Konyha Sztárok

Megdöbbentően egyszerű étel Tornóczky Anita kedvence: egyetlen hozzávalóból készül

Hatalmas hajrában győzött decemberben Tornóczky Anita a Konyhafőnök VIP című műsorban. Hogy mit vitt haza onnan a fődíjon kívül? Kedvenc receptje mellett azt is megosztja velünk.

„Ma már bátran kísérletezek”

Csodálatos nagymamáim voltak, akik az éjszaka közepén is nekiálltak velem palacsintát sütni – meséli Tornóczky Anita. – Tőlük lestem el a sütés-főzés alapjait, imádtam segíteni nekik. Nagyon fiatalon, amikor egyedül éltem, magamnak persze nem túl sokat főztem, viszont rengeteget jártam étterembe, és mindig próbáltam megfejteni, egy-egy fogás hogyan készül. Aztán eljutottam odáig, hogy ezeket otthon is megpróbáltam megfőzni. A konyhaművészetemben persze a Konyhafőnök VIP című műsor hozta el a legnagyobb áttörést. A műsor felvételei során olyan dolgokat tanulhattam meg, amelyek az otthoni konyhai tevékenykedéseimen is sokat változtattak. Egyrészt sokkal gyorsabb lettem, és tisztábban tartom a pultomat, mint valaha, másrészt merek kísérletezni, bátor, akár szokatlan ízpárosításokat létrehozni. Például azelőtt eszembe nem jutott volna, hogy a kacsamáj működhet narancslekvárral együtt, pedig csodálatos harmóniát hoz létre, ez kiderült a műsorban készített kacsamáj-bonbonok kóstolásakor. Kreativitás terén nagyon sokat tanultam Sárközi Ákostól és Rácz JenőtőlKifejezetten szerettem azokat a feladatokat, amikor az általuk készített ételeket kellett reprodukálni. Ez – különösen a szorító időtényező mellett – óriási kihívás volt. Amit pedig abszolút hazahoztam a műsorból: korábban sosem készítettem mikróban krumplit vagy édesburgonyát, pedig elképesztően lerövidíti a főzési időt. Ezt azóta is alkalmazom.”

Egy étel nem csak attól lehet gyors, ha hamar elkészül. Attól is, ha az előkészítésen kívül a többi munkát a sütő végzi, mi pedig csinálhatunk addig bármi mást.

Konfitált csirkemell

„Ez egy egyszerű, de nagyszerű étel. Besózod, borsozod a húst, raksz rá rozmaringot, és úgy teszed be a tepsibe, hogy ellepje a kacsazsír. Berakod a sütőbe 2 órára 140 fokra, és a csirkemell a végére nagyon puha lesz, mert hosszú ideig, alacsony hőfokon a kacsazsírban elmerülve sül. Ez a titka. Hozzá rozmaringon pirított répát, ördögszekérgombát és sáfrányos rizottót készítek köretként” – árulta el Anita.

Kiemelt kép: RTL Klub

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete