Otthon Riportok

Tuti tippek: ezekkel könnyebb lesz a takarítás és még pihenni is jut idő

A gyakorlott háziasszonyok tavasztájt rutinból mennek végig a rendrakás és a ház megtisztításának menetrendjén. Ám mindig jól jönnek az olyan trükkök, amelyek lerövidítik és alaposabbá teszik a nagy munkát.

Személyiség kérdése
Ahogy az életünkben minden feladatnak, a takarításnak is saját személyiségünknek megfelelően látunk hozzá. Van, aki a napi stresszt vezeti le a takarítással – ez remek csatorna a dühünk kiadására, ám néha takarítsunk ki nyugodt lelkiállapotban is, hogy ne kössük össze tudattalanul a házimunkát és a haragot. Néhányan előszeretettel halogatják a nagyobb feladatokat: nekik az válhat be, ha kisebb lépésekre osztják az elvégzendőket, és mindennap megcsinálnak ezek közül egyet vagy kettőt. Akad olyan is, akinek amint van egy kis szabadideje, azonnal tisztogatni kezd. A lista neki is jól jön, épp azért, hogy ne érezze úgy, hogy bár mindig dolgozik, sosincs készen. Egyeseknek az válik be, ha egy szobát teljesen kitakarítanak, csak ezután mennek máshová. Másnak az a kézreállóbb, ha az egész házban kiporszívóz, és csak utána lát hozzá a többihez.
Nincs univerzális recept, az a jó, ha felismerjük a saját erősségeinket, és azok szerint haladunk.

Nem kell keresgélni
Amikor ágyneműt mosunk, az ugyanahhoz a garnitúrához tartozó párna- és paplanhuzatot, valamint egy hozzájuk illő lepedőt hajtogatva tegyük bele a legnagyobb paplanhuzatba, és így csomagoljuk el. Amikor legközelebb ágyat húzunk, nem kell az ágyneműtartó különböző részeiben keresni az összetartozó darabokat.

Penész ellen alkohol
A fürdőszobában felbukkanó penészfoltokkal szemben gyógyszertári alkohollal vagy a vendégségből megmaradt vodkával, esetleg pálinkával vehetjük fel a harcot. Szórófejes üvegből fújjuk a penészfoltra, például a bepenészedett fugára, majd 10 perc állás után kefével és szappanos vízzel tisztítsuk meg az érintett felületet, amelyet az alkoholos ital még fertőtlenített is.

Portalan matrac
Az ágyneműt rendszeresen mossuk, de időnként a matracot is meg kell tisztítanunk. Elsőként porszívózzuk ki alaposan, hogy megszabaduljunk a benne rekedt portól. Ezután szórjuk be finoman szódabikarbónával, amely felszívja a szagokat, és a baktériumok semlegesítésében is segít. Hagyjuk állni legalább egy óráig, hogy kifejthesse a hatását. Végül porszívózzuk át ismét alaposan az egész felületet, hogy az összes szódabikarbónát eltávolítsuk róla. Ha a matracunk megfordítható, a másik oldalán is ismételjük meg az eljárást.

Gyors felfrissülés a hűtőnek
Ha nincs időnk alaposan kitakarítani és leolvasztani a hűtőt, ezúttal elégedjünk meg a gyors megoldással (legközelebb pedig, amikor több időnk van, takarítsuk ki a gépet alaposabban). Kezdjük az ételekkel: nézzük át őket, és dobjuk ki, ami lejárt vagy megromlott. Ha valami kicsöppent, nedves ruhával takarítsuk fel – a makacs foltokhoz esetleg egy csepp általános felülettisztítóra is szükség lehet, amit utána alaposan távolítsunk el nedves ruhával. Töröljük át gyorsan a polcokat, majd pakoljuk vissza a friss élelmiszert, és ha már kéznél a nedves ruha, tisztogassuk le vele a hűtő külsejét is.

Szüntessük meg a szagot!
A szemetes a konyha egyik kritikus pontja – akármilyen gyakran visszük is ki, valahogy mindig képes bebüdösödni. Miután kidobtuk, ne csak vízzel öblítsük ki, hanem fújjunk bele egy kis fertőtlenítőszert is. Töröljük át vele mindenhol, mielőtt újra kiöblítenénk. Végül szárítsuk meg egy papírtörlővel a kukát, és tegyünk az aljára egy tiszta papírtörlőt, vagy egy szárítógéphez való illatkendőt, ha van otthon ilyenünk – az is megteszi, amelyiket már használtuk a ruhák szárításához. Ha sima papírtörlőt alkalmazunk, akkor szórjuk be szódabikarbónával, ez felszívja majd az esetleg keletkező szagokat. Ezután tegyük bele az új zacskót a szemetesbe.

Mindenes szöszhenger
A szöszök, állatszőrök felszedésére használt ragacsos hengerek azokban a háztartásokban is beválnak, ahol nincs négylábú kiskedvenc. Gyorsan felfrissíthetjük vele a velúrcipőket, a bolyhos felületű nadrágokat, pulóvereket, de még a port is eltüntethetjük. Csak fussunk végig a hengerrel a díványpárnákon, a kanapé felületén, a textil lámpaernyőkön – gyorsan tisztává varázsolja őket.

Segít az S
Ha a felületeket körkörös mozdulatokkal törölgetjük át, lényegében csak körbe mozgatjuk a port. Ha viszont S alakban törlünk, akkor az utolsó porszem is oda kerül, ahová való: a szemetesbe. Kezdjük a felület, például az asztal jobb felső sarkában, és S alakú mozdulatokkal haladjunk a bal felső sarok felé, majd ugyanebben az irányban lefelé. Így garantáltan csíkmentes és teljesen tiszta lesz az eredmény.

Mire jó a kóla?
Egyre több jel utal arra, hogy a szénsavas üdítők valóban beválnak tisztítószerként. A vendégségből megmaradt pohárnyi üdítőt például beleönthetjük a toalettbe, a perem alá is juttatva belőle. Egy óra állás után súroljuk végig vécékefével a felületet – meglepően könnyen eltűnnek a makacs vízkőfoltok.

Fertőtlenítsük a fakanalat!
Bár a fakanalat mindig elmosogatjuk, mégis sok szennyeződés tapadhat meg benne. Fertőtleníthetjük, ha egy bögre forró víz és egy evőkanál szódabikarbóna keverékébe áztatjuk be 20 percre – akár lassan forralhatjuk is. Ezután öblítsük le, és hagyjuk megszáradni – a vízben világosan látjuk majd, mennyi zsír és piszok jött ki belőle.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete