Egészség

Egészséges test és lélek: meridián pontokon hat az érzelemfejlesztő masszázs

Szabadítsuk fel az érzelmeinket, hagyjuk, hogy a testünk is megkönnyebbüljön, az izmaink ellazuljanak és a betegségek nyomtalanul eltűnjenek.

Mi is a bajunk?

„Mielőtt az érzelemfejlesztő masszázsnak nekilátnánk, mindenképpen tisztáznunk kell a masszőrrel, hogy milyen tüneteink, fájdalmaink vannak, mik azok a rossz érzések, amelyektől szeretnénk megszabadulni. A legjobb, ha azt is el tudjuk mondani, hogy milyen lelki problémáin vannak, amelyeket már régóta hurcolunk magunkban”- mondta a masszőr.

Kopogjuk le!

A testünket behálózzák a meridián pontok, amelyeket ha megfelelően stimulálnak, kopogtatnak, akkor megszabadulhatunk bizonyos fájdalmaktól. Nem szabad ezeket erősen nyomni, csak kocogtatni, ébresztgetni. A pontok a fejünkön, a kezünkön és a törzsünkön vannak. Ezt addig kell csinálni, amíg azt nem érezzük, hogy a rossz érzések szépen kezdenek csökkenni, elmúlni. Van, akinek egyetlen egyszer elég végighaladni ezeken a pontokon, van akinél ötször-hatszor is kell egyetlen alkalommal.

Hol is kezdjük?

Mindig fentről lefelé kell haladni. Először a fejünk búbját kell óvatosan masszírozni, ujjbeggyel kopogtatni, majd a szemöldökünket belülről kifelé haladva. Ezután a szánk körül, körbe- körbe. Tovább haladva a tarkónkon található kis gödör melletti csontok következnek. Ezen a területen kicsit tovább is lehet időzni, körkörös mozdulatokkal átmasszírozni a nyakat.  Majd a hónaljunk következik, aztán a tenyereink élei, végül a csukló belső oldala.

A szavak ereje

Miközben a masszőr kocogtatja a meridián pontokat, mondjuk ki hangosan, hogy mi az, amitől szeretnénk megszabadulni. Nem kell hosszú bonyolult mondatokban fogalmazni, elég csak a konkrét problémát kimondani, például, hogy fáj a hasunk, majd szétrobban a fejünk, görcsöl a gyomrunk, feszültek vagyunk, nehezen kapunk levegőt. Mindig csak egy testrészre, egyetlen problémára koncentráljunk. Gondolatban haladjunk végig az egész testünkön, és minden bajunkat mondjuk ki egymás után hangosan. Ne felejtsük ki a lelki problémákat se! Öntsük szavakba az érzelmeinket, félelmeinket. Azzal, hogy kimondjuk, és közben a masszőr a megfelelő pontot megérinti, szinte megsemmisülnek ezek a negatív gondolatok.

Lazító

Ha az összes meridián ponton végig haladt a masszőr, minden bajunkat felsoroltuk, akkor jöhet a lazítás. A masszőr erősen összedörzsöli a tenyerét, hogy feltöltődjön mindkét keze energiával, majd lassan végigsimítja az egész testünket. Ilyenkor jóleső melegség tölt el bennünket, és szinte érezzük, hogy megtelünk erővel.

Morzsoló

A görcsöktől is meg kell még szabadulnunk, ezért a masszőr tetőtől talpig, fentről lefelé haladva az egész testünket alaposan átgyúrja, és ahol csomókat, izomgörcsöket talál, azt alaposan szétmorzsolja. Általában a váll és a nyak környékén alakul ki a legtöbb görcs, mivel a feszültségtől, idegeskedéstől akaratlanul is megfeszítjük ezeket az izmokat. Végül a talpunkat veszi kezelésbe, amit a hüvelykujjának begyével jól megmasszíroz, különös tekintettel a sarkakra.

Simítsuk el!

A kezelés befejező részében a masszőr simogató, kényeztető, körkörös mozdulatokkal, gyengéden átmasszíroz minket. Ez már jóval kellemesebb érzés, mint a csomók kimorzsolgatása. Közben gondoljuk végig, hogy a legelején felsorolt fájdalmakat érezzük-e még, és ha igen, akkor ugyanolyan erősen-e, mint a kezelés előtt. Az is előfordulhat, hogy egy masszázzsal el is értük a célt, de ha összetettebb, komolyabb problémáink vannak, akkor többször is szükségünk lehet rá.

Fotó: Pexels