Egészség

Tilos a hideg víz, kötelező zöldfűszerek: így lehet elviselhetőbb a kánikula

A nyári forróság kellemetlen velejárója, hogy eltompulunk, elálmosodunk, romlik a közérzetünk. Pedig olyan jó volna felhőtlenül élvezni a napsütést! Egy kis odafigyelés segíthet, hogy frissek maradjunk.

Hideg helyett langyos

Akármennyire is jólesik ilyenkor a hűvös, jobb, ha csínján bánunk a nagy hőmérséklet-különbséggel. Ha van légkondicionálónk, legfeljebb a kinti hőmérsékletnél öt-nyolc fokkal hidegebbre állítsuk, ennél nagyobb eltérés megterheli a szervezetünket. A hideg zuhany is egyfajta hősokkot idéz elő: a testünk a hirtelen hideghatást kompenzálni kezdi, így még inkább melegünk lesz. Inkább kellemesen langyos vízzel hűsítsük magunkat, de hideg vízbe mártott, kicsavart kendőt is tehetünk a csuklónkra, a homlokunkra, a tarkónkra.

Nem mindegy, mit iszunk

Egész évben, de nyáron különösen fontos, hogy megfelelően hidratáljuk a szervezetünket, hiszen már a kismértékű kiszáradás is rontja a közérzetünket. A napi minimumként ajánlott két-két és fél liter víznél ilyenkor érdemes valamivel többet fogyasztani, és a verejtékezéssel elvesztett ásványi sókat is pótolni. Ennek a legkellemesebb módja, ha egy kevés ciromlevet, gyümölcslevet facsarunk a vízbe, vagy uborkaszeleteket teszünk az italunkba. A gyöngyöző, jeges ital nagyon látványos, de a hideg zuhanyhoz hasonlóan sokkolja a szervezetet. Jobban járunk hát, ha langyosat választunk, vagy egyenesen meleg teát készítünk. Rendszeresen kortyolgassunk, ne várjuk meg a szomjúság jelentkezését, hiszen az már az enyhe kiszáradás jele. Az alkoholt, a cukros üdítőket és a túlzott koffeinfogyasztást viszont kerüljük.

Szellősen, divatosan

A sivatagi népek lenge, természetes anyagokból, például pamutból vagy lenből készült ruhái városi körülmények között is jó szolgálatot tesznek. A könnyű, szellős darabok alatt ugyanis jóval alacsonyabb a hőmérséklet, mint a környező levegőben. A szemünket napszemüveggel, a fejünket könnyű kalappal, kendővel, sapkával védjük a hőségtől, a bőrünket pedig a szabadtéri tevékenységek során mindig óvjuk erős fényvédő krémmel!

Könnyű ételek, jó emésztés

A meleg időben lelassul az emésztés, csökken az étvágy, hogy a szervezet az energiát a testhőmérséklet kiegyensúlyozására fordíthassa. Könnyítsük meg a dolgát! Fogyasszunk könnyű fogásokat, sok zöldséget, gyümölcsöt, amelyek a folyadékpótlásban is segítenek. Bármilyen vonzó is a strandon a sült kolbász, vagy a kiránduláson megsütött szalonna, ez most nem a zsíros ételek ideje. A zöldfűszerek és egyes gyógynövények viszont segítik az emésztőnedvek termelődését, és gyorsítják a táplálék feldolgozását, így érdemes az ételeink fűszerezésénél az eddigieknél is többször gondolni rájuk. Fagylalt nélkül aligha telhet el a nyár, de a gyári termékeknél olcsóbbat, finomabbat és kalóriaszegényebbet készíthetünk otthon: turmixoljunk össze friss gyümölcsöt, ízesítsük bazsalikommal, mentával, levendulával. Ha tejes fagyira vágyunk, kevés tejszín vagy joghurt is kerülhet a masszába, amelyet ezután fagylaltgépben vagy egyszerűen a mélyhűtőben fagyaszthatunk készre.

Fotó: adobestock