Egészség

9 mini tornagyakorlat az irodába, hogy ne tegye tönkre az ülő munka

Feszült izmok, fájó nyak és váll, égő szemek, ingerlékenység, fáradékonyság. Az irodai munka velejárói. Szabaduljunk meg a kínzó panaszoktól!

Naponta kétszer, de lehet többször is

Ha számítógép mellett dolgozunk, akkor izmainkat munka közben szinte egyáltalán nem használjuk. A mozgáshiánytól romlik a vérkeringés, agyunk kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut. Éppen ezért érdemes rászánnunk néhány percet, hogy elvégezzük a következő gyakorlatokat. Ha naponta többször is végigcsináljuk a feladatokat, akkor hamarabb élvezhetjük jótékony hatását.

Viszlát merev nyak!

Egyik kezünkkel markoljuk meg a nyakunkat olyan erősen, amennyire még kellemesnek érezzük. Közben lassan bólogassunk le-föl, és lélegezzünk mélyeket, majd fogjuk meg a nyakunkat a másik kézzel, s csóváljuk a fejünket néhányszor jobbra-balra, mintha nemet intenénk. Ismételjük egymás után tízszer.

Lábujjakra fel!

Szorítsuk össze erőteljesen az összes lábujjunkat, majd engedjük el, és feszítsük szét a lábujjainkat, amennyire csak tudjuk. Ezután a szék támlájába kapaszkodva emelkedjünk lábujjhegyre, majd vissza. 10-15-ször elegendő elvégeznünk, naponta többször. Ez a módszer rendesen megdolgoztatja a lábszárizmainkat.

Feszültségoldó

A vállak között, a nyak két oldalán húzódó csuklyás izom gyakran válik feszessé, az érintett területek fájdalmát okozva. Ellazítására billentsük a fejünket oldalra, és az ellenkező oldali kezünkkel finoman nyomjuk lefelé a fejünket. Maradjunk így 8-10 másodpercig, majd ismételjük meg a másik oldalon.

Pihentessük a szemünket!

Dörzsöljük erőteljesen egymáshoz a kezeinket, hogy felmelegedjenek és energiával telítődjenek, majd borítsuk mindkét tenyerünket a szemünkre, ujjainkat a homlokunkon nyugtatva. Hunyjuk le a szemünket pár percre, és pihentessük tenyerünk sötétjében, közben lélegezzünk egyenletesen, és koncentráljunk arra, hogy elengedjük a feszültséget, amikor kifújjuk a levegőt.

Csuklótorna

A sok monoton gépelés a kezet sem kíméli, érdemes itt is beiktatni óránként egy alapos csuklókörzést, valamint lehet kapni sportboltokban különféle marokerősítő gumikarikákat. Érdemes ilyet is beszerezni, és naponta többször használni, így elkerülhető az ínhüvelygyulladás kialakulása is.

Milyen a jó irodai szék?

✔ Megfelelő magasságú, lapockáig érő szükség esetén dönthető szék

✔ Vállizomzat tehermentesítését segítő kartámasz

✔ Ideális nagyságú, (kb. 40×40 cm) dönthető ülőfelület

✔ A térd derékszögben hajlítva legyen

✔ Munkaasztal ideális magasságú legyen

Nyújtóztassuk ki a vállunkat!

Emeljük fel egyik karunkat, hajlítsuk be, és a tenyerünket helyezzük a hátunkra. A másik karunkat hajlítsuk be úgy, hogy kifelé fordított tenyérrel alulról érjük el a hátunkat. Mozdítsuk a két kezet egymás felé, és ujjainkat akasszuk egymásba. Ha a kezünk nem éri el egymást, próbáljuk olyan közel hozni őket egymáshoz, amennyire csak lehet. Maradjunk így 15 másodpercig, közben lélegezzünk egyenletesen.

Arcfrissítő

Tartsunk az asztalunkon egy kisméretű virágspriccelőt, tegyünk bele szénsavmentes ásványvizet, és időnként fújjunk néhány permetet az arcunkra. Tehetünk a vízbe néhány rózsaszirmot is, ami tovább fokozza az élvezetet, és kellemes az illata is.

Szusszanjunk egyet!

Üljünk nyugodtan a székünkben, és lélegezzünk erőlködés nélkül. A hátunk legyen egyenes, vállaink lazák. Gondoljunk azokra a dolgokra, amelyekre igazán vágyunk.

Tudta?

A reggeli a legfontosabb! Mindig legyen elegendő időnk a reggelihez, mert ha rohanva, kapkodva eszünk, a feszültségeinket, a stresszünket is lenyeljük, és bizony az egész napunk olyan is lesz. Egy jó frissítő gyógytea, mint például a kamilla, borsmenta vagy a citromfű, kiváló, ha pörgős nap elé nézünk.

Fotó: pexels