Okosan fogyasszuk!
Sütemények tölteléke vagy ízesítője, sajttálak összetevője. De fogyaszthatjuk mézzel, pirítva salátára szórva, húsok mellé kínálva. És nemcsak magát a csonthéjban rejtőző gyümölcsöt, hanem a belőle készült olajat is – ezt salátákra, meleg tésztaételekre locsolva, pástétomokhoz, krémekhez keverve.
Mindkettő rendkívül gazdag vitaminokban (B-vitamin-tartalmuk kiemelkedő), ásványi anyagokban (többek között cinkben és rézben) és antioxidánsokban (például E-vitaminban), omega-zsírsavakban.
A dió tehát kimondottan egészséges, de csak akkor, ha meggondoltan csemegézünk belőle. Magas kalória- és zsírsavtartalma miatt, ha túl sokat eszünk, az a derékbőségünkön hamar meglátszódhat, és puffadást, emésztési zavarokat is tapasztalhatunk.
Az ajánlott napi mennyiség maximuma körülbelül egy maréknyi, nagyjából 30 gramm, olajból pedig egy evőkanálnyi.
A bársonyos arcbőrért
Aki szívesen használ természetes összetevőket a bőrápoláshoz, és nem allergiás a dióra, annak a dióolaj igazán hasznos lehet.
- Az olyan házi készítésű bőrradírokat azonban, amelyek dióőrleményt vagy esetleg dióhéjőrleményt tartalmaznak, inkább kerüljük.
- A dióhéj szemcséje még apróra őrölve is rendkívül éles lehet, és megsértheti a bőr külső rétegét.
- Nemcsak az érzékeny arcbőrét, hanem a testen lévő vastagabb bőrfelületet is.
- Az őrölt dióbél száraz héja szintén éles lehet, radírozáshoz válasszunk inkább professzionális készítményt.
- Ha házi bőrradírozó keveréket szeretnénk használni, inkább nagyon finom szemű sót alklamazzunk.
A dióolajat azonban nagyon sokféleképp bevethetjük, hogy magas vitamin- és antioxidáns-tartalmának jótékony hatásait élvezhessük. A belőle készült kozmetikumok között dióolajos arc- és testápolót, speciális olajkeverékeket is találhatunk.
Ha tisztán használnánk, ezt javasoljuk:
- A dióolajból adhatunk egy cseppet az éjszakai krémünkhöz.
- A testápolót picivel nagyobb adaggal is gazdagíthatjuk, és jól keverjük el a tenyerünkben.
- Az olajat natúr joghurttal elkeverve hidratáló, puhító pakolást készíthetünk – 10-15 percig hagyjuk a bőrön.
- Méz, banán és őrölt zabpehely keverékéhez adva tápláló maszkot állíthatunk össze.
Ez is érdekelhet: Nem sampon, nem vitamin: ez a két ital állítja meg az őszi hajhullást 60 év felett
A kezünk is szeretni fogja
- Télen sokan küzdenek kézszárazsággal – a kézkrémünket éjszakára egy kis dióolajjal turbózhatjuk, hogy puha maradjon a bőrünk.
- A dióolaj bevethető a körömágybőr ápolására, a köröm erősítésére is.
A levele gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő
Nem csak a dió termése és a belőle készült olaj, hanem a diólevélből készült főzet is jól használható a bőrápolásban. Nem véletlenül a népi gyógyászat egyik kedvelt növénye. A diófalevélben olyan értékes hatóanyagok vannak, mint a csersavak (tanninok), flavonoidok és C-vitamin.
Ezeknek köszönhetően a belőle készült főzetek és kivonatok gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatással bírnak. Segíthetnek a bőrproblémák, a gyulladt pattanások és az irritált fejbőr kezelésében egyaránt, és támogatják a bőr regenerálódását is.
A fejbőrtől a hajszálakig
Összegyűjtöttük, hányféleképp használható a dióolaj és a levélfőzet a hajunk szépítésére és a fejbőrünk ápolására.
- A szárított diólevél forrázatát hajöblítőként vethetjük be. Szép fényt és életteli, barnás színt ad a szálaknak, és enyhe gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
- Az enyhén felmelegített olajjal a fejbőrt masszírozva csökkenthetjük a korpásodást, ragyogást adhatunk a tincseinknek. (Utána alaposan mossunk hajat samponnal és langyos vízzel.)
- Keverhetünk az olajhoz pár csepp teafa illóolajat is, ez problémás fejbőr esetén nagyon jó választás.
- Adhatunk a dióolajból a bevált hajpakolásunkhoz, vagy csepegtethetünk a hajbalzsamunkhoz is, hogy gazdagabb és táplálóbb legyen.
Ez is érdekelhet
Fotó: AdobeStock