Riportok

Klíma helyett: így hűtheti le gyorsan és ingyen is a lakását a kánikulában

Egyre nő az extrém meleg napok száma Magyarországon. Sokan beadják a derekukat, és légkondicionálót szereltetnek fel. Másokat zavarja a gép zúgása, tüsszögnek tőle, vagy az árát sokallják, de megfőni sem akarnak a hőségben. Akkor mit tehetnek?

Léteznek olyan, a környezetet kevésbé terhelő eljárások, módszerek, trükkök, amelyekkel, ha nem is akkora mértékben, mint egy légkondicionálóval, de enyhíthetjük a nagy meleget a lakásunkban. Ez természetesen több odafigyelést és némi anyagi ráfordítást igényel, de cserébe kevesebbet kell szenvednünk.

A sötétség segít

A szakértők szerint a külső árnyékolásnak nagyobb a jelentősége, mint a belsőnek. Kövessünk el mindent, hogy a házon, lakáson kívül tartsuk a meleget. Nem véletlen a forró nyarakkal már régóta együtt élő mediterrán országok nagy találmánya, a spaletta, amely minden árnyékolásnál hatásosabban teremt kellemes hűvösséget a szobákban. Sajnos a mi épületeinken ezek a sötétítők még nem nyertek teret, Közép-Európában a redőnyök és a roletták eddig elegendőnek bizonyultak a nyári időjáráshoz.

  • A redőnyök azonban fontosak! Ha régiek, újítsuk fel, javíttassuk meg őket, és napközben tartsuk lehúzva.
  • Ha nincs redőnyünk, sokat segíthet egy sűrű szövésű fényzáró vagy sötétítő (black out) függöny is.
  • Léteznek motorikusan működtethető, programozható árnyékolástechnikai rendszerek is, napellenzős redőnnyel, külső vagy belső naphálóval, ami sűrű szövésű, fényvisszaverő anyagból készül, de kicsi lyukak vannak benne, így a levegőt nem zárja ki.
  • Hasonlóan modern találmány a zsaluzia is, ami nem más, mint egy mozgatható lamellás árnyékoló. Tulajdonképpen „kültéri reluxa”. Mindez szakemberek bevonását igényli, és persze pénzbe kerül.

Lakáson belüli áramlás

A szellőztetést tartogassuk éjszakára, ilyenkor viszont csináljunk kereszthuzatot! Vizsgáljuk meg, hol és hogyan mozog a levegő a lakásban, és intézzük úgy, hogy arra áramoljon, amerre szükségünk van rá. Vagyis lehet, hogy kivételesen be kell csuknunk azokat az ajtókat, amelyeket egyébként nyitva tartunk.

Költözzünk!

Ha lehetséges, mobilizáljuk magunkat a lakáson belül. Ideiglenesen aludjunk olyan szobában, amely nem déli fekvésű.
A tetőtérből, galériáról költözzünk le éjszakára, hiszen a meleg levegő felfelé száll.
Csavarjuk fel a szőnyegeket a nyárra, a padló, járólap hűvösebb, főleg, ha mezítláb járunk rajta.

A lámpákkal óvatosan!

Kerüljünk minden hőforrást. Nem is gondolnánk, hogy a hagyományos villanykörték milyen sok hőt bocsátanak ki. Cseréljük le őket (már csak az áramfogyasztás mérsékelése miatt is) minél több kompakt vagy LED-es fényforrásra, amelyek közelében nem melegszik fel a levegő.

A konyhában is legyünk előrelátók!

  • Minél kevesebbet használjuk a tűzhelyet, hogy ne forrósítsuk tovább a lakást. Főzzünk meg előre akár egy heti menüt, és fagyasszuk le.
  • Vegyünk rizstésztát, kuszkuszt, amiket nem kell főzni, csak leönteni forró vízzel.
  • Együnk sok salátát, gyümölcsöt, hideg levest, hiszen ilyenkor nem is annyira kívánjuk a meleg ételt.

Gépesített megoldások

A megszokott ventilátorok segíthetnek, de sokat fogyasztanak, és csak kavarják a levegőt, nem hűtik. Mégis érdemes működtetni őket, mert elviselhetőbbé teszik az életünket.

Akinél nincs túl magasan a plafon, beszerezhet egy mennyezeti ventilátort. Ez az egész helyiséget hűti, nem csak egy helyre irányul.

Az elemes, mini kézi ventilátorok nem nagy hatásfokkal dolgoznak, de üdíthetik az arcunkat a munkahelyen.

Az asztali, álló, oszlopventilátorok sokkal hatásosabbak. Ha jeget teszünk a levegő útjába, jobban hűtenek. Ám a vízzel nem árt vigyázni, nem szabad növelni a lakás pára­tartalmát, mert az penészedést idézhet elő.

A léghűtők (coolerek) kisebb-nagyobb, földre vagy asztalra tehető egységek, afféle fejlettebb ventilátorok. Négy funkciójuk van: kavarják, hűtik és tisztítják a levegőt, de párásítanak is, mert hideg vízpárát fújnak ki. Hasonlítanak a mobil klímákhoz, de nem vezetik ki a forró levegőt, hanem egy vízzel átitatott filteren engedik keresztül.

A mobil klímák, akárcsak a split (hőszivattyús) klímák hőt vonnak el a levegőből, és kiengedik a szabadba. Ettől viszont nem is annyira mobilak, hiszen kell egy kivezető cső és egy nyílás az ablakon vagy a falon, amelyen a meleg távozik.

Magunkat is hűtsük!

Csapjuk be az agyunkat: hallgassunk elalvás előtt hűsítő hangokat: a tenger mormolását, esőcseppek koppanását, a vihar hangjait. Mind elterelik a figyelmünket a kinti sivatagi hőségről.
Lefekvés előtt hűtsük az ágyunkat jeges palackokkal, zselés zsákokkal vagy akár a hűtőtáskába való jégakkukkal.
Az is segít, ha a lepedőnket egy órával a lefekvés előtt összehajtogatva a fagyasz-
tóba tesszük.
Lakberendezési áruházakban vásárolhatunk hűsítő ágyneműt is, amely pamutból készül, és légáteresztő.
Ha már nem bírjuk az utcai meleget, utazzunk néhány megállót klimatizált járműveken, vagy menjünk be egy jól lehűtött plázába.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete