Divat Egészség Lélek

Brit tudósok kimutatták, napi tíz perc sétával ennyivel lesz hosszabb az élet

Sokunknak nincs ideje, lehetősége naponta több órát sportolni. Azonban már napi negyedóra intenzív mozgás és heti egy túrázás is segít abban, hogy testileg-lelkileg jobban érezzük magunkat.

Maga Hippokratész mondta az ókorban, hogy a séta orvosság, és ezt az állítását azóta is számtalan új kutatás, tanulmány támasztja alá. Most felsorakoztatunk néhány tudományos indokot, amiért igenis érdemes naponta legalább negyedórát szánni rá a huszonnégyből, és hetente egy-egy hosszabb túrával is megtoldani a menetrendet.

A tempós gyaloglás beiktatásához csak az alkalmakat keressük, ne a kifogásokat! Nincs szükség hozzá logisztikára, elég lehet az is, ha egy-két megállóval hamarabb szállunk le a buszról a piac vagy a munkahely felé menet.

1. Nyugalom és önbizalom

Az egészséghez a mentális, pszichés jóllét, az általános közérzet is hozzátartozik. Ki ne érezte volna már úgy, hogy a sok gondot, nyomasztó feladatot könnyebb megoldani, ha kiszellőztetjük a fejünket? A séta ilyen irányú hatásáról pedig tudományos bizonyíték is van.

Egy 2016-os tanulmány szerint 10-12 perc gyaloglás elegen­dő a figyelem fokozásához, az önbizalom növeléséhez és a nyugalom eléréséhez. Ha pedig mélyeket lélegzünk a jó levegőn, akkor még könnyeben nyugszunk meg, és megújult erővel tudunk az előttünk álló feladatra összpontosítani.

2. Erős csontok

A rendszeres séta hatására nő a csontsűrűség is. Sokat tehetünk tehát a csontritkulás elkerülésért, vagy legalábbis késleltetésért, pláne, ha napsütésben, friss levegőn végezzük, így még a D-vitamin-pótlást is elősegítjük. Szakorvosok egyébként 50 év feletti nőknek 2-3 évente javasolják a csontsűrűségvizsgálatot.

3. Hosszabb élet

Egy friss brit kutatás szerint, aki naponta legalább 10 percet gyalogol, annál 15%-kal csökkenhet a korai szívmegállás kialakulásának az esélye. Azt pedig már nagyon bizonygatnunk sem kell, hogy a rendszeres mozgás növeli a várható élettartamot.

4. Növeli a koncentrációt

Már egy rövid ideig tartó mozgás is kedvező hatással van az agyra. Egy kutatás szerint a tesztalanyoknak 10 perc séta után is jobb volt a memóriájuk, és a kognitív (megismerő, felismerő) teszteken jobban teljesítettek. Szóval, mindegy, hogy állásinterjúra készülünk, vagy csak javítanánk az emlékezőképességünket, esetleg épp a gyereknek segítenénk egy dolgozat előtt, a megoldás: gyaloglás.

5. Depresszió  ellen

A Robert Koch Intézet kutatása szerint a rendszeres testmozgás enyhíti még az enyhe depresszió tüneteit is, mert elvonja a figyelmünket az aggodalomról, illetve boldogsághormont szabadít fel.

6. A jobb alvásért

Tudjuk, hogy az alvás, a pihenés fontos az immunrendszer és a szervezet megfelelő működéséhez. Az esti séta segít levezetni a feszültséget, fizikailag elfáraszt, így megkönnyíti a napi rutinból való kiszakadást, és segít elaludni is. Így, ha nehezen megy az elalvás, az éjszakai pihenés, iktassuk be.

Elég, ha az otthonunk körül teszünk meg egy kisebb kört, akár barátnőkkel, családtagokkal közösen, így még nyugodtan beszélgethetünk is.

7. Élesebb látás

Talán szokatlanul hangzik, de rendszeres sétával javíthatjuk a látásunkat, csökkenthetjük a zöldhályog kialakulásának az esélyét is. Ennek oka, hogy egyrészt gyalogláskor a szemünket több inger éri, a szem izmai állandóan mozognak, hiszen közelre és távolra egyaránt fókuszálnunk kell. Rá­adásul a friss levegő hatására a szaruhártya oxigénhez jut, ami javítja a szem vérbőségét. Aki sokat ül a monitor előtt, annak érdemes a következő gyakorlatot elvégeznie közben. Nézzünk ki egy pontot, legalább 6 méter távolságban, és fókuszáljunk arra, majd fordítsuk el a tekintetünket! Ismételjük meg a gyakorlatot legalább háromszor-négyszer!

8. Csökkenti az asztmát

A gyaloglás a tüdőt is megdolgoztatja, amelynek így nő a kapacitása, és ezáltal több oxigént tud juttatni az izmoknak. Asztmás betegeknek is ajánlott a mozgás, még hűvösebb időben is, persze a fokozatosságra, óvatosságra érdemes ügyelni.

9. Javítja az emésztést

Enyhíti az emésztési panaszokat, mint például a székrekedés, a puffadás, így egy kiadós, ünnepi vacsora után mindenképpen ajánlott felkerekednünk, akkor is, ha nem ettük degeszre magunkat.

A séta serkenti az erek véráramlását, ami az emésztőrendszeri izmokat is mozgásban tartja, segítve ezzel az étel gyorsabb feldolgozását, sőt a bélbaktériumok egyensúlyára is jótékony hatással van.

10. Cukorbetegség megelőzése, kordában tartása

A diabétesszel élőknek a gyaloglás egyenesen kötelező. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott evés utánra időzíteni, hogy csökkentsék a vércukorszintjüket. Természetesen senkitől nem várható el, hogy minden étkezés után útra kelljen, de a vacsora után nagyon hasznos gyalogolni egyet. Az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknek is jó elővenniük a cipőjüket, hiszen a séta nekik is segít a cukorháztartás egyensúlyban tartásában, sőt a rendszeres testmozgással akár kevesebb inzulinpótlásra lehet szükségük.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete