Lélek Riportok

Életmentő tippek a kánikulában: fűszerek ízével is enyhíthető a forróság érzése

A közérzetünkre és az egészségünkre is rányomhatja a bélyegét a tartós hőség. Csökken a fizikai és a szellemi munkavégző képességünk, fáradékonyak, tompák vagy ingerlékenyek lehetünk, éjszakánként nem alszunk jól. Mit tehetünk, hogy könnyebben vészeljük át a forróságot?

1. A hőség napjai alatt elsősorban az idősekre, a csecsemőkre és a kisgyerekekre, illetve a krónikus betegséggel küzdőkre figyeljünk oda jobban, őket érintheti ugyanis a leginkább a kiszáradás, a túlhevülés. Lehetőség szerint maradjunk fedett, árnyékos, légkondicionált helyen, legalább a nap legmelegebb óráiban, 11 és 14 óra között. Az is fontos, hogy egész nap viseljünk könnyű, kényelmes, természetes anyagú, világos színű, nem túl szoros ruházatot.

2. Soha ne hagyjuk az autóban felügyelet nélkül a kisgyerekeket vagy az állatokat! A kocsi belseje ugyanis rövid időn belül extrém mértékben felmelegedhet, ez pedig tragédiához vezethet.

3. Ne induljunk el otthonról víz nélkül, ugyanis folyamatosan innunk kell, hogy elkerüljük a kiszáradást. A melegben – főleg, ha sokáig a tűző napon tartózkodunk – jobban megnő a szervezet folyadékvesztesége, amit pótolni kell. Jó tudni, hogy csupán a test folyadéktartalmának 3 százalékát veszíthetjük el szervi károsodás nélkül. Hogy eleget iszunk-e, arról a vizelet színéből is meggyőződhetünk: majdnem teljesen világosnak és áttetszőnek kell lennie. Ha vízhajtó hatású gyógyszereket szedünk, vagy valami miatt korlátozni kell a folyadékfogyasztásunkat, konzultáljunk az orvosunkkal, hogy miként érdemes pótolni az elveszített vizet.

4. A változókorba lépett nők sokkal érzékenyebben reagálnak a kánikulára, hiszen anélkül is fáradtabbak, ingerlékenyebbek, fokozottan izzadnak és rosszul alszanak. Márpedig nehéz így élvezni a nyarat, a megérdemelt pihenést! Ahhoz, hogy lejjebb vigyük a testhőnket, tegyünk a vállunkra hideg vizes törölközőt, vagy ha megtehetjük vegyünk egy gyors zuhanyt napközben. Léteznek olyan hormonmentes, gyógynövényeket tartalmazó szerek is, melyek segítenek a kínzó tünetek enyhítésében, megszüntetésében.

5. Vannak olyan ízek, illatok, fűszerek, amelyekhez automatikusan hűvös, hideg érzetet társít az agyunk. Ilyen a menta, az ánizs, a koriander, a sáfrány, a kardamom, a kapor és a kurkuma is. Ha ezekkel fűszerezzük a salátánkat, vagy hűsítő limonádékba, teákba tesszük őket, javíthatunk a hőérzetünkön. Egy jeges lábfürdő is csodákra képes, ha mentás illóolajat csöpögtetünk bele.

6. Részesítsük előnyben a sós ételeket, ezek nemcsak fokozhatják a szomjúságot, melynek hatására többet iszunk, de a verejtékezés során elveszített ásványi anyagok pótlásában is nagy szerepük van.

Tudta?

Hogy ki mennyire tűri jól a meleget, az egyénenként változik, de általánosságban igaz, hogy a magas, vékony embereknek a legjobb a hőelvezetésük, mivel nagy a bőrfelületük, ahol több veríték csapódhat ki. A túlsúlyosaknak viszont hiába nagyobb a testfelületük, a nagyobb testtömeg lehűtése több energiába kerül.

Szöveg: André Melinda

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete