Éva néni, – igaz, nem tartotta nagy karriernek, hogy szemfelszedőként élte le az életét, – szerette, amit csinál. Egykor remekül meg is élt belőle.

Éva rajongásig szerette, amit csinált

„A boldog békeidőkben annyi munkánk volt, hogy ki sem látszottunk belőle. A belvárosban szinte minden sarkon volt egy szemfelszedő, mára csak én maradtam. Akik manapság jönnek, azok általában szép, drága, márkás harisnyákat hoznak, és gyakran javítok gyógyászati harisnyanadrágokat is. Csak azt vállalom el, amiről meg tudom állapítani, hogy javítható és feltétel még, hogy tisztán hozzák ide” – mesélt nekünk a hétköznapjairól Éva néni, aki rendkívül precíz volt és igényes a munkájára. Nem csak szaktudása, de remek humora, közvetlen, kedves személyisége is sokaknak hiányozni fog.

Szerkesztőségünk szeretettel emlékszik rá! Nyugodjék békében!

Fotó: Ambrus Marcsi

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete