Lélek

Szexkapcsolat vagy párkapcsolat? 8 biztos jel, hogy komolyra fordultak a dolgok

Amikor a rózsaszín köd elszáll, ott kezdődik az igaz szerelem. Könnyűnek tűnik, pedig valójában kevés kapcsolat jut el a hálószobából idáig. Vagy csak nem figyeljük eléggé a jeleket? Segítünk!
makai gábor párkapcsolat szex szexkapcsolat

Szerelem első látásra csak a lányregényekben létezik. Ahhoz, hogy két ember között komoly kapcsolatról beszélhessünk, minimum kevés a „nagyon bejössz” életérzés – kezdi kendőzetlen őszinteséggel Ma-kai Gábor klinikai szakpszichológus. – Persze minden kapcsolat a »honeymoon« érzésével kezdődik, ilyenkor az érzelmek kerülnek előtérbe és nem a ráció. Ebben az időszakban a szerelem tölti ki minden időnket, ami egy idő után csökken. De ez az, amitől nem kell és nem szabad megijedni – nyomatékosítja a szakértő. – Csupán a racionalitás és az érzelem közelebb kerülnek egymáshoz, ami képes elősegíteni, hogy kialakuljon egy mély, érzelmeken alapuló kötődés. A kapcsolatokat ugyanis nem csak a kémia élteti. Az a kapcsolat marad fenn, amelyikben kialakul a kölcsönös elköteleződés: hogy közel engedem a másikat; hogy a védekező falaimat lebontva lássam a másikat egésznek – a pozitív és negatív tulajdonságaival együtt. Így a szexkapcsolatot szép lassan felváltja a párkapcsolat, aminek, ha jól figyelünk, tipikus jelei vannak.”

1. Viszlát, Ego!

Minden komoly kapcsolat az egymásra hangolódással kezdődik. Ez azonban nem csak abban nyilvánul meg, hogy kitaláljuk a másik gondolatát és lessük minden kívánságát, hanem, hogy az „én” és a „te” kifejezések helyett megjelenik a „mi”! Vigyázat! Aki ezt nem képes elengedni, nem képes a kölcsönös elköteleződésre sem!

2. Le az álarcokkal!

A bizalom legfontosabb jele, hogy el tudjuk magunkat engedni a másik előtt, le tudjuk vetkőzni a gátlásainkat, merünk álarcok nélkül élni. Amíg a szexkapcsolatban elrejthettünk egy régi, csúnya sebhelyet, addig fel kell készülnünk, hogy a komoly célok érdekében a teljes valónkat kell megmutassuk. Ne feledjük, aki szeret, az reggel, smink nélkül, kócosan, a szájszagunkkal is szeretni fog. Ha pedig elmenekül? Csak ő veszít!

3. Add az időd!

A komoly kapcsolat legfontosabb ismérve, hogy megnő az együtt töltött idő. A fizikai jelenlét sokkal fontosabbá válik, mint a szexuális együttlét. Nem elégszünk meg néhány röpke pásztorórával; igényeljük, hogy a másik részese legyen a mindennapjainknak. Beavatjuk a párunkat azokba a „rituáléinkba” (reggeli kávézási szokások, esti sorozatnézés), amikről eddig el sem tudtuk volna képzelni, hogy ne egyedül csináljuk. Szóval, ha reggel kávét vagy reggelit főz nekünk, nyert ügyünk van!

4. Számoljunk egymással!

Persze a legjobb, ha nem csak a mindennapokban, hanem a jövőképünkben is helyet kap a másik. Tervezünk a közös lakás- vagy éppen autóvásárlással; de attól sem kell megijedni, ha szóba kerül a családalapítás is. Ezek ugyanis mind arra utalnak, hogy a másik hosszú távon része lesz az életünknek.

5. Szex a lelke mindennek?

Közben persze a szexről sem kell lemondani, de éreznünk kell, már nem ez vezérli a kapcsolatot, csak egy újabb eszköz arra, hogy kifejezzük a másik iránti vonzódásunkat.

6. Táguljon a kör!

Fontos fejezet, amikor a magánéletünk társas részeibe is bevezetjük a másikat. Ha bemutat bennünket a családjának, de még annál is többet ér, ha a legjobb barátai előtt is jelzi: ő bizony már komoly párként és nem csak randi-partnerként számol velünk.

7. Probléma? Nem probléma!

A komoly párkapcsolat természetes velejárója, hogy a másik hozzánk tartozik, együtt oldjuk meg a problémákat is. Persze ez nem azt jelenti, hogy magunkra vesszük a másik terhét – az ugyanis inkább elhidegíti a kapcsolatot –, hanem közös teherviselés van; együtt találjuk ki a megoldásokat, és vészeljük át a nehéz időszakokat.

8. Csak semmi pánik!

Az esetleges gondok mellett persze megjelenik a kiszámíthatóság is. Nem bizonytalanságban vagyunk jelen a kapcsolatban, hanem pontosan tudjuk, hogy mi fog velünk történni. Ezért nem csak együtt gondolkodunk, hanem közösen hozunk létre szabályokat is a továbbiak érdekében.

Csak ki ne mondd!

„Hogy mindennek mikor kell bekövetkeznie? Az nem meghatározható! – nyomatékosítja Makai Gábor. — Mindkét félnek éreznie kell, hogy egy magasabb szintre lépett a kapcsolat. Probléma abban az esetben van, ha még csak az egyik fél rendezkedett be a szívében hosszabb távra. Ekkor nagyon fontos, hogy ne siettessünk és ne erőltessünk semmit, hiszen ezzel épp az ellentétes hatást válthatjuk ki. Ezt szinte ki se kell mondani! A nyomásgyakorlás sehova nem vezet – türelmetlenségre utal, ami csakis bizalmatlanságot és kérdéseket szül, és könnyen elijesztheti a másikat!”

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete