Riportok

Életet menthet a gondosóra: ezek a legfontosabb tudnivalók az ingyenes és hasznos kütyüről

A készülék biztonságérzetet ad a felhasználónak, illetve a távollévő családtagoknak, ám a 600 000 regisztráló között vannak olyanok, akik az életüket köszönhetik a gondosórának. És persze még mindig sokan nem merikigényelni, mert félnek, hogy ígyállandóan megfigyelik őket.

A fiatalok számára nem okoz problémát egy okos­eszköz használata, ám az idősebb korosztály tagjai félnek ezektől a készülékektől. Dr. Juhász Roland, a Gondosóráért felelős társaság vezetője szerint fontos, hogy az idősebb korosztály is megismerje ezt a technikai újítást.

Hatalmas tudású eszköz
„A gondosóra célja, hogy segítséget nyújtson a 65 év felettieknek, segítse őket abban, hogy biztonságban élhessék az életüket akkor is, ha a gyerekeik, unokáik nincsenek a közelükben” – kezdi az ügyvezető. Ez egy ingyenes program, amelyre néhány kérdés megválaszolásával egyszerűen lehet regisztrálni. A regisztrációhoz szükséges egy élő e-mail-­cím, amely lehet az idős személyé vagy valamelyik családtagjáé is. A regisztrációt követően a Magyar Posta futárszolgálata viszi ki az eszközt.

Nem mennek ellenőrizni
„Fontos megjegyezni, hogy kizárólag a postástól kaphatjuk meg az ingyenes eszközt, tehát más futárszolgálat emberei biztosan nem keresnek minket. Ahogy azt is hangsúlyoznám, hogy a diszpécserszolgálat emberei nem mennek ki ellenőrizni a készüléket, annak használatát. Ha valaki ezzel csöngetne be hozzánk, nem szabad beengedni” – figyelmeztet dr. Juhász Roland. A gondosórát csak a diszpécserek tudják felhívni, illetve őket lehet értesíteni gond esetén.
„A készülék működése a mobiltelefonéhoz hasonlítható, annyi eltéréssel, hogy a szolgáltatásban kizárólag a diszpécserközpont irányába lehetséges a kommunikáció. Más bejövő vagy kimenő hívást nem lehet fogadni vagy küldeni a készüléken. Természetesen nem zárható ki, hogy előbb-utóbb a csalók is próbálkoznak majd trükökkel, ezért mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a diszpécser soha nem kér tőlünk semmilyen adatot, pénzt a szolgálatásért” – mondja a szakember.

A nagy testvér mindent lát?
Az órában nyomkövető van, ami miatt sokan attól tartanak, hogy állandóan figyelik minden lépésüket. „A diszpécserközpontban a kollégák elvileg ismerik az adott felhasználó GPS-koordinátáit, de nem követik nyomon, ki merre jár. Ez a tudás csupán arra szolgál, hogy ha valaki vészjelzést ad le, akkor a diszpécserek tudják a bajba jutott pontos helyét, ha mondjuk, elájul valaki, vagy eltéved az erőben, és segítségre szorul.”

Így segít

Az óra vízálló, ütésálló, így akár a zuhanyzás során is magunkon hagyhatjuk. Gond esetén a vészhívó gombot kell csak megnyomni, és bejelentkezik a diszpécser, de ájulás, elesés esetén magától is ad le jelzést az óra. Természetesen téves hívásnál a segélykérést egyszerűen le lehet mondani. A diszpécser baj esetén értesíti a szakszolgálatokat (mentő, tűzoltóság stb.), illetve a regisztrációnál megadott kontaktszemélyt.

„Olyan embert nevezzünk meg, akiben megbízunk, közel áll hozzánk. Tévhit, hogy kötelező valakinek leadni a lakácskulcsunkat. Ez csak egy lehetőség: az általunk megnevezett kontaktszemélynek adhatunk egy lakáskulcsot, ha szeretnénk, hogy baj esetén be tudja engedni például a mentőket” – mondja dr. Juhász Roland.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete