Egészség Riportok

Hűsítő szépségtippek: a nyári bőrápolás is lehet frissítő és könnyed

Az izzasztó melegben különösen jóleshetnek a hideg hatású trükkök. A bőrünk simább és üdébb, a közérzetünk pedig frissebb lehet tőlük.

Élénkítő vízvarázs

  1. A legkézenfekvőbb hűsítő-ébresztő megoldás a hideg vizes arcmosás. Sokan esküsznek rá a sztárok közül is, mégsem ajánljuk mindenkinek. Az érzékeny, kipirosodásra hajlamos, esetleg rozáceás bőrnek nem tesz túl jót a nagyon hideg víz, ilyen esetekben inkább a langyos a megfelelő.
  2. A hideg vizes tusolást azonban szinte mindenkinek javasoljuk, bár ehhez kicsit nagyobb elszántság kell, mint az arcmosáshoz. Ha fokozatosan hozzászoktatjuk magunkat, hogy egy gyors (ez fontos!) hideg zuhannyal kezdjük a napot, azzal remekül felébreszthetjük az egész testünket. Kezdjük először csak langyos vízzel, és a végtagokra folyassunk egy kis hideget, majd fokozatosan barátkozzunk az egyre hidegebbel.
  3. Ha nem is hideg, de hűvös vizet a hajmosásnál is bevethetünk: ha az utolsó öblítés végén hűsebbre állítjuk a hőmérsékletet, azzal egy kis extra csillogást adhatunk a szálaknak, mert könnyebben lesimulnak a szálakat fedő szarulemezkék.

Jégbe hűtve?

A jeges arcmosás vagy átdörzsölés szintén gyakran ajánlott arcfrissítő módszer, ám ezzel még inkább érdemes óvatosnak lenni. A jégkockás masszázs valóban rendkívül frissítő élmény, de elég nagy sokkot jelenthet az arcnak, az érzékeny bőr nem tolerálja túl jól. Ha mégis kipróbálnánk, érdemes vékony gézrétegbe csomagolni a jégkockát, hogy ne közvetlenül érintkezzen a bőrrel, a dörzsölés pedig kíméletes legyen. Tehetünk egy próbát fagyasztott csipkebogyó- vagy csalánteával, hogy fokozzuk a szépítő hatást.

Strandolás után

Ha egy kicsit lepirult vagy netán leégett a bőrünk egy vízparton töltött nap végére, érthető, hogy valami hűvösre áhítozunk, hogy enyhítsük a húzódást, viszketést. Azonban a régi trükköt, a tejfölös bekenést inkább ne válasszuk, a leégett bőrnek ez egyáltalán nem tesz jót. Ahogy a jégkocka sem megfelelő megoldás ilyenkor. Ha könnyű, aloe verás, panthenolos vagy egyéb hűsítő-gyulladásgátló összetevőt tartalmazó, akár kimondottan napozás utánra kifejlesztett gélt használunk, azzal sokkal hatékonyabbak lehetünk, illatosabbak is, és fertőzést sem kockáztatunk. A gélek és tejek önmagukban hűs érzést keltenek a bőrön, de ha egy félórára hűtőbe tesszük őket használat előtt, még kellemesebb lesz az élmény. És másnap ne feledkezzünk meg a precíz és alapos fényvédelemről!

TIPP

A parfümünket jó ötlet nyáron citrusos illatú testpermetre cserélni: üde, könnyed érzetet kelt a forró napokon, és hidratálja is a bőrt.

Üdítő kortyok

Ha jól választjuk meg a jeges italunkat, nemcsak üdébbek lehetünk, de a bőrünknek is jót tehetünk.

  • A C-vitaminban gazdag citrusos (cukormentes) limonádé hozzájárulhat a bőr feszességéért felelős kollagéntermelés javításához.
  • A hideg zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek a például napozás, UV-sugárzás hatására termelődő káros szabad gyökök semlegesítésében.
  • Ha a limonádénkba egy kanál almaecetet is teszünk, az az emésztésünkre hat pozitívan.
  • A kókuszvíz alapú hideg italok nemcsak a különleges ízükkel varázsolnak el, a hőségben izzadással elvesztett ásványi anyagok pótlásához is szuperek.
  • A mentateát nyugtató, stresszoldó, anyagcserét serkentő hatása miatt is érdemes fogyasztani.

Karikás szemekre

A jégkockás masszázst a szem alatti területre is szokták ajánlani, a duzzanatok és karikák eltüntetésére. Az ötlet elvben nem rossz, hiszen a hideg és a masszírozás segíthet az ödéma csökkentésében, és élénkítheti a vérkeringést, ám épp ezen a területen különösen érzékeny, vékony, kiszáradásra és ráncosodásra hajlamos a bőr, ezért ennél kíméletesebb hűsítő megoldásokat ajánlunk.
A hűtőben (nem fagyasztóban) lehűtött kanál finoman a szem alá helyezve sokkal gyengédebb a jégkockánál.
Kifőzött, majd lehűtött zöld teás filtert is használhatunk szem alá vagy szemkörnyékre frissítő
pakolásként.
A hideg uborkakarikával vigyázzunk, ha túl gyakran használjuk, száríthatja a bőrt.
A kedvenc szemkörnyékápolónkat is betehetjük a hűtőbe, hogy fokozzuk az élénkítő hatását.
Ha van görgős, fémgolyós vagy rózsakvarc arcmasszírozónk, azt a hűtőben tartva remekül felfrissíthetjük vele a bőrt egy rövid masszázzsal.

szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete