Lélek

A szerelem ritmusa, amiben a férfi irányít: közös táncórák élesztik fel újra a rég elfeledett tüzet

Ha úgy érezzük, hogy párkapcsolatunk ellaposodott, érdemes kipróbálni a közös táncórákat terápiaként. Az érintés, a szemkontaktus, a zene felkorbácsolja az érzelmeket és a hormonokat, segít, hogy újra egymásra találjunk kedvesünkkel.

Kell a közös élmény

„Minden élmény, amit a párok együtt élnek át, az rengeteget segít egy kapcsolaton. Persze nem old meg minden problémát, de ha arról van szó, hogy a férfi és a nő elhidegült egymástól, nehezen viselik a beszürkült hétköznapokat, akkor egészen biztos, hogy sokat javít. Minden olyan program jó, amivel együtt szerezhetünk élményeket. Akár elmegyünk egy wellness-hétvégére, táncolni, bulizni, időnként moziba, minden ilyen kikapcsolódás építi a kapcsolatot” – mondta Piczkó Katalin pszichiáter. „Az együtt táncolással egy olyan oldalát ismerhetjük meg párunknak, amit egyébként a hétköznapokban nem láthatnánk, és a közös küzdelem és cél miatt közelebb kerülhetünk egymáshoz.”

Segít feloldódni

Gyakori eset, hogy amikor a párok megérkeznek egy-egy táncórára, akkor érezni lehet a kettejük közötti feszültséget. Mindenki zaklatott, ideges, cikáznak a gondolatok a munkahelyi problémák, az elvégzendő feladatok körül. Majd amikor elkezdődik az óra, megszólal a zene, megteszik az első lépéseket, akkor észrevétlenül elillan minden gond, feszültség, és átveszi a helyét egy különös állapot. Nyugalom és boldogság.

Konfliktus is lehet!

A tánc rengeteg új élménnyel, akár baráti társasággal gazdagítja párokat, de azért konfliktus is előfordulhat. Ez adódhat féltékenységből vagy akár abból, ha más-más célt tűzünk ki magunk elé. Fontos, hogy ne vegyük túl szigorúan a tanulást, inkább próbáljuk meg vidáman, mosolyogva élvezni minden pillanatát. Beszélgetéssel a tánctanulás során keletkező konfliktusokat meg lehet oldani, sőt, mindezek egy párkapcsolatban szükségesek is.

Csempésszük vissza az erotikát!

„Arra is nagyon jó a társastánc, hogy újra intimitást vigyünk a kapcsolatba. A táncba nagyon sok erotika és intimitás van, ami egy idő után két ember között megszűnik, lecsillapodik. Ilyenkor érdemes bevetni néhány salsaleckét, hogy ezen keresztül visszacsempésszük az erotikát, a testiséget. Jó lehetőség arra, hogy a másikban újra felfedezzük a férfit, ő pedig bennünk a nőt.”

Tánc a társsal

A társastáncban fontos szerepe van a testi közelségnek, az érintésnek, a szemkontaktusnak. Az oktatás alatt mindvégig partnerünkre figyelünk, mélyen a szemébe nézünk, és hosszú idő után végre újra meglátjuk egymást. Lehajtott fejjel ugyanis nem lehet keringőzni vagy salsázni. És ha már belenéztünk a másik szemébe, megérintettük a kezét, átöleltük, akkor óhatatlanul kapcsolatba kerülünk vele.

A férfi vezet

A társastánc a hagyományos férfi-női szerepet éleszti újra. Ezen a területen ugyanis mindenképpen a férfi az, aki vezet, aki irányítja a nő minden lépését, mozdulatát. Ez különösen fontos, mivel a hétköznapokban eltolódhatnak a szerepek, pedig a nők általában igenis élvezik, ha párjuk finoman, de határozottan vezeti őket. Ezt azonban a férfiak egy részének bizony meg kell tanulnia a táncparketten.

A »tangóhatás« tudományosan is létezik

Az argentin tangó nemcsak a hangulatot fokozza, hanem igazoltan befolyásolja a stressz- és szexhormonokat – állítják a Frankfurti Egyetem kutatói, akik végeztek egy kísérletet, melynek során 22 pártól vettek a tánc előtt és után nyálmintát, és megvizsgálták ezek hormontartalmát. Vizsgálatuk arra is kitért, hogy vajon a zene, a mozgás vagy a partnerrel való szoros kapcsolat növeli a tesztoszteronszintet és csökkenti a kortizol- (más néven stresszhormon) szintet. Az eredmények szerint a kortizolszint csökkenése a zenének köszönhető.

A tesztoszteronszint ugyanakkor az érintés és a partnerrel való mozgás miatt nő. Az érzelmi hatás azonban mindhárom tényező összhangjának meglétekor érvényesül a legerősebben. Ezzel bizonyítást nyert azoknak a párterapeutáknak a tapasztalata, akik a tangó alkalmazásával próbálják megmenteni a párkapcsolatokat – állítják az egyetem kutatói.

Fotó: pexels