Egészség

Természetes immunerősítés fillérekből: nyáron is szüksége van a szervezetnek a turbózásra

A vírusok és kórokozó baktériumok támadásait könnyebben kivédhetjük, ha gondoskodunk a vitamin és ásványi anyag ellátásunkról.

Kezdjük a napot joghurttal!

Az értékes mikroorganizmusokat tartalmazó savanyított tejtermék méregteleníti a szervezetet, megőrizhető vele a bélflóra egyensúlya. A probiotikumok felveszik a harcot a kórokozókkal szemben. Az emésztésre valamint az immunrendszerre kifejezetten serkentő hatással bír. Protein, kalcium és B-vitamin található benne.

Gazdagítsuk reggelinket retekkel!

A retek C-vitaminban igen gazdag, így ha szendvicsünkről nem hagyjuk le, nemcsak ízletesebb falatokat nyerünk, de szervezetünk védekezőképességét is szinte észrevétlenül növeljük. A benne rejlő mustárolajok antibakteriális hatásának köszönhetően a légúti megbetegedések ritkábban jelentkeznek azoknál, akiknél rendszeresen az étkező asztalra kerül.

Délelőtti vitaminbombánk legyen a kivi!

 Egyetlen szem kivi elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket. Az ellenállóképességünk mellett a vérkeringésünket is karbantarthatjuk ezzel az apró zöld gyümölccsel.

Tegyük színesebbé céklával a salátánkat!

 Immunerősítő hatása mind nyers, mind főzött állapotban érvényesül szervezetünkben. Fokozza a fehérvérsejtek képződését, melyek nélkülözhetetlenek a betegségekkel való harcban. Méregtelenítő, vizelethajtó tulajdonsága mellett rostgazdagsága miatt jótékonyan befolyásolja az emésztést.

Fokhagyma minden mennyiségben!

 A fokhagyma növeli a szervezet védekezőképességét, emellett vírusölő, fertőtlenítő tulajdonsága miatt érdemes fogyasztani. Élénkítő, értágító és szívvédő hatású gyógynövény. Mint a legtöbb zöldség és gyümölcs, nyersen a legegészségesebb. B1-, B2-, és C-vitamin mellett flavonoidokkal is ellátjuk szervezetünket általa.

Csipegessünk savanyú káposztát az étkezések között!

 A tejsavbaktériumok szabályozzák a bélrendszer működését, tisztító, regeneráló, méregtelenítő hatása van. Ennek köszönhetően a szervezetet is ellenállóbbá teszi. Biztos C-vitamin forrás, viszont ne főzzük, és ne is mossuk át, nyersen falatozzunk belőle.

Dobjuk fel vacsoránkat paprikával!

 A paprika C- és B- vitaminja a cinkkel együtt emeli szervezetünk védekezőképességét. Antioxidáns, és a koncentrációs képességet is javítja.

Egészítsük ki étrendünket propolisszal!

A propolisz a méhek által növények rügyéből összegyűjtött gyanta. Leginkább jegenye, fűz, fenyő, nyír, és gesztenyefáról származnak. Több mint 130 hatóanyag található benne. Antibakteriális, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett kíválóan erősíti az immunrendszert, az influenza tünetei is hatásosan csillapítható vele.

 

Fotó: Unsplash.com