Egészség

Forradalmi újítás a daganatok feltérképezésében: orvoslás a digitális térben

A mesterséges intelligenciától és a virtuális valóságtól sokan idegenkednek. Pedig ezek a technológiai vívmányok a gyógyítás fejlődésére is óriási hatással vannak. Csodás példa erre, amit egy budapesti gyerekklinikán hajtottak végre.

Januárban egy forradalmi újdonságnak számító műtét-előkészítési technikát alkalmaztak egy hétéves, a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganatában, neuroblasztómában szenvedő gyermek gyógyításánál a budapesti Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegében. Az operációt végző klinikai szakorvos, dr.  Prokopp Tamás gyermeksebész ugyanis a felkészülés során nem csak a műtéti területről készült MR-felvételeket és más vizsgálati eredményeket tanulmányozta át alaposan. Egy technikusi szakembergárda az MR-felvételek alapján megalkotta az érintett terület ­háromdimenziós modelljét, az orvos pedig VR-szemüveg segítségével szinte szó szerint beléphetett ebbe, és térben láthatta át lényegében ugyanazt, amivel aztán a műtét közben találkozott.

Ha megváltozik az anatómia

„A szemüvegben magunk előtt látjuk a daganatot, annak környezetét, a fontos képleteket és ereket, így személyre szabottabban készülhetünk fel a beavatkozásra” – magyarázza dr. Prokopp Tamás. Szakértőnk azt is elmondja, hogy bár az emberi anatómiát természetesen ismerik az orvosok, a daganatokkal kapcsolatos operációknál kicsit megváltozik a helyzet. A daganat ugyanis növekedése során eltolhat bizonyos szöveteket, beölelheti a területen futó ereket, idegeket, az orvosnak tehát egy megváltozott anatómiájú terület feltárására kell felkészülnie. A neuroblasztóma, vagyis az idegi elemektől kiinduló daganatok csoportja azért is került az érdeklődésük előterébe, mivel ezek a tumorok olyan helyeken fejlődhetnek, ahol fontos, például a veséhez tartozó erek, vagy az aortából kiinduló nagy artériák is érintettek lehetnek. „Ezek óriási figyelmet követelnek a műtéti stábtól, hiszen sérülésük esetén jelentős vérveszteség, akár a vese elvesztése is előfordulhat” – teszi hozzá a gyermeksebész.

Rövidebb műtét, kevesebb szövődmény

Az orvosok eddig is alaposan felkészültek a beavatkozásokra, hiszen műtét előtt mindig képalkotó és más vizsgálatokból, például CT- és MR-képekből kapnak információt. Ezek azonban kétdimenziós képek, nem adnak olyan részletes betekintést, mint a háromdimenziós modellek. Dr. Prokopp Tamás hozzáteszi: a 3D technológia sem teljesen újdonság, ilyen modelleket jó tíz éve meg lehet alkotni. Térben kinyomtatni őket viszont drága, monitoron nézve pedig nem elég részletes a belőlük nyert kép. A virtuális valóság azonban nagyon komoly segítséget nyújt ezen a téren: a VR-szemüveg segítségével ugyanis az orvos szinte „belép” a képbe, és úgy látja maga előtt a területet, ahogy majd műtét közben is fogja. Azzal, hogy az orvos előre ismeri az erek elhelyezkedését és állapotát, csökkenthető a különféle komplikációk, szövődmények kockázata, és a beavatkozás ideje is rövidebb lehet, ami gyorsítja a betegek felépülését. A januárban megműtött gyermek a tumor szövődménymentes eltávolítása után néhány nappal már otthon gyógyulhatott.

Nemzetközi kutatás

Ennek az új technológiának a bevezetése egy sikeres nemzetközi együttműködés eredménye. A magyar orvosok egy barcelonai gyermekonkológiai központtal vesznek részt egy közös kutatásban, amelynek során azt is felmérik, hogy valóban javítja-e az operációk eredményességét és gyorsítja-e a betegek gyógyulását a technika. Első körben a neuroblasztómák esetében használják, ami itthon évente nagyjából hat-tíz operációt jelent. Ha az eljárás eredményesnek bizonyul, más jellegű, például máj- és vesedaganatoknál is alkalmazható lesz.

Gyorsabb, pontosabb következtetések, döntések

A sokak által fenntartásokkal kezelt mesterséges intelligencia is részt követelhet magának az orvostudományban. Az általa vezérelt algoritmusok például képesek a diagnosztikai vizsgálatok eredményeiből sok ezer beteg adatai alapján bonyolult következtetéseket is levonni. Már itthon is hozzáférhetők azok az eljárások, amelyek például a vérkép vagy a hormonrendszer vizsgálatainak leleteiben felfedezett eltérések esetén felhívják a figyelmet bizonyos betegségek kockázatára. Így gyorsabbá, pontosabbá válhat az orvosi döntések meghozatala. Dr. Prokopp Tamás szerint a 3D modellek megalkotásában is segítséget nyújthat a mesterséges intelligencia. Jelenleg 2-3 napba, nagyon sürgős esetben egy napba telik egy háromdimenziós modell létrehozása. Az MI segítségével készülő modellek viszont hamarabb elkészülnek, ilyenkor a technikus szakértőkből álló csapatnak csak az utolsó simításokat, valamint a modell ellenőrzését kell elvégeznie. Így pedig még hatékonyabbá válhat a sürgős beavatkozást igénylő esetek kezelése.

Fotó: Adobestock • a kép illusztráció

Címkék: