Divat

Nyáron nagyobb szükség van rájuk, mint gondolná: segítenek az antioxidánsok, vagyis a bőrvédő szuperhősök

Nagyon sokat segíthetnek a testünk és a bőrünk fiatalon tartásában, jó pár évet letagadhatunk a valós korunkhoz képest. Nyáron mindenképp érdemes bevetni az antioxidánsokat, mivel az UV-sugárzás okozta károsodás semlegesítésében és megelőzésében is komoly szerepet játszhatnak.

A bőr és az egész test öregedéséért nagy mértékben a szabad gyökök felelősek. Ezek a nagy reakció­képességű molekulák természetesen is keletkeznek a szervezetben az anyagcsere-folyamatok során. Káros hatással vannak a szervezetre (roncsolhatnak bizonyos kulcsfontosságú fehérjéket vagy akár a DNS-t, a sejtek örökítőanyagát) – ezt hívjuk oxidatív stressz­nek, aminek nagy szerepe van a szervezet öregedése mellett például a daganatos betegségek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is. Az anti­oxidáns hatású anyagok ezeket a szabad gyököket képesek semlegesíteni, és ezzel megakadályozzák, hogy sejtromboló folyamatok menjenek végbe.

Stressz a testnek

Optimális esetben a szervezetben termelődő, illetve a táplálékkal be­jutó antioxidáns részecskék képesek semlegesíteni a keletkező szabad gyökök káros hatását. Ám a mai életmódunk sajnos messze van az optimálistól, rengeteg olyan hatás ér bennünket, amely fokozza a szabad gyökök képződését, és amely ezáltal gyorsítja az öregedési folyamatokat.

Lássuk, melyek ezek a „gyökszaporító” tényezők:
UV-sugárzás
Dohányfüst
Légszennyezés
Stressz
Egészségtelen táplálkozás, életmód
Bizonyos gyógyszerek
A szervezetbe jutó vegyszerek, szennyező anyagok

A szabad gyökök elleni küzdelemben az antioxidánsok használata mellett a káros hatások csökkentésére is figyelni kell. Kerüljük a túl sok UV-sugárzást, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a szennyezett levegőjű helyeket, a feldolgozott, sok adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket, és igyekezzünk csökkenteni az életünkben a stresszt.

Ezt keressük az összetevők listáján!

A bőrünk esetében a szabad gyökök hatása az idő előtti öregedésben mutatkozhat meg, ilyenek például a ráncok megjelenése, a pigmentfoltok kialakulása, a bőr petyhüdtté válása (a feszességért felelős kollagénhálózat meggyengülése miatt), az ellenálló képesség csökkenése, fakóvá, élettelen árnyalatúvá válás.

Összegyűjtöttük, mely antioxidánsok a leghatékonyabbak külsőleg-belsőleg: keressük ezeket a kozmetikumok összetevőjeként, és egészítsük ki a megfelelő táplálkozással is. Kerüljenek a tányérunkra minél gyakrabban a következő ételek!

C-vitamin: A ragyogást adó
Természetes élénkséget ad a bőrnek, valamint fokozza a szervezet saját kollagéntermelését, ezzel hozzájárulva a bőr feszességének megőrzéséhez. Pigmentfoltos bőrre is bevethető, és a fényvédő előtt használva fokozza annak hatékonyságát.
Amiben megtalálható: citrus­félék, alma, paprika, brokkoli, paradicsom, kelbimbó, eper

E-vitamin: A puhító
A szervezet egészére jó hatással van, védi a sejtfalakat. Hidratálja, táplálja és bársonyossá teszi a bőrt, javítja a textúráját. Gyulladáscsökkentő hatása is van. Tokoferolként is megtalálhatjuk az összetevők között.
Amiben megtalálható: növényi olajok (búzacsíra-, tökmag-, kukoricaolaj), olajos magvak, lenmag, spenót, brokkoli, spárga

D-vitamin: A napenergia
A napfény hatására termelődik a szervezetünkben, ezért fontos, hogy rendszeresen tartózkodjunk a szabadban – de ne túl sokat, és ne a tűző napon. Nyáron már 10-20 perc alatt megtermelődhet a szükséges D-vitamin-mennyiség. Mivel nagy molekula, bőrápolókban nem használják, belsőleges pótlására érdemes odafigyelni. Segíti az immunrendszer működését, a kalcium beépülését a csontokba, serkenti a bőr regenerálódását, a hámsejtek megújulását.
Amiben megtalálható: máj, tojás, halak, vaj

Béta-karotin: A fényvédő
Az A-vitamin előanyaga, segíti a bőrt, hogy védekezzen az UV-sugárzás káros hatásai ellen. Hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez, és a sejtnövekedést is szabályozza. Sárgás színt ad a bőrnek.
Amiben megtalálható: sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, cékla, paradicsom, paprika, spenót, káposzta, brokkoli.

Koenzim Q10: Az energizáló
Segíti a kollagéntermelést, ezáltal hozzájárul a bőr rugalmasságához. Nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez, segíti a sejtek regenerálódását, növekedését. Ha elegendő van belőle, a bőr üdébbnek, fiatalosabbnak, kipihentebbnek tűnik.
Amiben megtalálható: brokkoli, spenót, karfiol, hüvelyesek, szójababolaj, zsíros húsú halak, pisztácia, szezámmag.

Jöhet még!

A legfontosabbakon és legerőteljesebbeken kívül számos antioxidáns áll még a rendelkezésünkre – elfogyasztva és a bőrre kenhető változatban egyaránt.

Zöld tea: Gyulladáscsökkentő, semlegesíti az UV-sugárzás káros hatásait, pattanásos bőrre is hatásos.

Rezveratrol: A például a vörös szőlőben, kakaóban, málnában található anyag a polifenolok csoportjába tartozik, erősíti a bőr védőrétegét, fokozza a kollagén és az elasztin szintézisét.

Flavonoidok: Az antioxidáns vitaminok hatását nagyban felerősítik, bogyós gyümölcsökben, hüvelyesekben, fűszernövényekben vannak nagyobb mennyiségben.

Szöveg: Rózsa Ágnes

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete