Divat Otthon

Szagok ellen cukor, penész ellen vászonkendő: így óvja meg a télre elcsomagolt nyári ruháit

Ideje eltenni a szekrény mélyére vagy a padlásra a család szandáljait, kánikularuháit és a nyaralási kellékeket, hogy helyet csináljunk az őszi daraboknak. Nem mindegy azonban, hogyan tároljuk őket.

Szortírozás

Először is rámoljuk ki az összes ruhánkat a szekrényből az ágyra. Így könnyebben átláthatjuk, hogy mennyi ruhánk van, kiszortírozhatjuk azokat, amelyek már nem jók, esetleg évek óta nem viseltük őket, és eladhatjuk, elajándékozhatjuk vagy leadhatjuk egy ruhagyűjtésen. Másrészt pedig egyszerűen, gyorsan áttörölhetjük a szekrényt ecetes vízzel, hogy a tiszta polcra kerüljenek vissza a jó ruhák.

Ruhaneműk

Nem porosodnak a szoknyák, nadrágok, ha öltönytartóban vagy ruhazsákban tároljuk őket. Egyszerű nejlonból készült, illetve cipzárral ellátott változat egyaránt megfelel a célra. A világos színű darabokat mindenképpen érdemes műanyag védőhuzattal betakarni, mert az anyaguk gyorsan besárgulhat, elszíneződhet. A nadrágokat a vasalási él mentén összehajtva akasszuk fel. Hogy a hajtásnál ne gyűrőd[1]jenek össze, ragasszunk egy darab kartont a vállfa keresztlécére. Kinyúlhat a pólók válla, amikor hosszú ideig lógnak a fogason, ezért télre kifordítva, összehajtogatva fektessük őket az alsó vagy felső polcok egyikére.

Helyspórolás

Hajtsuk össze és tegyük ruhatároló zsákba a pólókat, sortokat. A lezárt zacskóból porszívóval szívjuk ki a bennmaradt levegőt, így kisebb helyet foglal el a gardróbban. De ma már kaphatók speciális vákuumzsákok is, amelyek szintén nagyon praktikusak. Az összecsomagolt ruhákat különböző színű és méretű tárolókban az ágy alatt is tarthatjuk.

Kártevők kizárva

Mielőtt a molylepkék megrágnák ruhákat, akasszunk levendulás illatosítót a szekrénybe. Ha mégis megtörténik a baj, két dolgot tehetünk: 95 fokos hőmérsékleten mossuk ki a textilt, hogy elpusztítsuk a molyokat. Vannak azonban olyan darabok, amelyek nem bírják a magas hő[1]fokon való mosást, ebben az esetben tegyük őket néhány napra nejlonzacskóba csomagolva a mélyhűtőbe. A legjobb, ha egy rekeszt vagy fakkot kiürítünk, és ebben helyezzük el, nem pedig az élelmiszerek közé. Néhány nap elteltével vegyük ki a fagyasztóból a ruhákat, alaposan rázzuk ki és keféljük ki őket!

Cipők

Érdemes a nyári szandálokat, papucsokat egyenként vászonzsákokba tenni, és mindegyikre ráírni, mi van benne. Egy nagy cipős dobozban a pincében vagy a padláson is tárolhatjuk őket, így jól szellőznek, és a következő nyáron könnyen megtalálhatjuk őket. Arra azonban ügyeljünk, hogy megőrizzék eredeti formájukat, tehát ne dobáljuk egymásra a lábbeliket. A könnyű, nyári textilcipőket fújjuk be textilkeményítővel, így jobban taszítják a port. A tornacipőt legkönnyebben szőnyegtisztító samponnal pucol[1]hatjuk ki: egy régi fogkefével dörzsöljük addig a foltot, míg a szer habos nem lesz. Száradás után alaposan keféljük le, de akár mosógépben is kimoshatjuk. Kevésbé rongálódik a textil, ha egy régi párnahuzatba helyezve tesszük a gépbe.

Bőrönd

Rakjunk bele néhány zacskó cukrot, ez semlegesíti a kellemetlen szagokat. Főként azoknak érdemes így tenniük, akik a ruhák közé csomagolták a tengerparton szedett kagylókat. Amennyiben a színes, műanyag koffer az utazás során meg[1]sérült, kenjük be megfelelő árnyalatú cipő krémmel, hagyjuk száradni, majd alaposan polírozzuk át!

A penész ellen

A pincében vagy a padláson is tárol[1]hatjuk a ruhákat, ott azonban hideg és nedves lehet a levegő, ami kedvez a penész kialakulásának. Tegyünk a ruhák közé lenből vagy vászonból készült kendőt, ami magába szívja a nedvességet. Ha egy kis vászonzsákba sót szórunk, és ezt tesszük közéjük, az szintén magába szívja a nedvességet.

A penész ellen

A pincében vagy a padláson is tárol[1]hatjuk a ruhákat, ott azonban hideg és nedves lehet a levegő, ami kedvez a penész kialakulásának. Tegyünk a ruhák közé lenből vagy vászonból készült kendőt, ami magába szívja a nedvességet. Ha egy kis vászonzsákba sót szórunk, és ezt tesszük közéjük, az szintén magába szívja a nedvességet.

Strandtáska

Hiába rázta ki hazaérkezése után, bizony a sarkokban megmaradhat a homok. Fordítsuk ki a szatyrot a mosdó vagy a kád fölött, és egy régi kefével dörzsöljük át! Jó megoldás lehet, ha alaposan kiporszívózzuk. Arra azonban vigyázzunk, hogy a gépet a legalacsonyabb fokozatra kapcsoljuk, különben roncsolhatja az anyagot

Papucs

A színes gumipapucs újra visszanyeri a színét, ha langyos vízbe kevés mosogatószert öntünk, majd tíz percig ebben áztatjuk a lábbelit. Végül egy régi fogkefével dörzsöljük át, öblítsük le, és hagyjuk megszáradni

Kátrány

A nagy melegben az olvadt aszfaltról kátránymaradványok ragadhattak a papucs, a szandál talpára. Öntsünk a lábbelire néhány csepp lakkbenzint, majd puha ronggyal távolítsuk el a piszkot.

+1 TIPP:

Készüljünk a télre! Ha már a ruhák szortírozásánál tartunk, érdemes most egy pillantást vetni a télikabátra. Tisztán tett ük el a szekrénybe tavasszal? Illatos maradt? Amennyiben nem tűnik elég frissnek, állott szaga van, vagy észreveszünk rajta egy foltot, érdemes még most kimosni, tisztítóba vinni, hogy amikor beköszöntenek a mínuszok, akkor már csak elő kelljen venni a tiszta, illatos dzsekit, kabátot.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete