Egészség Riportok

Fitten a székben: 5 perces irodatorna a kényelmesebb és egészségesebb munkanapokért

Az ülőmunka hosszú távon teljesen tönkreteheti a testet. Ha órákig mozdulatlanul dolgozunk, elfáradunk, és teljesítményünk is romlik. Ám néhány egyszerű mozdulattal felfrissülhetünk, és a fájdalmak elkerülnek.

Fárasztó ülés

Az egész napos üléstől és mozgáshiánytól romlik a vérkeringésünk, agyunk kevés oxigénhez jut. Így könnyen elfáradunk, nem tudunk odafigyelni feladatainkra. Hosszú távon az ülőmunka képes teljesen megváltoztatni testtartásunkat, mindez sok baj előszobája lehet a lúdtalptól kezdve a fejfájáson keresztül akár a gerincsérvig. Érdemes tehát idejében fülön csípnünk a folyamatot. „Az ülve dolgozóknál jellemző
a váll, a nyak és a fej előreesése, valamint a görnyedt testtartás. A napi többórás statikus terhelés egy idő után következményekkel jár: fájdalmaink, izomgörcseink is lehetnek, sőt, izomcsomók is kialakulhatnak” – figyelmeztet Vass Vivien edző. De komoly betegségeket okozhat a lábakban pangó vér is. Mindez visszérproblémákat, ödémákat vagy lábdagadást is előidézhet.

Tudta?

„Néhány perc torna felfrissíti a vérkeringésünket, fellazítja a hát és a nyak görcsös izmait, kiegyenesíti a hátunkat. Megnő agyunk oxigénellátása, így a gyakorlatok után frissebbek leszünk, jobban tudunk koncentrálni, hatékonyabbak leszünk a munkában, jobb kedvre derülünk. Az sem utolsó szempont, hogy a különböző gerinc- és vénás problémákat is megelőzhetjük, ha a munkánk részévé tesszük a mozgást” – tanácsolja a szakértő.

Ezeket a gyakorlatokat végezze

Fejkörzés
Állva vagy akár a székben ülve, egyenes háttal írjunk le félköröket a fejünkkel. A bal válltól indulva, lassan engedjük le előre a fejünket, majd egy köríven haladva érkezzen meg a jobb vállunkhoz. Innen már nem megyünk tovább, a teljes fejkörzés ugyanis nem tesz jót a nyaki csigolyáknak.

Cicahát
Állva vagy akár ülve púposítsuk hátunkat, vállainkat toljuk előre, és nézzünk lefelé. Tartsuk meg egy kicsit, majd homorítsuk, popsinkat toljuk ki, vállunkat pedig feszítsük hátra. Púposításkor jó mélyen szívjuk be a levegőt, majd domborítás közben fújjuk ki.

Kar
Szorítsuk két tenyerünket alulról az íróasztal lapjához. Nyomjuk mindkét kezünket felfelé, mintha fel akarnánk emelni az asztalt. Maradjunk így körülbelül 10 másodpercig.

Nyolcas
Nyújtsuk ki az egyik lábunkat, és a lábfejünkkel próbáljunk nyolcasokat leírni. Fél perc után cseréljünk lábat.

Szék-twist
Ha forgószékünk van, kapaszkodjunk meg az íróasztal szélében, és a szék forgatásával, egyenes háttal forogjunk jobbra-balra. Ez egyszerre erősíti hát- és hasizmainkat is, így törzsünk szép egyenes marad, és hasunk nem esik előre. Ezzel akár a derékfájdalmakat is megelőzhetjük.

Derékcsavar
Tegyük tarkóra a kezünket, és egyenes háttal forduljunk derékból balra, miközben beszívjuk a levegőt. Lassan jöjjünk vissza középre, miközben kifújunk. Majd ugyanezt ismételjük meg jobbra is.

+1 gyakorlat, fixálás
Időnként a szemet is frissítsük fel. Nézzünk egy képre, vagy egy tárgyra úgy, hogy elhomályosodjon, majd úgy, hogy megint éles legyen, amit látunk.

Lazítás

Révedjünk el a távolba. Ezzel a belső szemizmokat regeneráljuk és pihentetjük. Ezután pislogjunk néhányat, miközben gyengéden átmasszírozzuk a szemünk környékét, majd szemünket becsukva, szemgolyónkat is óvatosan nyomkodjuk meg. A masszázs hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.

Munkahelyi egészség

● Az asztalnál üljünk mindig lazán, de egyenes háttal.
● Állítsuk be székünket megfelelő magasságúra. Ha kell, tegyünk egy vastag könyvet a monitorunk alá.
● Fontos, hogy az irodai széknek legyen támlája, ami lehetőleg minél nagyobb felületen támassza meg a hátunkat.
● Amikor nem gépelünk, csuklónkat tegyük le az asztalra pihenni.
● A székünket úgy állítsuk be, hogy ne kelljen megfeszíteni a nyakizmainkat ahhoz, hogy lássuk
a monitort, és elérjük a billentyűzetet!
● A monitort legalább 20 cm távolságról nézzük, és igyekezzünk rendszeresen pislogni. A lámpákat is próbáljuk úgy beállítani, hogy ne világítsanak a képernyőbe.
● Nyújtózkodjunk nagyokat, mivel ezzel is sokat tehetünk izmaink rugalmasságának megőrzése érdekében.
● Szellőztessünk gyakran.
● Mindig legyen az asztalunkon víz vagy anyagcserét serkentő zöld tea, amiből rendszeresen iszunk.

Tudta?

A fáradt szemek felfrissítésére dörzsöljük össze a tenyerünket, hogy felmelegedjenek, majd kézfejünket tegyük a szemünk elé úgy, hogy ujjaink a homlokunkon legyenek. Lehunyt szemeinket pihentessük pár percig tenyerünk sötétjében. Közben lélegezzünk egyenletesen, és koncentráljunk arra, hogy miközben kifújjuk a levegőt, a bennünk lévő feszültségtől is megszabaduljunk.

Fotó: smagpictures.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete