Divat Konyha Otthon

Kis változtatás, nagy eredmény: így foghatja vissza a rezsiköltségeket

A legtöbben tartunk az őszi/téli számláktól a rezsicsökkentés átalakítása miatt. Hogy több maradjon a családi kasszában, faragjunk le okosan a költségekből!

Legyen kisebb a villanyszámla!

  • Az első lépés, hogy megtudjuk, mi mennyit fogyaszt a háztartásunkban, hol esünk esetleg túlzásokba. Érdemes beszerezni egy árammérőt – már 4000 forint környékén kapható –, amely megmutatja, mennyire pörgeti meg a villanyórát a hűtő, a mosógép, a televízió működtetése, és így mennyibe kerül nekünk.
  • Ha villanysütőnk van, használjuk a légkeverést. Így nemcsak gyorsabban készül el az étel, de akár több fogás is készülhet egymás alá és fölé helyezve. Az is jó trükk, ha 5 perccel azelőtt kapcsoljuk ki, mielőtt elkészülne az étel, és még benne hagyjuk a sütőben. A hőmérsékletet úgy is percekig tartja még a készülék.
  • A mosógépet és a mosogatógépet akkor indítsuk el, ha tele van. Csökkentsük a mosási hőfokot is: 30 fokon 1/3-dal kevesebb a fogyasztás, mint 60 fokon.
  • LED-es égőkkel akár tizedére is csökkenthetjük a vil­lanykörték fogyasztását. Mivel egy ilyen csere nem olcsó mulatság, több lépcsőben is csinálhatjuk. Kezdjük azokkal a lámpákkal, amelyek a legtöbbet égnek!
  • A vasaló sok energiát fogyaszt. Érdemes olyan ruhadarabokat választani, amelyek könnyen vasalhatók, vagy egyáltalán nem lesznek gyűröttek a mosásban.
  • A tévé készenléti gombját kapcsoljuk ki, ha nem nézzük, húzzuk ki a telefontöltőket, amikor nem töltenek, és felejtsük el a háttértévézést!
  • Azokat az elektronikai eszközöket, amelyeknek nem kell mindig áram alatt lenniük, dugjuk kapcsolható elosztóba, így egy mozdulattal áramtalaníthatjuk.

Pár apró lépés és ezreket spórolhat: ritkábban kell tankolni, ha ezeket betartja

Tudta?

A zuhanyozással harmadannyi energiát használunk, mint amikor kádban fürdünk.

Spóroljunk a gázzal is!

  • Ha gázégőn főzünk, soha ne feledkezzünk el a fedőről: hamarabb kezd forrni a tésztának odatett víz is.
    Fűtés esetén egy-egy fok is sokat számít, ám tévedés, hogy ha nem vagyunk otthon, akkor érdemes 5-6 fokkal is lejjebb tekerni a termosztátot. Az ideális az, ha 2-3 fokkal mérsékeljük a hőmérsékletet, így ugyanis nem hűlnek ki a falak és a bútorok – amelyeket utána nehezebb visszamelegíteni.
  • A szigetelés az egyik legbiztosabb megoldás, hogy a meleg bent maradjon, ám a nyílászárócsere vagy a külső szigetelőanyag nem olcsó mulatság. Az ablakpárkányra és az ajtó elé tett huzatfogó azonban segíthet, hogy ne húzzon be a hideg. Fűtetlen előszoba esetében egy vastag függöny is megfogja a kintről érkező hideget.
  • Kutatások szerint alváshoz a 18 Celsius-fok a legtökéletesebb hőmérséklet. A hálószobában bátran tekerjük le a hőfokszabályzót!
  • A radiátorok jobban sugározzák a hőt, ha alufóliát teszünk mögéjük a falra. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne helyezzünk a készülék elé bútort, és ne lógjon rá függöny, mert az rontja a hőleadó képességét.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete