Divat Egészség

UV-stop a szemeknek: így használja a kontaktlencsét a legvilágosabb hónapokban

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a napszemüveg egyszerű divathóbort. Pedig a szem védelme nyáron ugyanolyan fontos, mint ahogy bőrünket óvjuk a leégéstől.

Sötét okuláré babának, papának!

A túlzásba vitt napozás nemcsak a bőrt öregíti és betegíti meg, de szemünkben is okozhat traumát.

„Bár a tünetek lassan és fájdalommentesen érkeznek, az extrém nyári fénytől akár komoly szembetegség is kialakulhat – fejti ki vakációs aggodalmait Beliczay P. Anita, a Styleoptika optimetrista szakembere. – Különösen a fiatalok és a kisgyerekek szeme érzékeny, s bár a napszemüveg egyben divatkellék is, róluk sem szabad elfelejtkeznünk. Sőt: különösen akkor legyünk körültekintőek, amikor nekik választunk, mert a játékszemüvegekkel többet ártunk, mint használunk” – javasolja a szakember.

Extra funkció a szárban

Sajnos a mégoly trendi napszemüvegek lencséiről sem lehet ránézésre megállapítani, hogy nyújtanak-e valódi védelmet, s ha igen, hány százalékban szűrik ki az UV-sugarakat. Ugyanakkor az optikai szaküzletekben bemérettethetjük a már meglévő szemüvegünket. Újonnan viszont csak olyan darabot érdemes vásárolni, amely CE-bizonyítvánnyal rendelkezik: szárában jelzés utal arra, hogy az UV-sugarakat 400 nm-ig kiszűri. Ezt a jelzést csak megfelelő minőségű szemüvegek kaphatják meg.

UV-stop minden eszközzel

✔ Kerüljük a napot 11 és délután 3 óra között. Így jóval kevesebb UV-fény éri a szemet.

✔ Ne csak napszemüveget, kalapot is viseljünk, ugyanis a széles karima a roncsoló fény mennyiségét a felére csökkenti.

✔ Vízparton még borús időben is viseljük a napszemüveget, a vízfelület ugyanis visszaveri a sugarakat.

✔ Vásároljunk és hordjunk jó minőségű napszemüveget. Legjobb az a fajta, amelyik oldalirányból is védi a szemet.

✔ Ügyeljünk rá, hogy napszemüvegünk ne torzítson, ne legyen prizmás hatása. Az arcra simuló modellek néha ilyenek.

✔ Már készítenek dioptriás polarizált napszemüvegeket is. Akár fényre sötétedő lencsénk is lehet.

Kontaktlencse kisokos

A higiénés szabályokat mindig komolyan kell venniük a kontaktlencséseknek, de a nyári melegben nem árt még egy kis pluszfigyelem. A napi tisztítás és az előírt lencsecsere mellett elengedhetetlen a rendszeres orvosi ellenőrzés még akkor is, ha a kontaktlencse viselőjének nincs panasza. Így idejében felismerhetők és elkerülhetők a gyulladások, a fertőzések és a súlyos következmények. Mire kell tehát figyelnünk nyáron

1.Tengervíz nem érheti a kontaktlencsét.

2.Nyáron érdemes UV-szűrővel ellátott kontaktlencsét vásárolnunk.

3.Az elöregedett lencse nem engedi lélegezni a szaruhártyát. A rakódott szennyeződések karcolhatják, irritálhatják a szaruhártya felszínét.

4.Mindig gondoskodjunk pótszemüvegről, tartalék kontaktlencséről, ápolófolyadékról.

5.Soha ne vegyük a lencsét a szánkba, ne is érje nyál, mert tele van baktériumokkal.

5+1. Kánikulában sűrűbben váltsunk friss lencsére.

A sugárzás betegíti a szemet

A sugárzás nem pusztán a látást rontja, a szem egyes részeire külön-külön gyakorol hatást.

Szaruhártya:
Túl magas UV-terheléstől begyulladhat. Főleg vízpart mellett fordul elő, ahol annyira bántónak érezhetjük a fényt, hogy szinte fáj. A lobbanás akár pár nap alatt helyrejöhet.

Kötőhártya:
Hosszas UV-sugárzás esetén ún. kúszó hártya alakulhat ki rajta, amely zavarhatja és gyengítheti látást. Csak sebészeti beavatkozással távolító el.

Szemlencse:
AZ UV-B típusú sugárzás ma már bizonyítottan olyan elhomályosodást okoz, amely zavarja a látást. Szürke hályogos szemmel mintha maszatos üvegen keresztül látnánk a világot. Csak műtéti úton, a szemlencse cseréjével gyógyítható a betegség.

Fotó: pexels