Egészség

A tejföl és a paradicsom a vacsorához való: 8 jó tanács kisgyerekes szülőknek a napszúrástól az égési sérülésekig

Nyáron szinte törvényszerű, hogy a gyerekek körében a nagy szabadság balesetekkel jár. Nem árt felkészülni, hogy tudjuk, mikor mi a teendő.

Ragasszunk vagy ne ragasszunk?

Horzsolások, karcolások, kisebb-nagyobb vágások. Muszáj ilyenkor leragasztani a sérüléseket, vagy elegendő, ha csak alaposan kimossuk és fertőtlenítjük a sebet?

Az orvos tanácsa: ha nem olyan helyen van a seb, ahol mindig hozzáér valami, akkor nem szükséges le-
ragasztani. Annál fontosabb a szakszerű kitisztítása, fertőtlenítése. Tiszta, folyó vízzel alaposan mossuk ki. Nem csípős fertőtlenítő oldattal vagy krémmel kenjük be.

Ne ijedjünk meg a vértől!

Egy sérülés sokszor ijesztőbben néz ki, mint amilyen komoly. A fejsebek például rettenetesen véreznek olyankor is, amikor alig mélyebbek egy horzsolásnál.

Az orvos tanácsa: A tisztítást steril párnával, belülről kifelé végezzük. Orvosi ellátás fejsebek esetén mindig szükséges, más esetekben akkor kell, ha a sebben idegen anyag marad, vagy ha állatmarás vagy földes fémdarab okozta.

Darázs, csalán, medúza

A váratlan csípések gyakran nagy sírással járnak. Mit tegyünk a csípős támadások után?

Az orvos tanácsa: Ha a gyerek allergiás a darázs-, méh-, esetleg medúzacsípésre, orvoshoz kell menni vele, ez annyira egyértelműen látszik, hogy fel sem merülhet a kérdés. Szerencsére azonban a legtöbb csípés csak helyi gyulladást, viszketést, duzzanatot okoz. Borogassuk ecetes vizes ruhával a csípést, vagy méhcsípés esetén vízben oldott szódabikarbóna-péppel. Ha méhecske vagy darázs a bűnös, akkor a fullánkot mindenképpen próbáljuk meg egy szemöldökcsipesz segítségével eltávolítani, és persze vigasztaljuk meg az ijedt, síró kisgyereket.

Kell-e fürdőruha?

Nehéz eldönteni egy kisgyerekkel a strandon, hogy adjunk-e rá bármi ruhafélét.

Az orvos tanácsa: Én személy szerint a fürdőnadrág híve vagyok, de nem azért, mert ez az egészségesebb, hanem egyszerűen csak így tetszik jobban. Egészségügyi szempontból nincs különbség a két megoldás között. A gyereknek ugyanúgy nem lesz semmi baja, ha a vízből kijőve rajta szárad meg
a fürdőruha, mint ahogy attól sem, ha pucéran játszik a homokban.

Napszúrást kap?

Kell-e sapka nyáron a szabadban játszó gyerek fejére?

Az orvos tanácsa: Legyenek bekenve a gyerekek megfelelő faktorszámú, vízálló fényvédővel, és a legforróbb órákban inkább tartsuk őket az árnyékban. De nem kell túlzásba vinni a nap miatti aggódást. Amikor a gyerekek a vízben játszanak, elég, ha a szülők odafigyelnek rá, hogy mindig legyen nedves a hajuk, így elkerülhető a napszúrás. Persze a bevizezett sapka csak jót tehet.

Égési sérülések

Megfogja a grillrácsot, hozzáér a palacsintasütőhöz, nem hiszi el, hogy a forró éget is. Mivel csillapítsuk a fájdalmát?

Az orvos tanácsa: Felejtsük el a paradicsomot és a tejfölt, hagyjuk meg őket a vacsora mellé. A legjobb és legegyszerűbb megoldás a hideg víz. Minél hosszabb időn át tartsuk a megégett testrészt hideg, folyó víz alá, így fog a leghamarabb elmúlni a fájdalom.

Mérgezés esetén

Nagy ritkán, de előfordulhat, hogy a gyerek megeszik valamit, vagy beleiszik olyasmibe, amibe nem kéne. Mit tegyünk ilyenkor?

Az orvos tanácsa: A mérgezésekkel nem jó tréfálni. Ha feltételezzük, hogy ettől lett rosszul a gyerek, minél előbb menjünk vele kórházba. Sokat segíthetünk az orvosoknak, ha viszünk egy darabot a mérgező növényből, vagy elvisszük neki a háztartási méreganyag leírását.

Megfázik

A gyerekek képesek 3-4 órán át játszani a vízben, honnan tudhatjuk, hogy itt az ideje kiparancsolni őket a vízből, nehogy megfázzanak?

Az orvos tanácsa: Nem fáznak meg, és nem kell kiparancsolni őket a vízből. Egy egészséges gyerek ugrál, játszik a vízben, és ha fázni kezd, kijön magától. Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy megfázzon, emlékezzünk csak vissza, hányszor előfordult gyerekkorunkban, hogy lila szájjal jöttünk ki a vízből, mégsem lettünk betegek.

Fotó: profimedia