Egészség

8 tévhit a szexről, amit ideje végre tisztába tenni – 18+

Még mindig rengeteg olyan téves információ kering a köztudatban és a netes fórumokon, amelyek a szexualitással foglalkozó szakértők szerint nemcsak félrevezetőek, de egészségügyi problémákhoz vagy nem kívánt terhességhez is vezethetnek.

Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben egyre nyíltabban beszélünk a szexualitásról, számtalan téves információ él a különböző korosztályok fejében az élvezetről, a vágyról, a fogantatásról, a születésszabályozásról. Gigi Engle szex- és párkapcsolati pszichoterapeuta, szexoktató írói munkája során arra jutott, hogy összegyűjti a leggyakoribb tévhiteket, és elárulja, mi az igazságtartalmuk.

A megszakításos együttlét biztonságos védekezés: NAGYON NEM!

A statisztikák szerint évente 100 nőből 27 esik teherbe annak ellenére, hogy a férfi közvetlenül az ejakuláció előtt kihúzza a péniszét a partner hüvelyéből. Ez azt jelenti, hogy a megszakítás körülbelül 73 százalékban hatékony a terhesség megelőzésében. Ezzel szemben az óvszer 98%-ban biztonságos – ráadásul ez az egyetlen fogamzásgátló módszer, amely a legtöbb szexuális úton terjedő fertőzés ellen is véd –, míg a fogamzásgátló tabletták szedése is csak 91%-ban zárja ki a teherbe esést. Tehát a megszakítás egyfajta „orosz rulett”, bárhogyan alakulhat, és ha valaki tényleg nem szeretne gyereket, más védekezési módszert kell választania.

A sok aktus és a nagy pénisz meglazítja a hüvelyt: NEM IGAZ

A Psychology Today cikke tökéletesen festi le a női anatómiát és azt, ahogy a hüvely „viselkedik” szeretkezés közben. A hüvelyi izomszövet olyannyira rugalmas, hogy még az XL-es pénisz sem tudja lazábbá tenni. Úgy kell elképzelni, mint a vastag zoknit, aminek a közepébe egy papírgalacsint teszünk, majd erősen ráfogunk a két kezünkkel. A papír a péniszt, a zokni a hüvelyt, míg a kezek a medencefenék izmait szimbolizálják. Akármekkora a galacsin, a kézizmokban nem tesz kárt, ahogy a nagy méretű pénisz sem a vagina körüli izmokban.

Az orális szex nem veszélyes: HATALMAS TÉVEDÉS

A szexuális úton terjedő betegségek nemcsak vaginális vagy anális szex közben terjednek, hanem orális együttlét során is. Vagyis szájon át is terjedhet a chlamydia, a gonorrhoea, a trichomoniasis, a HPV, a herpesz, a szifilisz és a HIV-fertőzés is. A megelőzés érdekében – ha nem állandó partner van az életünkben –, használjunk óvszert, illetve rendszeresen járjunk szűrővizsgáltokra, amely során kimutathatók a korábban felsorolt betegségek.

Az önkielégítés nehezíti az orgazmus elérését: HAMIS

Ezt pont fordítva igaz: az önkielégítéssel nem rosszat, hanem jót teszünk, hiszen azáltal megtanulhatjuk, mit élvezünk igazán, mi okoz örömet a testünknek. A kutatások viszont azt is bizonyítják, hogy közvetlen összefüggés van az önbecsülés, a szexuális partnerbe vetett bizalom és a női orgazmus gyakorisága és minősége között. A kommunikáció és az odafigyelés sokat segíthet a csúcs elérésében, ahogyan a minőségi előjáték is.

Vízben nem lehet teherbe esni: DEHOGYNEM!

Még mindig sokan úgy vélik, hogy kádban, medencében vagy a tengerben teljes biztonsággal szeretkezhetnek bármilyen védekezési módszer nélkül, mivel a víz kimossa a spermiumot a hüvelyből az együttlét során. Ez óriási tévhit, hiszen az ondó a hüvelyből elindul a méh bejárata felé, akár a pezsgőfürdőben, akár a tengerben kívánják meg egymást a párok. Sőt, még az sem változtat ezen a tényen, ha forró zuhany alatt kerül sor az aktusra, vagy ha közvetlenül utána megmosakszik a nő.

Bizonyos életszakaszokban jobban kívánjuk: NEM KORFÜGGŐ

Évek óta fennáll az a mítosz, hogy a férfiak tizenéves korukban érik el a „szexuális csúcspontjukat”, míg a nők a harmincas éveik közepén. Ez több szempontból is hamis állítás, ugyanis az életkornak nincs biológiai meghatározója. A hormonszintek persze ingadoznak az életkor függvényében, de olyan dolgokkal is összefügg a szexuális vágy, mint a mindennapokkal együtt járó stresszhatások, események, terhesség stb. Illetve nagymértékben függ a személyes élettapasztalattól, ami mindenkinél különbözik.

A nők nem néznek pornót: TÉVEDÉS

Az igaz, hogy leginkább a férfiak szeretik a felnőttfilmeket, de ez nem azt jelenti, hogy a nők egyáltalán nem érdeklődnek irántuk. Csaknem egyharmaduk számol be arról, hogy nézett pornót a közelmúltban. Ráadásul a kutatók arra jutottak, hogy a szexuális tartalmú alkotásokra ugyanúgy reagál mind a két nem biológiailag. Az ágyékuk megtelik vérrel, az izmaik megfeszülnek, a férfiak pénisze megmerevedik, a nők hüvelye benedvesedik. Az is érdekes, hogy a legtöbb pornót férfiak készítik, társaikra gondolva, azaz őket igyekeznek kiszolgálni a látottakkal. Nem meglepő tehát, hogy a legtöbb szexuális aktus inkább a férfiak örömére szolgál. Azonban egyre több „etikus pornógyártó” van a piacon, több női rendezővel, még ha a közönség nagy része továbbra is férfiakból áll.

Jobb előtte lekapcsolni a villanyt: ÍZLÉS DOLGA

A Google-kereső több száz millió találatot ad ki erre a mondatra, tehát nyilvánvalóan még mindig nagyon sok embert foglalkoztat a kérdés. Annak ellenére érdekes ez a számadat, hogy egy tanulmány szerint a megkérdezettek 60%-a élvezi az együttlétet világosban, míg a fennmaradó 40% inkább sötétben csinálja. Az is kiderült, hogy az utóbbi csoport tagjai leginkább azért szégyenlősek, mert nem elégedettek a testükkel, nem szeretnék, ha a partnerük meztelenül látná őket. Azt mondják, hogy lekapcsolt villany mellett magabiztosabbak, bátrabbak az ágyban, és így intimebb tud lenni az együttlét.

Fotó: Adobestock