Otthon Riportok

Ki a múmiákkal, csattogjon a metszőolló! Ezek a feladatok várnak most ránk a kertben

A beköszöntött tavasszal együtt kertrovatunk is visszatér. Elsőként a fák, cserjék metszését járjuk körül Kiszel Péter okleveles kertészmérnök segítségével.

A tél végi enyhe időjárásnak köszönhetően a fák korábban rügyeket bontottak, ezért nekünk is sietnünk kell a metszési munkálatokkal. A legszűkebb időintervallum a csonthéjasok – például a kajszi – metszésére áll rendelkezésünkre, mert ezeknél a növényeknél piros bimbós állapotban ideális ezt elvégezni. Ilyenkor ugyanis rendkívül aktív a fák nedvkeringése, ezért a keletkező sebfelületeken hatékonyabban gátolja a fertőzések kialakulását. Ennek ellenére természetesen minden fa metszése után alkohollal kell fertőtlenítenünk az eszközeinket, hogy véletlenül se vigyünk át betegségeket egyik növényről a másikra.

FIGYELEM

Március 31. után az utolsó felszívódó rovarölőszert is a kettes forgalmi kategóriába sorolják, tehát úgynevezett zöldkönyv nélkül nem lehet majd beszerezni. Gondoskodjunk hát róla még a napokban, különben a nyárra könnyen hatékony fegyver nélkül maradhatunk a kertben a kártevőkkel szemben!

Ki a múmiákkal!
Metszésnél mindig törekedjünk arra, hogy a fa koronája szellős legyen. Minél több irányból éri a nap a vesszőket, annál jobb, hiszen így a gyümölcsök egyenletesen érhetnek, és eső után is hamarabb szárad a növény, ami segíthet a fertőzések megelőzésében. El kell távolítanunk minden beteg, sérült vesszőt és a gyümölcsmúmiákat, azaz a növényen maradt, összeaszalódott terméseket is. A fertőzések tekintetében ez utóbbiak a legveszélyesebbek: a szöveteiket olyan mélyen átjárta a betegség, hogy az a lemosó permetezéssel sem irtható ki belőlük.

A hajtásoknak fény kell
A dísznövények közül azokat szoktuk kora tavasszal metszeni, amelyek hajtáson virágoznak: a selyemmirtuszt, a hibiszkuszt, a rózsát, a hortenziát. A vesszőn virágzó cserjékről, amilyen az aranycserje, most ne vágjunk le semmit, csak majd ha elnyíltak. A kialakított korona, miután kihajt, legyen szellős. Ha ugyanis túl sűrű, a tömör lombtömeg melegágya lehet a fertőzéseknek. Annyira árnyékolja egyik hajtás a másikat, hogy gyenge, csúnyácska lesz a növényünk. Rózsák esetében a tér három irányába ágazzanak el a vesszők, mert a hajtás így kap elegendő fényt ahhoz, hogy rendesen fejlődjön.

Gondoskodjunk a kúszókról!
A kúszócserjéket is meg kell metszenünk ahhoz, hogy végül ne hatalmas gombolyagot, hanem dekoratív növényt lássunk. A kiviről a többméteres hajtásokat kell eltávolítanunk és a növekedést már befejezett, 60-80 centiseket meghagyni. A trombitafolyondárt viszont kettő-három rügypáros csonkokra kell visszavágnunk.

Baktérium ellen kén, gombára réz
Miután a metszéssel végeztünk, nem szabad kihagyni a lemosó permetezést . Gombabetegségek ellen réztartalmú, baktériumbetegségeknél kéntartalmú, állati kártevők ellen olajos szerrel dolgozzunk. Vigyázzunk arra, hogy bizonyos permetszerek a már kihajtott növényeken perzseléses kárt okozhatnak, erről érdeklődjünk az adott készítmény beszerzésekor a gazdaboltban, kertészetben.

TIPP:

A málnáról, szederről távolítsuk el a tavaly letermett vesszőket és az elszáradt hajtásokat. Érdemes visszavágni a megnyurgult zsályát, levágni a száraz menta­vesszőket és félgömb vagy gömb formára nyírni a levendulát.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete