Egészség

Szülés után is épen: a lélek gondozása most épp ugyanolyan fontos, mint a babáé

Átalakul az alakunk, pluszkilók szaladnak fel ránk. Ezek bizony az áldott állapot áldatlan következményei. Íme a visszaváltozás titka.

A lélek ápolása

A test és a lélek harmóniája nagyon fontos minden ember számára, de talán egy nőnek szülés után van a legnagyobb szüksége arra, hogy újra egyensúlyban legyen a lelke, egyaránt érezhesse csinosnak, vonzónak és anyának magát. Fontos, hogy ebben az időszakban is legyen minden nap legalább egy óra, ami csak a kismamáról szól. Érdemes segítséget kérni a család többi tagjától. Ezt az időt lehet pihenéssel, olvasással vagy akár meditálással tölteni. Ugyanilyen fontos, hogy az újdonsült szülők kettesben töltsenek el néhány órát hetente. Ilyenkor a legjobb, ha kimozdulnak otthonról, hogy az anyukának is legyen oka arra, hogy rendbe szedje, kicsinosítsa magát.

Az étrend kialakítása

Az szoptatós anyukák számára fontos, hogy szervezetük megkapja a megfelelő tápanyagokat. A tej és a joghurt nagyon jó, mivel rengeteg kalciumot tartalmaznak, így biztosítják az erős csontokat. A fehérjét a csirkehússal tudjuk pótolni.

„A szoptatás végéig azonban nem szabad komolyabb fogyókúrába kezdeni, mert akkor vagy elapad a tej, vagy nem lesz elég tápláló a babának” – mondta dr. Lengyel Mária szülész-nőgyógyász.

Legyen tartásunk

A várandósság és a szoptatás hosszú hónapjai alatt szervezetünkből folyamatosan kiürül a kalcium, ennek hiánya rontja a testtartást. A terhesség alatt megnövekedett has és a benne fejlődő magzat is nagy terhet jelent a hátnak, nyaknak. A jelentős igénybevétel fájdalommal, nyilallásokkal járhat, amit leginkább egy szakember által nyújtott masszázs enyhíthet.

A megfelelő edzésforma

Szülés után a hasfalat egy rövid ideig érdemes haskötővel leszorítani, így hamarabb visszanyeri eredeti formáját. Mivel a terhesség alatt minden babaváró igyekszik kímélni magát, az izmok elgyengülnek, és az állóképesség is csökken. Ezért elengedhetetlen a testmozgás.

„Hat héttel a szülés után már el lehet kezdeni tornázni, azonban nagyon ügyeljünk arra, hogy ne erőltessük túl magunkat, ne legyen izomlázunk, mert akkor a tejsav átmegy az anyatejbe, és a baba nem eszi meg, kiköpi
a tejet” – mondta a doktornő. Lehet baba-mama tornázni, kocogni, de ha valaki időt szeretne megspórolni, akkor érdemes kipróbálni a vibrációs tréningeket. Ezek a módszerek ráadásul a hát- és deréktáj-stabilitás visszaállításában is sokat segítenek.

„A szülés után egy éven belül minden komolyabb erőfeszítés nélkül általában mindenki eléri a terhesség előtti súlyát” – nyugtatott meg minket a doktornő.

Ápolás természetes olajokkal

Ragyogó arcbőr
A hormoningadozás az arcon hagy nyomot először. Nő a vér mennyisége, a bőr egészséges rózsás színt ölt, a test vizet tart vissza, ami kitölti a finom ráncokat, a fokozott faggyútermelés szép, üde arcbőrt ad. De a hormonok hatása a visszájára is fordulhat,
és zsíros bőrt, puffadtságot okozhat. Ilyenkor érdemes naponta kétszer alaposan megtisztítani az arcot, és az arckrémet olajmentes hidratálóra cserélni.

Hajszálerekre
A terhességtől – és a szülés okozta megerőltetéstől – a kis erek megrepedhetnek, piros csíkok jelenhetnek meg. Napi kétszer pár csepp rózsaolajas masszázs összehúzza az ereket, és csökkenti a vörösséget.

Viszkető bőr
Az utolsó trimeszterben sokan szenvednek terhességi viszketésben, ez minden látható tünet nélkül viszketegséget okoz a testen, főleg az altesten. Valószínű, hogy a viszketést az epevezetékek enyhe eltömődése okozza. A zabtejes fürdő enyhíti a panaszokat.

Száraz lábak
Ha kiszárad és hámlik a láb – a terhesség idején általános jelenség –, akkor egy marék kristálycukrot keverjen össze repce- vagy szezámolajjal, és masszírozza a bőrbe fürdés vagy zuhanyzás előtt.

Striák ellen
Már a babavárás alatt is ápolni kell a melleket, a hasat és a csípőt, ezzel megelőzhető a striák kialakulása.
A kakaóvajból és növényi olajokból kevert krém az egyik leghatékonyabb megoldás. A kakaóvaj testhőmérsékleten olvad, és azonnal felszívódik a bőrben. Magas az E-vitamin-tartalma.

Intimtorna

Az inkontinencia gyakran a terhesség alatt, illetve szülés után jelentkezik. Ilyenkor a testben lejátszódó változások miatt megnövekszik a medencefenék izmaira ható nyomás, ráadásul a szüléskor ezek az izmok tovább nyúlnak, így a meggyengült tartóizmok nem képesek teljesen visszatartani a vizeletet, ha a hólyag hirtelen nagy nyomás alá kerül, mint például tüsszentéskor vagy köhögéskor. Ezért fontos már a terhesség alatt elkezdeni az intimtornát. A gyakorlatok segítenek a hüvelynek összébb húzódni, erősebbé válni, és persze az inkontinencia is megelőzhető vele. Ez bárhol és bármikor elvégezhető, úgy, hogy senki nem is fogja észrevenni.

Kezdetnek vissza kell tartani egy-két másodpercre a pisilést. Ilyenkor érezni lehet, hogy mit és hogyan kell megfeszíteni ahhoz, hogy a vizelet ki ne csöppenjen. Ezt a mozdulatot kell csinálni napjában többször, egyre erősebben és egyre hosszabb ideig ahhoz, hogy hüvelyizmaink megerősödjenek.

fotó: shutterstock