Egészség Konyha

Rosttal minden sokkal jobb: ezt teszi valójában a szervezettel a megfelelő rostbevitel

A magyar konyha alapvetően kevés rostot tartalmaz. Pedig a megfelelő rostbevitel rendkívül fontos része lenne az egészséges táplálkozásnak.

Az élelmi rostok a táplálékunkban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok. Egyik fajtájuk vízoldékony: az emésztőrendszerben megduzzadva zselés masszává alakul, segíti az emésztést és óvja a bélflóra egészségét. A másik típusa vízben oldhatatlan: helyet foglal az emésztőrendszerben, ezzel teltségérzetet okoz, csökkentve az étvágyat.

Így segít a szervezetnek

Rostokban gazdag táplálkozásra nem csak a jó emésztéshez van szükség. A kutatások szerint a rostdús étrend csökkentheti egyes daganatok kialakulásának kockázatát, de az emésztőrendszeri gyulladások, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az elhízás megelőzésében is szerepet játszik. A rostok késleltetik a cukor felszívódását, növelik a szervezet inzulinérzékenységét. Így a vércukorszint kevésbé emelkedik meg az étkezések után, és nem mutat nagy kilengéseket.

Az egészséges felnőtteknek napi 20-25 gramm rostot ajánlott fogyasztaniuk, a legjobb, ha a vízoldékony és az oldhatatlan rostok aránya 3:1. Oldhatatlan rostokat nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonák, a korpa, a kuszkusz vagy egyes zöldségek, például a sárgarépa tartalmaz. A vízoldékony rostok kiváló forrása például az alma és más gyümölcsök, a hüvelyesek és a diófélék.

Minőségi szénhidrátok

A szénhidrát-anyagcserezavaraival, például inzulinrezisztenciával élőknek különösen oda kell figyelniük az étrendjükbe kerülő szénhidrátok mennyiségére, minőségére, és a rostdús táplálkozásra. Ezt az állapotot a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tekintik az orvosok. A sejtjeink ilyenkor nem képesek felvenni a táplálékból a működésükhöz szükséges glükózt, mert az ezt segítő inzulin gyengén kapcsolódik a sejtek felszínén levő inzulin-receptorokhoz. A lebontatlan cukor felhalmozódik a vérben, és kezelés nélkül lassan kialakul a cukorbetegség. Az inzulinrezisztenciával diagnosztizált betegek étrendjét természetesen dietetikus segítségével kell kialakítani. A kiegyensúlyozott táplálkozásukban azonban jó minőségű szénhidrátforrásként nagy szerep jut a rostokban gazdag, teljes kiőrlésű gabonáknak, valamint a zöldségeknek.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete