Otthon Riportok

Bosszankodás és fájdalmas csípések helyett: házi szúnyogriasztó praktikák minden kertbe

Nyáron a legjobb időtöltés a kertben üldögélni a családdal, a barátokkal – feltéve, ha nem esznek meg bennünket a vérszívó rovarok. Néhány apró trükkel viszont sokat tehetünk, hogy elkerüljék a portánkat.

Tökéletesen szúnyogmentes kert persze nem létezik, ám arra számos megoldás van, hogy a kellemetlen betolakodók állományát hatékonyan csökkentsük. Kiszel Péter kertészmérnök szakértőnk felsorolja a legfontosabb tudnivalókat.

Beszéljünk a szomszédokkal

Fontos, hogy a szúnyogkérdésben egyetértsünk a közelben lakókkal. Ha mi mindent megteszünk a pangó víz jelenléte ellen, ők viszont erre nem figyelnek oda, a mi munkánk is kárba vész. Ugyanis bármit teszünk, a szél hozzánk is átsodorja a lárvákat, és a frissen kikelt népekből is jut bőven. Mivel azonban a szomszédokat is biztosan zavarják a nemkívánatos vendégek, itt az ideje, hogy összefogjunk. Egyezzünk meg velük abban, hogy a siker érdekében mostantól ne álljon víz a kertekben!

Kezeljük okosan a vizet

A szúnyogok a nedves területeket kedvelik, lárváik a vízben fejlődnek. Figyeljünk oda arra, hogy a kertünkben ne legyen pangó folyadék, amit „fészeknek” használhatnak. Kedvenc helyük az esővízgyűjtő tartály, a dézsa, a kanna – ha ezekben sokáig áll a víz, ott biztos, hogy lesz lárva. Ilyen problémás hely lehet az egyébként csodálatos kerti tó is, ha nincsenek benne halak. Legyenek! A szúnyoglárvákból remekül belakomáznak, eközben pedig levesznek a vállunkról egy gondot.

Hívjunk segítséget

Ha madár- vagy denevérodút létesítünk, odavonzzuk az állatokat, ők pedig készségesen elfogyasztják a vérszívók jelentős részét. Néhány szorgos madárka akár napok alatt elintézi, hogy ne kelljen állandóan a rovarokat csapkodnunk.

Ültessünk szövetségeseket

Számos növény van, amelyik jelenlétével, illatával zavarja a szúnyogokat. Ilyen például a közönséges citromfű és az indiai citromfű, valamint a mentafélék: a borsmenta, a csombormenta, a macskamenta. Utóbbi egy természetes, rovarirtó hatású vegyületet tartalmaz. Számos kutatás tanúskodik róla, hogy ez az anyag sokkal hatékonyabb, mint mesterségesen előállított társai.

Figyeljünk a rajzásra

A szúnyogok alkonyatkor rajzanak, ezért arra az időszakra érdemes bevonulnunk a kertből, teraszról. Ha mégsem szeretnénk, gyújthatunk füstölőt, ami távol tartja őket, vagy körbekeríthetjük a kiülős részt hálóval, baldachinnal – utóbbi nemcsak hasznos, hanem hangulatos is. Mindemellett kapható elektromos és ultrahangos szúnyogriasztó is, ezeket is érdemes ilyenkor bevetni.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen!
Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete