Egészség

Levertség, fáradtság, hangulatingadozás: a hormonok kegyetlen játéka és súlyos betegségek jelei

Előfordul, hogy nem ok nélkül leszünk ingerlékenyek vagy túlérzékenyek. A lelki bajokat gyakran betegségek okozzák.

Levertség a Crohn-betegségtől

„Ha valaki ok nélkül ideges lesz, elsírja magát egy reklámon is, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem tud uralkodni magán. Pedig az is lehet, hogy az érthetetlen viselkedés hátterében komoly betegség bújik meg. A Crohn-betegség, amely a gyomor és bél tartós gyulladásával jár, például gyakran jár rossz kedvvel és stresszes állapottal. Ahogy a betegségtől sikerül megszabadulni, a lelki panaszok is megszűnnek” – mondta Molnár Ildikó háziorvos.

Fáradtság az elsavasodástól

„Elsavasodásról akkor beszélünk, ha a vér sav-bázis egyensúlya felborul. Ennek legelső és legszembetűnőbb tünete a fáradtság. A savas testközegben termelődő méreganyagok megnehezítik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, így meggyengül a szervezet, és nem tud elegendő enzimeket és hormonokat termelni. Ennek eredménye az állandó fáradtság, a csökkent állóképesség, az izomtömeg növelésére való képtelenség és általános legyengültség.”

Izgatott állapot az agyhártyagyulladástól

„A bakteriális agyhártyagyulladás rendkívül veszélyes. Kezdeti tünetei lehetnek levertség, étvágytalanság, láz, de ezután az idegrendszer izgalmi jelei következnek. Az ebben szenvedő betegnél könnyen előfordulhat, hogy nem figyelnek arra, aki beszél hozzájuk, de ilyenkor általában tudatzavar áll a háttérben. Az agyhártyagyulladásban szenvedők indokolatlanul kerülnek izgatott állapotba, ráadásul egyik percről a másikra. Mivel a betegség az idegrendszert támadja meg, bármilyen viselkedési forma előfordulhat, de a leggyakoribb az ingerlékenység, az ok nélküli ideges állapot.”

Hangulatingadozás a pajzsmirigy-túlműködéstől

„A túlműködést a vérben megjelenő antitestek okozzák, amik a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre kényszerítik. A betegség tünetei igen szerteágazóak. Az idegrendszer részéről feltűnő az ingerlékenység, gyakori
a hangulatingadozás. A koncentrálás nehezen megy, a gyerekek rontanak az iskolai eredményeiken. Éjszakánként a nyugtalan forgolódás jellemző. Az idegrendszeri zavarok akár súlyos pszichés zavarokig is vezetnek.”

Közömbösség a pajzsmirigy-alulműködéstől

„A pajzsmirigy-alulműködés az esetek többségében lappangva kezdődik, tünetei eleinte nem jellegzetesek: izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet. A többi tünet fokozatosan, egyénenként változó sorrendben alakul ki. Míg túlműködés esetén ingerlékennyé válunk, addig alulműködés esetén közömbösek, kedvetlenek leszünk. Gyakran a szellemi működés is hanyatlik, a memóriánk pedig egyre romlik.”

Depresszió a klimaxtól

„A klimaxon, azaz a változókor időszakán a nők többsége nehezen jut át. A fizikai megpróbáltatásokon túl lelki tünettel is meg kell küzdeni. Ilyenkor a nő ingerlékennyé, labilissá válhat, koncentrálóképessége csökkenhet, szélsőséges esetben akár öngyilkossági kísérletig fokozódó depresszió alakulhat ki. Ezt részben a hormonok okozzák, de emellett nagy szerepe lehet az öregedés érzéséből adódó önértékelési zavarnak is.”

Idegesség a magas vérnyomástól

„Gyakran hallani, hogy idegességében felment a vérnyomása. Azonban ez fordítva is igaz. A magas vérnyomás egyik velejárója az idegesség. Mivel a szív mindenhova nagyobb mennyiségű vért pumpál, az agyba is túl sok vér áramlik. Az agyi erek falán ennek hatására kis hólyagszerű kitüremkedések keletkeznek, melyek repedésekor még akár agyvérzés is kialakulhat.”