Divat

A túl sok arcmosás sem jó: ezerféleképpen kínozzuk a bőrünket

Ha kevés, az a baj, ha sok, akkor meg az… A bőrünk és a hajunk ápolására is igaz, hogy az egészséges egyensúlyra kell törekedni, hogy a legjobbat hozzuk ki a megjelenésünkből.

Túlzásva vitt tisztítás

„Amikor egy komolyabb smink kerül az arcunkra – alapozóval, pirosítóval, szemhéjfestékkel –, akkor letisztíthatjuk olajos lemosóval, micellás vízzel és tonikkal is – mondja Juhász Klári kozmetikusmester és tanár. – Egy olyan napon viszont, amikor egyáltalán nem sminkelünk, vagy csak egy leheletnyit, elegendő – főleg az idősebb korosztálynak – arctejet vagy habzó lemosót használni a tonik előtt.

Kihagyjuk a dekoltázst és a nyakat

Vannak kimondottan ezekre az érzékeny területekre kifejlesztett kozmetikumok, de ha erre nem szeretnénk külön költeni, akár a mindennap használt arckrémünket is lehúzhatjuk egészen a mellkas vonaláig. „A nyakon és a dekoltázs bőrén hamar megjelennek a ráncok, itt is nagyon fontos a megfelelő ápolás és hidratálás.”

Nem megfelelő a testápolónk

Ahogyan az évszakok változnak, a testápolónkat is váltani kell. Míg nyáron elegendő egy könnyű testpermet vagy fényvédő krém, addig ősszel már előkerülhetnek a testesebb krémek, sőt télen már a testvajak is.

Minden csodaszert felkenünk

A reklámok nap mint nap arra csábítanak, hogy újabb szérumokat, maszkokat, krémeket vásároljunk, ám valójában semmi szükség arra, hogy mindent egyszerre próbáljunk ki.

„Így ugyanis nem tudjuk kiszűrni, ha esetleg valamelyik termék nincs jó hatással a szépségünkre, mint ahogyan azt sem, ha igazi csodaszer. Ráadásul a bőrünk egysze­rűen megszabadul a túl sok hatóanyagtól – kiválasztja, és kiürül a szervezetből anélkül, hogy kifejtette volna a hatását” – mondja szakértőnk.

Savas termékek túlzott használata

A savas hatású szépségápolókkal csodás, üde megjelenést érhetünk el, de nem úgy, ha folyamatosan használjuk őket. „A savazás ugyan arra sarkallja a bőrünket, hogy megújuljon, de vékonyabb és érzékenyebb is lesz a felhám. Semmiképpen ne alkalmazzuk a napi szépségrutinunkban, mert többet ártunk vele, mint használunk. Bőrtípustól függően általában elegendő kúraszerűen, vagy hetente-kéthetente alkalmazni.”

Nem megyünk szakemberhez

Ahogy nőnek az alapvető kiadásaink, előfordulhat, hogy nem engedhetjük meg magunknak minden hónap­ban a fodrászt, a kozmetikust, de – ha ritkábban is –, ér­demes őket időről időre felkeresni. „A fodrászunktól kérhetünk olyan átmenetes festést, amelynél nem látszik annyira a lenövés, a kozmetikusunk pedig ajánlhat termékeket, amelyekkel két alkalom között magunk is karban tarthatjuk a bőrünket. Egy otthon végzett hajfestés vagy rossz bőrápolási rutin azonban olyan komoly károkat okozhat, amit csak hosszú hónapok munkájával lehet helyrehozni.”

Nem figyelünk a krémeink összetételére

Bár az egyes hatóanyagok külön-külön nagyon jó hatással lehetnek az arcbőrünkre, bizony vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyszerre használni, mert akár kipirosodást és allergiás reakciót is kiválthatnak. „Ilyen például a retinol, amelyet csak ősszel és télen, kúraszerűen érdemes alkalmazni, és semmiképpen ne használjuk egyszerre olyan krémmel, amelyben A.H.A vagy szalicilsav van” – javasolja a kozmetikusmester.

Megfeledkezünk a hővédőről

Sokan azt gondolják, hogy a különböző minőségű hajakra szánt samponok valójában semmiben nem különböznek. „Pedig a fes­tett hajat valóban táplálják azok a termékek, amelyeket erre fejlesztettek ki, ahogyan a száraz, zsíros vagy töredezett végű tincsek is más típusú hatóanyagokat igényelnek. Lényeges, hogy ne csak sampont, de balzsamot is használjunk, ha pedig rendszeresen magas hőnek van kitéve a hajunk – például vasaljuk, vagy sütővassal formázzuk –, a hővédelem is legyen a mosási és formázási rutinunk része.”

Kimarad a kézápolás

A kézfej az egyik legárulkodóbb testrészünk, már ami a korunkat illeti. Ha pedig nem ápoljuk megfelelően, annak hamar nyoma lesz.

„A barna – úgynevezett öregségi – foltok kialakulását megelőzhetjük, ha rendszeresen viszünk fel fényvédő krémet a kezünkre. Hiszen gondoljunk csak bele, az arcunkon kívül ez az a testrészünk, amelyet mindig ér a nap. A hideg beálltával pedig gazdag, zsíros krémet kenjünk rá este, és vegyünk fel gézkesztyűt, hogy egész éjjel dolgozzanak a válogatott hatóanyagok.”

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete