Divat

Hajápolás ősszel: meleg olajos pakolások a nyáron megsérült hajra

Nyár végén ideje újra élettel telivé varázsolnunk tincseinket, hogy az őszi hideg és szél ne érje felkészuletlenül a hakoronánkat.

Vitaminos olajkeverék

Keverjünk össze egy teáskanálnyi kukoricacsíra-olajat ugyanennyi szezámolajjal és szőlőmagolajjal. Keressünk egy nagyobb lábost, és engedjük tele forró vízzel. Tegyük bele az olajos tálat, és melegítsük fel. A langyos olaj könnyebben beszívódik a hajszálakba. Csurgassunk hozzá egy fél teáskanálnyi mézet, és cseppentsünk bele 2 csepp levendula illóolajat. Nedvesítsük be a hajunkat, majd a homlokunktól kezdve masszírozzuk be a fejbőrünk egészébe az elkészült kondícionáló keveréket. Áztassunk be egy törülközőt meleg vízbe, és csavarjuk ki, hogy ne csöpögjön belőle a víz. Készítsünk turbánt belőle, majd várjunk 15-20 percig. A hatóidő leteltével öblítsük le, és mossuk meg a hajat. Az olajok fényesítik, erősítik és karbantartják a hajszálakat.

Uborkás fejbőrápoló

Mossunk, majd hámozzunk meg egy fél uborkát. Botmixerrel pépesítsük össze, adjunk hozzá 2 dl kefirt és 1 evőkanál mézet. Keverjük össze, és a száraz fejbőrre masszírozzuk a pakolást. 20-25 perc elteltével zuhanyozzuk le, és mossunk hajat.

Hajvégfrissítő olaj

Keverjünk bele két tojássárgájába egy teáskanálnyi langyosított olíva– vagy édesmandula-olajat, és hajmosás előtt oszlassuk el a hajvégeinken. Hagyjuk rajta 20-25 percig, majd mossuk le.

Hajápolás homoktövissel

Masszírozzunk hajmosás után néhány csepp homoktövisolajat a fejbőrünkbe és a hajunkba. Csavarjuk be előbb folpackkal, majd törölközővel. Várjunk legalább 30 percet, majd öblítsük ki, és mossunk ismét hajat.

Jojoba hajkondicionáló

Melegítsük fel egy duplafalú edényben 2,5 dl rózsavizet, majd adjunk hozzá 1 evőkanálnyi jojobaolajat és 10 csepp E-vitamin-olajat. Alaposan keverjük össze. Nedvesítsük be langyos vízzel a hajunkat, és masszírozzuk bele a fejbőrünkbe és a hajszálakba. Hagyjuk rajta 20 percig, majd öblítsük le. Ezután mossuk, és szárítsuk meg a szokásos módon.

Mélyhidratáló maszk

Hámozzunk meg egy egész banánt, pépesítsük össze turmix segítségével, és adjunk hozzá egy evőkanálnyi avokádóolajat. Törjünk meg 2 tojást, és a sárgáját tegyük bele. Keverjük simára, és dörzsöljük a benedvesített hajunkba. Hagyjuk rajta 30 percig, majd alaposan öblítsük le.

Joghurtos fényesítő hajpakolás

Dolgozzunk össze egy tojás sárgáját egy doboz natúr joghurttal, majd kenjük be a pakolással az előzőleg megmosott hajunkat. Hagyjuk rajta 15-20 percig, majd öblítsük le, és samponozzuk, mossuk meg újra.

Természetes összetevők hatásai

Tojássárgája: tápláló, élénkítő

Joghurt: hidratáló, nyugtató, tisztító

Kefir: frissítő, tápláló

Méz: regeneráló, antibakteriális, hidratáló

Banán: tápláló, regeneráló

Uborka: frissítő, tonizáló, hidratáló

Avokádóolaj: puhító, tápláló

Jojobaolaj: nedvességmegkötő, fényesítő

Homoktövisolaj: tápláló, erősítő, antibakteriális

Olívaolaj: nedvességmegkötő, lágyító, tápláló

Édesmandula-olaj: puhító

Szőlőmagolaj: serkenti a hajhagymák növekedését

Kukoricacsíra-olaj: vitaminban gazdag

Szezámolaj: hidratáló, puhító, antibakteriális

Rózsavíz: antibakteriális, sejtmegújtó

TIPP

● A hajpakolások felvitele után vegyünk egy meleg fürdőt, a gőz segíti az olajok hajba, illetve fejbőrbe bejutását.
● Hajápoló olajok felvitele után mindig fésüljük át a hajunkat ritka fogú fésűvel, hogy teljesen be tudja vonni.
● Az olajok közül hidegen sajtolt, illatmentes változatot válasszunk.
● Öbítéshez először langyos, majd amennyire csak bírjuk, hideg vizet használjunk. Ezzel a bőr pórusainak összehúzódását segítjük elő, simább és fényesebb lesz tőle a hajunk.
● Hajunk egészségéért a belső gondoskodásról se feledkezzünk meg. Fogyasszunk rendszeresen A-, B-, E-vitaminban és vasban bővelkedő élelmiszereket. Szerepeljenek az étrendünkben bőven teljes kiörlésű gabonákból készült termékek, teljes magvak, sárga és zöld színű gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek. Válasszuk a szárnyasokból és halakból készíthető ételeket, és kerüljön az étkezőasztalunkra rendszeresen tej, sajt, túró, tejföl, vaj és máj.

Mit mond a szakértő?

„Tapasztalataim sajnos egyre inkább azt mutatják, hogy hajunk védelmével kevesebbet foglalkozunk, mint bőrünkével” – meséli Jankovits Krisztina fodrász. – „Már későn, csupán nyár végén szembesülünk vele, hogy mennyire károsodott ebben az évszakban a hajunk. A festett vagy melírozott hajat még inkább megviseli az erős napsugárzás és az állandó forróság” – jegyzi meg Krisztina. Szakértőnk javaslatára különösen fontos az otthoni hajápoló pakolások alkalmazása mellett, hogy fodrászunkat is felkeressük nyár végén. Egyrészt egy egyénre szabott hajszínmegújító, tápláló olajokkal dúsított hajfestés céljából érdemes szakemberhez fordulni, másrészt mindenkinek ajánlott egy frissítő hajvágás az őszi hónapok elején. Krisztina szerint a hajmosáshoz használt samponunkat is érdemes vitaminos, hidratáló típusra lecserélni, ezáltal is gyorsíthatjuk az ép hajhoz vezető megújulás folyamatát.

Fotó: shuttestock