Egészség

Túl sok a fogkő, kevés a nyál? Lappangó betegségekről árulkodnak a fájós fogak

Nem is gondolnánk, mennyi mindent megmutat fogaink állapota a szakértő szemnek! A problémát minél hamarabb kezelni kell, de érdemes azt is megnézni, valójában mi okozza a tüneteket.

Száj- (és fog)szárazság

„Főként gyerekeknél jellemző, hogy fül-orr-gégészeti problémák miatt kialakuló helytelen légzés vezet szájszárazsághoz, ami nyelvégéssel, ínyvérzéssel, fekélyesedéssel is járhat. Gyakori, hogy ilyenkor az ajkak is cserepesek, annyira kiszárad a száj, a fog, az íny is. Nem lehet kizárni az orrsövényferdülés lehetőségét, a különböző légzőszervi bántalmakat, esetleg az orrmandula-problémát. A nyelv barázdáltsága utalhat szívelégtelenségre.

Bizonyos fogamzásgátló tabletták szedésének is lehet ilyen mellékhatása” – figyelmeztet az orvos.

  • MEGOLDÁS: Fül-orr-gégészeti vizsgálat, fogamzásgátló tabletta cseréje/ szedésének abbahagyása.

Fogkőképződés

A fogkőképződés üteme nagyon egyéni, részben genetikai tényezőkön múlik. Befolyásolja a nyál összetétele, tehát az is számít, mit eszünk.

„A fűszeres ételek és a rendszeres alkoholfogyasztás miatt gyakrabban megjelenik a fogkő, de az is lehet, hogy egyszerűen túl kevés folyadékot iszunk, vagy anyacsere-probléma áll a háttérben” – állítja az orvos.

  • MEGOLDÁS: Csak ritkán igyunk alkoholt. A hirtelen megnövekedett fogkőmennyiség esetén a nyálösszetétel is valószínűleg megváltozott. Így szükség lehet anyagcsere-vizsgálatra is. A nem kezelt fogkövesedés más fogproblémákhoz is vezethet, ezért kérjük meg fogorvosunkat, hogy távolítsa el azt. Majd menjünk vissza akár 3-6 hónap múlva, ha újra komolyabb mennyiség képződött, és kérdezzük meg, milyen időközönként érdemes ezentúl kontrollra járnunk.

Gyakori szuvasodás

A rohamos vagy gyakori fogszuvasodás hátterében állhat vitamin- és ásványianyag-hiány, vagy ehhez kapcsolódó felszívódási zavar. Okozhatják még immunológiai problémák, keringési gondok, sugárkezelés vagy kemoterápia.

  • MEGOLDÁS: „Együnk sok sárgarépát, céklát, paradicsomot, meggyet, spenótot, káposztát, hagymát, babot, borsót, spenótot. A cukrot és fehér lisztet tartalmazó ételek után mossunk fogat! Ha romlik a fog, vérvizsgálat derítheti ki, miben szenved hiányt a szervezet. A fluorbevitel is lényeges: bár a fogba csak gyermekkorban épül be, felnőttkorban is csökkenti a zománc savoldékonyságát, impregnáló hatású” – tanácsolja dr. Birtalan Szilárd.

Jó tudni!

A fogak kilazulása, romlása leggyakrabban más okok miatt alakul ki, mint a szuvasodás! Ilyenkor nem vitaminhiányra, felszívódási zavarra kell gondolni, rendszerint fogágybetegség váltja ki.

Áttetsző fogak

Valószínűleg stressz okozza az éjszakai fogcsikorgatást, mely kopáshoz, a fogzománc sérüléséhez vezet. A fogcsikorgatás leggyakrabban pszichés terhelés miatt történik, éjszaka, az úgynevezett gyors szemmozgásos fázisban jellemző.

  • MEGOLDÁS: „Nagy károkat okozhat, ezért érdemes rendszeresen relaxálnunk, sportolnunk a stressz levezetésére. Egyedi, saját fogsorunkra szabott védőívet is készíttethetünk, amit minden éjszaka viselhetünk. Nem hagyja megkopni a fogzománcot, és szinte észrevehetetlen, nem jár semmilyen kellemetlenséggel” – tájékoztat dr. Birtalan Szilárd.

Vigyázat, góc!

„Általános közérzetünk, egészségünk és a szájüreg állapota között szoros összefüggés van. Sokszor a fogászati probléma az első jele annak, hogy a szervezet más területein is betegség ütötte fel a fejét. Mivel a szájüreg bőséges vérellátással rendelkezik, ha ott gyulladás keletkezik, az egy-egy szervre vagy akár egész szervezetünkre hatást gyakorolhat” – szögezi le dr. Birtalan Szilárd, fog- és szájbetegségek szakorvosa, implantológus. A szájban kialakult gyulladás a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethet, például bőrproblémákhoz, hajhulláshoz, allergiához.

„Nem szabad elbagatellizálni a rendszeres ellenőrzést, évente, másfél évente akkor is érdemes elmennünk fogorvoshoz, ha épp nincs semmi gond a fogainkkal. Ilyenkor megvizsgáljuk a nyálkahártya állapotát, a fogak felszínét, illetve szükség van panorámaröntgenre is, mert a csontozatról csak ez ad teljes képet. Fény derülhet egy esetleges íny alatti gyulladásra, ami más betegséghez is vezethet vagy betegségre utalhat” – mondja az orvos.

Fognyaki érzékenység, kopás

Ha nem a rosszul elkészített fogpótlás okozza, akkor valószínűleg túl savas a nyálunk. Ha túl sok savas ételt eszünk, vagy a gyomorból áramlik fel savas tartalom (refluxbetegség), az állandó savhatásnak teszi ki az arra érzékeny fognyakat.

  • MEGOLDÁS: Együnk kevesebb húsféléket, halat, édességet, savas gyümölcsöket, gabonaféléket. Ha visszaáramlik a gyomortartalom, menjünk el gasztroenterológushoz. Segít a helyes fogmosás, fentről le, söprögető mozdulattal mossuk a felső fogsort, az alsót ugyanígy, de lentről felfelé irányuló söpréssel.

Fotó: istock