Egészség

Bánjunk el a vérszívókkal: házi praktikák a kullancsok és szúnyogok ellen

Pofátlanul csapolják a vérünket, s a lakomáért cserébe ronda betegségek kórokozóival fizetnek. Ténykedésük nemcsak bosszantó, de veszélyes is!

Csalitosban tanyáznak

Legjobb, ha eleve védekezünk ellenük, hiszen becslések szerint a kullancsoknak legalább a fele hordoz valamilyen kórságot. Ha tudjuk, hogy kullancsos területre készülünk, lehetőleg viseljünk zárt ruházatot, szabadon maradó testfelületünkre pedig kenjünk valamilyen kullancsriasztó szert. Kétóránként frissítsük a védelmet, a szerek ugyanis az idő múlásával veszítenek hatásfokukból. A kullancs nem fáról támad, valójában az árnyékos aljnövényzetet, a magas füvet és a gyomos területeket kedveli.

Kullancs

Elemükben érzik magukat idén a kullancsok. Kora tavasszal inváziószerűen lepték el a fás területeket, erdőket, de köszönik, komfortosan elvannak városi környezetben, parkokban, sőt játszótereken is. A tavaszi kullancsfrász ugyan már alábbhagyott, de egész nyáron számíthatunk az élősködő ténykedésére, sőt, augusztus végén újabb aktivitási csúcs várható. Nem árt tehát folyamatosan résen lennünk.

Védőoltás már 1 éves kortól

A kullancsok többtucatnyi betegséget hordozhatnak – a hazai példányokban az agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitis) okozó vírust, illetve a Lyme-kór kialakulásért felelős baktériumot azonosítják leggyakrabban. Egyre több olyan példány is akad, amelyik a tibola és a tularémia (nyúlpestis) nevű betegség kórokozóit hordozza.

„Agyhártyagyulladás ellen a programszerűen beadott előzetes kullancs elleni védőoltás biztosít védelmet. Azért fontos beadni, mert nélküle a szervezet irányíthatatlanul küzd meg a betegséggel, sem a lefolyását, sem pedig szövődményeinek alakulását nem tudjuk szabályozni” – figyelmeztet dr. Lakos András infektológus. Az alapcsomag három oltásból áll, melyet az első alkalom után egy hónappal, majd egy évvel később kell megismételni. Ezt követően a védettség fenntartásához ötévente újraoltásra van szükség. A szérum háziorvossal felíratott receptre válható ki. Az oltóanyag 1 éves kortól gyereknek is beadható.

Figyelem! Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás. A betegséget nehéz észrevenni, lappangási ideje több év, következményei kezelés nélkül végzetesek lehetnek. Patikában kapható Lyme-gyorsteszt, mely segítségével megállapíthatjuk, hogy fertőzött-e a bőrből eltávolított példány.

Így kell szakszerűen eltávolítani

Kirándulós nap végén tartsunk kullancsellenőrzést. Ha befúródott példányt találunk, legjobb, ha patikában kapható rugós kullancscsipesszel távolítjuk el. Kiemeléskor a rovart a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg, és a testét ne nyomjuk össze. A kórokozók a belső szerveiben találhatók, így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a potroh összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát.

Szemöldökcsipesszel ne is próbálkozzunk! Ha sikerül időben eltávolítani, nem kerülhetnek kórokozók a szervezetünkbe. Az állat jellemzően csak a befúródást követő néhány óra múlva juttatja fertőzött nyálát az emberbe.

„Ne ijedjünk meg, ha a kullancs feje beleszakad a bőrbe, a rovar csonkán nem folytat anyagcserét. A bennragadt rész pedig néhány nap alatt magától kilökődik” – nyugtatja meg a szakember az aggodalmaskodókat.

Tudta?

Szigorúan tilos zsírral bekenni a kullancsot, és arra várni, hogy a levegőhiánytól kiforduljon a bőrből. Ezzel a módszerrel kórokozókat üríthet a sebbe.

Csak semmi pánik!

A kullancs eltávolítása után ne szaladjunk az ügyeletre. Normális, ha a csípés helyén kis vörös csomó alakul ki – ez 7-10 nap alatt eltűnik. Esetleges fertőzést jelezhet viszont a csípés körül néhány héttel később megjelenő piros folt. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz! Szintén ezt kell tennünk, ha a kullancscsípés után hirtelen magasra szökik a lázunk, és megfájdulnak a végtagjaink. Ezek a tünetek agyhártyagyulladást is jelezhetnek.

Szúnyog

Addig jó, míg csak csípnek! Az éjjelente idegesítően dünnyögő szúnyogok nem okoznak ekkora aggodalmat. Csípéseik ugyan napokon át viszketnek, de legalább nem terjesztenek betegségeket. Az 50 hazánkban honos fajhoz tartozó példányok legalábbis nem, de úgy tűnik,
a klímaváltozás miatt idővel számolnunk kell veszélyesnek minősülő betolakodókkal is.

Előrejelzések szerint olyan trópusi fajok felbukkanásától lehet tartani, amelyek például a nyugat nílusi láz nevű betegséget terjesztik. A szomszédos Ukrajnában az utóbbi években több ízben jelentettek ilyen szúnyogot. Szerencsére nálunk a röpködő vérszívók elűzése egyelőre sokkal inkább kényelmi, mint egészségügyi szempont.

Majrézzatok, szúnyogok!

Elborzasztja az átok dünnyögőket a citromos illat, így érdemes ezzel megspékelni a levegőt. Gyújthatunk füstölőket, de hatásosak a konnektorba dugható lapkás riasztók is. Ha gyakran tartózkodunk nyári estéken a teraszon vagy a kertben, érdemes beszereznünk szúnyogfogó lámpát is. Védekezhetünk közvetlenül a bőrünkre felvitt, szúnyogokat távoltartó kencékkel és spraykkel, de igen hatásos a mandulaolajban elkevert és bőrbe beledörgölt citrus illóolaj is. Barátságos megoldásként ültethetünk szúnyogot távol tartó növényeket: citrommuskátlit, barátcserjét, néhány tő paradicsomot és levendulát.

Gyógyír a csípésre

● Hűsíti és lelohasztja a duzzanatot az almaecetes lemosás.

● Enyhíti a viszketést a frissen felvágott hagymaszelet.

● Már kapható olyan készülék, ami kiszívja a mérget a csípés helyéről. Nemcsak szúnyogcsípés után használható, de jó szolgálatot tehet darázs-, medúza- vagy bögölycsípésnél is.

fotó: shutterstock