Konyha

Pénzt és időt is spórolhat, ha így rendezi be a kamrát

A káoszban alig lehet megtalálni bármit is. Illetve nehezebben vesszük észre, ha valami közel van a lejárati időhöz, ami aztán a kukában végezheti – ez pedig óriási pazarlás ilyen élelmiszerárak mellett. Ezekkel a praktikákkal rendszerezhetjük a bespájzolt ételeket.

Teherbíró polcok

Ha szeretünk a télre jó előre felkészülni befőzött gyümölcsökkel, savanyúságokkal, ellenőrizzük, mennyire erősek a polcok, és ügyeljünk arra, hogy nagyjából egyenlő súllyal terheljük meg őket. A nagyobb súly kerüljön legalulra, majd egyre feljebb rakjuk a könnyebb üvegeket és tárolódobozokat.

Csúszásmentes és magas

A fogantyúval ellátott, műanyag tárolódobozok a leghasznosabbak, hiszen könnyen mozgathatók és tisztíthatók. Igyekezzünk olyan típust választani, amelynek az alja csúszásmentes béléssel van ellátva, hogy biztosan ne törjenek el mozgatásnál az üvegek. Ha van rá elegendő hely, abból is a minél magasabb falú terméket válasszuk, hogy az eltett paradicsomszószok és a házi szörpök is helyet kaphassanak benne.

Négyzetben gondolkodjunk!

A száraz árukat – például tésztafélék, liszt, cukor, bab – vegyük ki a csomagolásból, és tároljuk átlátszó, légmentesen záródó, BPA-mentes műanyag, négyzet alakú dobozokban, így ezeket könnyen egymásra is tehetjük. (A BPA olyan ipari vegyi anyag, amelyet bizonyos műanyagok, gyanták előállítására használnak, és hosszú távon egészségkárosító hatása lehet.)

Legjobb, ha ezek a tárolóedények alapból fel vannak címkézve, de ha nincsenek, akkor mi is elkészíthetjük, hogy ne kelljen találgatni, mi lehet a bennük. Ezzel a trükkel az élelmiszermolyok, a hangyák, a zsizsik és más bosszantó kártevők is biztosan elkerülik a kamránkat.

Konzervek, sorakozó!

A konzervdobozok könnyen elvesznek más dolgok mögött. Az úgynevezett konzervtartó rendezőállványok kis helyet foglalnak, és könnyen átláthatjuk, mi van rajtuk. A 360 fokban forgatható állványon akár 39 darab konzervet is tárolhatunk, és semmit sem kell feleslegesen lepakolni, hogy hozzájussunk ahhoz az egyhez, amit fel szeretnénk használni. Így könnyen nyomon tudjuk követni a lejárati dátumokat, és semmi nem kerül a szemétbe. A mágneses konzervtartó szintén hasznos beruházás, amivel rengeteg helyet foghatunk. Az erős mágnessel ellátott tartókat a polc aljára kell rögzíteni, és fémfedeles üvegedényeket is elhelyezhetünk rajtuk.

Mi van az ajtó felett?

A kamraajtó feletti rész általában soha nincs kihasználva, pedig oda is számos dolgot rakhatunk. Inkább könnyebb konyhai gépek, ritkán használt holmik elhelyezésére alkalmas, hiszen létrára kell állni ahhoz, hogy levegyünk valamit. Ajtóra akasztható, erős kampókkal ellátott tárolót is érdemes beszerezni, amire bátran tehetjük a mindennap használt darabokat.

Mindent szemmagasságba

Amennyiben átlátható kamrára vágyunk, fontos hogy az elől lévő darabok ne takarják el a hátul lévőket. Egy többszintes rendezővel – úgy képzeljük el, mint egy kis lépcsőt – ez is könnyedén megoldható. Tökéletes fűszerek, dobozok és üvegek kiemelésére, hogy mindent egyszerre láthassunk, amikor azt próbáljuk kitalálni, mit is főzzünk ebédre.

A zónázással időt takaríthatunk meg

Sokan esküsznek a kamrazónák kialakítására, amivel szintén sok időt spórolhatunk. Ezek a zónák azt jelentik, hogy a helyiséget különböző főzőállomásokra osztjuk. Például lehet egy „hétvégi vacsorákhoz” vagy „süteménysütéshez” zóna. Ez a trükk a kamra rendszerezésén kívül abban is segít, hogy azonnal megtaláljuk, amire szükségünk van.

  • A gyakran-zóna: Alakítsunk ki egy jól látható gyakran-zónát azoknak a dolgoknak, amelyekért legtöbbször nyúlunk. Noha ezek az áruk kamráról kamrára különböznek, a mindennapos főzés elengedhetetlen kellékei közé tartozik például a liszt, a só, a rizs vagy a cukor.
  • Vacsorazóna: Flottabbul, kevesebb kapkodással zajlanak le az esték a gyerekek mellett is, ha előre szétválogatjuk – mondjuk, egy-két hétre – a könnyen elkészíthető vacsorák hozzávalóit, külön tárolóedényekbe, étkezésenként rendezve. Például mehet a paradicsomszósz és a spagetti egy dobozba, amihez már csak egy kis sajt kell a hűtőből.
  • Sütő-és főzőzóna: Kétszintes forgótányéron rendezzük el a fűszereket: az egyik szinten legyenek a főzéshez, a másikon pedig a sütéshez használt fűszerek. A nagyobb méretű tányérokon akár a különböző olajok is helyet kaphatnak.
  • Snackzóna: Természetesen kell egy hely a nassolnivalóknak, de jobb, ha ezt minél hátrébb soroljuk, különben túl gyakran nyúlunk a finomságok után. Az sem baj, ha egy családi csomag került felbontásra, nem kell mindent csak ezért megenni. Vegyünk két marékkal belőle, a többit pedig tegyük félre egy jól zárható, frissentartó zacskóba. Előre inkább menjenek a cukormentes, szárított gyümölcsök, müzlik és a kevésbé hizlaló élelmiszerek, hogy az legyen kéznél.

A spájz 4 alapvető eleme

Vegyük sorra azokat a hosszan eltartható élelmiszereket, amelyeket akár évekig is felhasználhatunk!

1. Kukoricakeményítő

  • Eltartható: örökké
  • Tárolása: Eredeti csomagolásban, hűvös, sötét helyen, nedvességtől védve tárolandó. Víz hatására azonnal feloldódik, de amíg száraz helyen tartjuk, korlátlan ideig eláll.

2. Tejpor

  • Eltartható: akár húsz évig
  • Tárolása: Légmentesen záródó edényben, nedvességelnyelő csomagolásban, hűvös, sötét helyen. Lehet, hogy a tejpor nem az első dolog a bevásárlólistán, pedig sokkal finomabbá teheti az otthon sütött kenyereket, süteményeket és egyéb pékárut.

3. Savanyúság és ecetes zöldségek

  • Eltartható: akár négy évig
  • Tárolása: A bontatlan savanyúságok és egyéb ecetes zöldségek a kamrában maradhatnak, de felnyitás után kizárólag hűtőben szabad tartani – így egy évig is elállhat.

4. Szárazbab-, lencse és egyéb hüvelyesek

  • Eltartható: örökké
  • Tárolása: Zárt edényben.
    Nem árt tudni, hogy a száraz hüvelyesek idővel még szárazabbá válhatnak, így megnövekedhet a főzési idejük.

+1 tipp

  • Félévente mindig ellenőrizzük a lejárati dátumokat, és adományozzuk el azokat a kamrában felhalmozott élelmiszereket, amelyeket biztosan nem tudunk addig felhasználni.

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete