Otthon Riportok

A pihentető kertben a hangok is fontosak: így érje el, hogy sok énekes madár költözzön az otthona közelébe

Stresszel teli világunkban különösen fontos, hogy a kertünk pihentető oázisként várjon minket haza. Ezen a héten ehhez adunk hasznos tippeket.

Házunk tájának nyugalma csak részben múlik azon, hogy a szomszédok ragaszkodnak-e a pihenőidőben végzett zajos munkálatokhoz. Mi is sokat tehetünk, hogy békésen töltődhessünk a kertünkben.

Minél sűrűbb, annál meghittebb

A buja, sűrű növényzet, a sok zöld meghitt hangulatot áraszt, ráadásul eltakar bennünket a kíváncsiskodó tekintetek elől. Védi a kertünket és az ott lévő tárgyak biztonságát is. Telepítsünk hát sok fát, cserjét, ültessünk évelő növényeket, virágokat! A szabályosságnál és a divatos irányelveknél fontosabb, hogy mindaz, ami körülvesz, nekünk tetsszen. Érdemes a szomszédoknál is körülnézni, és a bevált ötleteikből meríteni.

Szárnyas látogatók

Őshonos növényekkel magunkhoz csalogatjuk a vadon élő madarakat, állatokat, pillangókat, a hasznos rovarokat. A közelségük jót tesz a lelki békénknek, rá­adásul a jelenlétük az ökológiai körforgás szempontjából is fontos. Ha a természet vendégeit időről időre némi táplálékkal kényeztetjük, visszatérnek majd, és megfigyelhetjük őket.

A zöld árnyalatai

Számos kutatás igazolta, hogy a zöld szín különböző árnyalatai kedvező hatással vannak a közérzetünkre. Éppen ezért a kertünk kialakításakor érdemes sokféle zöldben gondolkodnunk. Minél dúsabb lombozatú, levélzetű növényeket telepítünk, annál megnyugtatóbb lesz az összhatás. A nyári szélben lágyan lengedező levelek bámulása észrevétlenül hoz minket relaxált állapotba. A kaotikus színkavalkád viszont nem segíti a lelki békét. Legyen koncepciónk! Megtehetjük például, hogy a zöld mellé csak lilát, pirosat, rózsaszínt ültetünk.

Játsszunk a hangokkal!

A kert élvezeti értékét a hangzásvilág is meghatározza. A megnyugtató „koncertről” a szél, a madarak csicsergése, a méhecskék zümmögése gondoskodik, a hatást kerti csobogó létesítésével fokozhatjuk. Az is sokat segít, ha összeülünk a szomszédokkal, és minden hétvégén kijelölünk egy csendes időzónát, amikor senki nem rendez grillpartit, nem fúr-farag, és nem indítja be a motoros fűkaszát. Kedvesen, de határozottan próbáljuk meg arra sarkallni a környezetünket, hogy legyünk tekintettel egymás nyugalmára. Ezt egyébként sok helyütt rendeletek is szabályozzák.

Az illatok is fontosak

Amikor növényeket telepítünk, a tőlük várható illatfelhőt is figyelembe kell vennünk. Gondoljuk végig, milyen illatokat szeretnénk érezni a kertünk pihenőzónájában? A nyugtató hatású választék igen bőséges: rózsa, orgona, jázmin, levendula és a különféle fűszernövények, például a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó, a citromfű és a menta is jó hatással van ránk.

Tapintható kapcsolat

Földünkkel és növényeivel kapcsolatba kerülni csodálatos dolog, éppen ezért alakítsunk ki „tapintható” kertrészeket is. Legyen egy pázsitos terület, ahol mezítláb sétálgathatunk, kis kövek, amelyeket a lábunkkal megérinthetünk, és ha szeretjük, a moha is jó ötlet. Érdemes hetente többször néhány órát a kertészkedésre szánni – a hasznos fizikai aktivitás a szabadban csodásan kisimítja az idegeket.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete